خانه / اخبار مهم روز / بحران اقلیمی، خطری بیخ گوش یک‌سوم محصولات غذایی جهان

بحران اقلیمی، خطری بیخ گوش یک‌سوم محصولات غذایی جهان

یافته‌های پژوهشی در دانشگاه آلتو در فنلاند نشان می‌دهد اگر تولید گازهای گلخانه‌ای با روند فعلی پیش برود، تولید یک‌سوم محصولات غذایی جهان تا پایان سال ۲۱۰۰ میلادی، در معرض خطر خواهد بود. این تحقیق در نشریه یک زمین (One Earth) منتشر شده است.

بنا بر این پژوهش، بسیاری از مناطق جهان که از نظر کاشت محصولات غذایی مهم‌اند، در صورت افزایش ۳/۷ سانتیگرادی دما، با گرم‌تر شدن و تغییر الگوی بارش مواجه خواهند شد.

پژوهشگران دانشگاه آلتو برآورد کرده‌اند نزدیک به ۹۵ درصد کاشت محصولات هم‌اکنون در مناطقی صورت می‌گیرد که «فضای اقلیمی امن» محسوب می‌شوند و در شرایطی که دما، بارش و خشکی از میزان مشخصی فراتر نمی‌رود.

اگر دمای هوا تا سال ۲۱۰۰ میلادی، ۳/۷ درجه سانتیگراد افزایش یابد، منطقه امن آب‌وهوایی مذکور، کاهش قابل‌ملاحظه‌ای پیدا خواهد کرد و بیشترین آسیب متوجه منطقه جنوب و جنوب‌شرق آسیا و منطقه سودان‌ـ‌ساحل آفریقا خواهد بود. اما اگر میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای کاهش یابد و جهان به کاهش موردنظر معاهده اقلیمی پاریس برسد‌ که بر اساس آن، افزایش دمای کره زمین نباید از ۱/۵ تا ۲ درجه سانتیگراد فراتر برود، در آن صورت، فقط ۵ تا ۸ درصد محصولات غذایی جهان در معرض خطر نابودی خواهد بود.

ماتی کومو، استاد آب و غذای جهان در دانشگاه آلتو و پژوهشگر اصلی این مقاله، گفت: «یک‌سوم محصولات غذایی جهان در معرض خطر خواهد بود. باید نگران باشیم، چرا که فضای اقلیمی امن اکنون بسیار محدود شده است. اما برای کاهش گازهای گلخانه‌ای می‌توانیم اقدام‌هایی صورت دهیم. می‌توانیم افراد و جوامعی را که در مناطق پرخطر سکونت دارند توانمند کنیم تا این تاثیر را کاهش و مقاومت و ظرفیت انطباق خود را افزایش دهند.»

به‌گفته کومو، گرچه افزایش دما می‌تواند تولید محصولات غذایی را در برخی مناطق مانند مناطق شمالی، که اکنون چندان بارور نیستند، بیشتر کند، اما به‎‌هیچ‌وجه آنچه از مناطق کاشت محصولات غذایی در جنوب از دست می‌رود را جبران نمی‌کند.

کومو هشدار داد در صورت مهار نکردن تغییرات اقلیمی، مناطق کافی برای کاشت محصولات غذایی باقی نخواهد ماند. او در ادامه افزود که همین الان هم میزان استفاده جهان از این مناطق به حداکثر رسیده است.

به‌گفته کومو، با افزایش دما، نگهداری دام نیز به‌اندازه تولید محصولات غذایی با مشکل مواجه خواهد شد و بسیاری مناطق با کمبود آب روبه‌رو می‌شوند. این نتیجه با پژوهش روی ۲۷ محصول زراعی و ۷ گونه دام به دست آمده است.

بنا بر این پژوهش، در صورت انتشار بالای گازهای گلخانه‌ای در ۸۰ سال آینده، ۴ میلیون کیلومتر مکعب صحرا در سراسر جهان ایجاد خواهد شد.

اگر گرمایش جهانی به ۱/۵ تا ۲ درجه سانتیگراد محدود بماند، جنگل‌های آمریکای شمالی، روسیه و اروپا تا سال ۲۱۰۰ از ۱۱/۲ میلیون کیلومتر مکعب به ۹/۶ کیلومتر مکعب کاهش پیدا می‌کند. در صورتی که انتشار گازهای گلخانه‌ای بالا و در نتیجه، افزایش دما به‌مراتب بیشتر باشد، وضعیت بسیار وخیم‌تر خواهد بود و فقط ۴/۸ میلیون کیلومتر مکعب باقی می‌ماند.

پیش‌تر نیز پژوهش‌هایی درباره آثار کنونی گرمایش زمین بر تولید محصولات کشاورزی انجام شده بود.