خانه / اخبار مهم روز /  فرونشست به ۱۰ متری آرامگاه شاهان هخامنشی رسیده است

 فرونشست به ۱۰ متری آرامگاه شاهان هخامنشی رسیده است

مهدی زارع، استاد تمام پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی و مهندسی زلزله، نسبت به گسترش فرونشست زمین در نزدیکی آثار باستانی فارس هشدار داد و گفت شکاف‌های عمیقی در فاصله‌ای حدود ۱۰ متر از محوطه تاریخی نقش رستم و ۳۰۰ تا ۵۰۰ متر از تخت جمشید مشاهده شده که به‌وضوح قابل رویت‌اند.

زارع با اشاره به دلایل بروز این پدیده گفت: «در مجاورت محوطه باستانی نقش رستم به دلیل کشاورزی و دامپروری گسترده و تداوم کشت برنج و ذرت، برداشت آب از منابع زیرزمینی به میزان بسیار زیاد ادامه دارد.»

او با ابراز نگرانی از پیامدهای این روند، تاکید کرد که فرونشست زمین نه‌تنها میراث فرهنگی ارزشمند ایران را در معرض خطر قرار داده، بلکه می‌تواند به تحریک گسل‌های فعال و افزایش خطر زلزله نیز منجر شود.او افزود: در دشت مرودشت، میزان فرونشست در سال‌های اخیر به حدود ۲۰ تا ۳۰ سانتی‌متر در سال رسیده است. این وضعیت در حالی ادامه دارد که میزان برداشت از منابع آب زیرزمینی دشت، بیش از میزان تغذیه آن است.

این استاد دانشگاه درباره تهران به فرونشست‌های خطرناک در مناطق مختلف از جمله شهرک اندیشه اشاره کرد و گفت: در محدوده شهر اندیشه، افت سطح زمین تا حد ۱۲ متر نسبت به چهار دهه گذشته گزارش شده است. این فرونشست‌ها به صورت پیوسته رخ داده‌اند و ممکن است برای ساکنان محسوس نباشند، اما تأثیرات مخربی بر زیرساخت‌ها و گسل‌های فعال منطقه دارند.

او تأکید کرد: فرونشست زمین در استان تهران می‌تواند بر تحریک گسل‌های فعال استان نیز مؤثر باشد. نتایج نشان می‌دهد که این پدیده با میزان بیشینه در استان تهران، می‌تواند بر تحریک گسل‌های فعال استان تهران هم مؤثر باشد.

زارع خواستار اقدامات فوری برای کنترل برداشت‌های بی‌رویه از منابع آب زیرزمینی و بازنگری در سیاست‌های کشاورزی به عنوان یک راهکار تأثیرگذار شد تا از تشدید بحران فرونشست و تهدیدات ناشی از آن جلوگیری شود.