نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز یکشنبه با تشکیل جلسهای علنی با حضور وزیر نیرو به موضوع خاموشیهای مکرر و گستره برق در سراسر ایران پرداختند. محمدباقر قالیباف رئیس مجلس در این باره گفت: «به دلیل عدم تصمیم گیری دولت در زمینه رمزارزها دچار بحران هستیم، مجلس در خصوص رمزارزها طرحی را آماده کرده اما فکر میکنیم اولویت اول این است که دولت در این خصوص لایحه ارائه کند و یا اینکه در طرح مجلس اظهارنظر نمایند. تداوم بلاتکلیفی موجود روز به روز مشکلات را بزرگ تر میکند.»
رئیس مجلس خطاب به وزیر نیرو ادامه داد: «شما می دانستید که با وجود گرمای زودرس با کمبود ۳ هزار مگاواتی روبه رو هستیم و تجربه جدول توزیع هم وجود دارد، با این وجود چرا حدود ۲ هفته غافلگیر شدید و مردم در هیچ بخشی نه حوزه مسکونی نه بخش صنعت و نه حوزه اداری از قطع شدن برق مطلع نبودند؟ این دیگر ضعف مطلق مدیریتی و برنامه ریزی است.»
در ابتدای این دستور کار، اردکانیان وزیر نیرو یکی از عوامل قطعی برق را استخراج رمز ارزها مطرح کرد و گفت: اگر استخراج رمزارز با مجوز ماینینگ صورت گیرد، صادرات آن نیز مجوز خواهد داشت و اگر بدون مجوز انجام شود، صادرات آن نیز پنهانی و غیرقانونی خواهد بود. زمانی که تولید رمزارز به صورت پنهان صورت می گیرد مصرف انرژی بیشتر میشود زیرا باید دستگاههای استخراج را در محلی پنهانی قرار دهند و برای خنک کردن آنها به مصرف انرژی بیشتری نیاز است.
اما در ابتدای جلسه مجلس، رضا اردکانیان، وزیر نیرو در یک سخنرانی گفت با کمک نیروی انتظامی از تیر ماه سال ۱۳۹۹ تا فروردین ۱۴۰۰، دو هزار و ۶۶۱ مرکز استخراج رمز ارز و ۱۷۵ هزار دستگاه کشف شده است. او ادامه داد: ۱۰ درصد از انرژی مصرف تولیدی رمزارزهای کل جهان در ایران بوده و این میزان به معنای صرف دو هزار مگاوات انرژی برق است، در حالی که واحدهای دارای مجوز استخراج رمزارزها تنها ۳۲۰ مگاوات مصرف دارد.
وی درباره شرایط امسال توضیح داد: سال آبی ۱۳۹۹- ۱۴۰۰ که از اول مهرماه پارسال شروع شده یکی از خشک ترین سال های ۵۰ سال اخیر است.
وزیر نیرو گفت: زمانی که با رای اعتماد نمایندگان مجلس شورای اسلامی کار خود را شروع کردم در سال آبی ۹۶- ۹۷ هم شاید دومین سال خشک در ۵۰ سال اخیر بودیم و امسال هم شرایط به همین گونه است.
اردکانیان به سال های ۹۷، ۹۸، ۹۹ و ۱۴۰۰ اشاره کرد و خاطرنشان ساخت: حجم مفید مخازن سدهایی که نیروگاه برق آبی دارند نسبت به پارسال ۵۰ درصد کاهش یافته و این موجب ۳ هزار و ۵۰۰ مگاوات کاهش ظرفیت تولید برق شده است.
وی گرمای زودرس را دومین اتفاقی دانست که امسال رخ داده و افزود: پیش بینی های دما در فاصله زمانی مناسب وجود دارد، اما این زودتر گرم شده هوا موجب شده هم دستگاه های سرمایشی زودتر وارد مدار شوند و هم نیروگاه ها که توان خروجی آنها متناسب با دمای هوا است توان کمتری داشته باشند.
وزیر نیرو با بیان اینکه در روز ۲۹ اردیبهشت امسال به اوج مصرف ۵۳ هزار و ۸۰۰ مگاوات رسیدیم، یادآور شد: معادل نقطه اوجی است که پارسال در ۲۴ خرداد، در سال ۹۸ در اول تیرماه و در سال ۹۷ در ۹ تیرماه رخ داده بود.
اردکانیان گفت: گرمای زودتر سبب افزایش مصرف برق شد که یکی از دلایل آن استفاده بیشتر از وسایل سرمایشی است.
پس از نطق وزیر نیرو، تعدادی از نمایندگان در این رابطه به سخنرانی پرداختند.
احمد محرم زاده یخفروزان، یک نماینده مجلس درخصوص گزارش وزیر نیرو در مورد علت قطعی برق گفت: چرا قبل از ورود به شرایط فعلی، مصرف برق سالانه را محاسبه نکرده و برای آن برنامه ریزی نداشتید؟ بی برنامگی و قطع ناگهانی برق، کارخانجات را دچار رکود کرده است، چرا فکر مردم نیستید؟ کشور ما از نظر ظرفیت های خدادادی تمام امکانات را دارد.
همچنین حسن محمدیاری، نماینده دیگر گفت: بخش عمده مصرف کنندگان برق را قشر آسیب پذیر جامعه تشکیل می دهند بنابراین قابل قبول نیست که هر روز شاهد افزایش قیمت برق مصرفی به ویژه در حوزه های صنعتی و کشاورزی باشیم.
مالک شریعتی نیاسر، نماینده دیگر نیز با اشاره به گزارش وزیر نیرو درخصوص علل قطعی برق گفت: اگر چه بحث سیاست قیمتی به صورت افزایش پلکانی در سال های ۹۳-۹۲ دنبال می شد، اما شخص آقای روحانی جلوی آن را گرفت ، به همین دلیل امروز این فاجعه رخ داده است.
همچنین رحیم زارع در جریان ارائه گزارش علت قطعی مکرر برق در هفتههای اخیر از سوی وزیر نیرو تاکید کرد: نظاممند کردن ماینرها و تولید رمزارزها باید از سوی مجلس صورت گیرد و اگر قانون لازم است باید تدوین شود چرا که این اقتصاد در دنیا موجب همافزایی شده و نمیگوییم تعطیل شود.