این تعداد آواره و بیخانمان در جهان بیسابقه بوده است؛ کسانی که برای نجات جان خود از جنگ و خشونت گریختهاند. حدود نیمی از آوارگان و پناهجویان را کودکان تشکیل میدهند. دوسوم این آوارگان از پنج کشور جهان میآیند.
نهاد امدادرسانی به آوارگان و پناهجویان سازمان ملل گزارش سالانه خود را درباره شمار افراد بیسرپناه در جهان منتشر کرده است.
بر اساس این گزارش، بیش از ۸۲ میلیون و ۴۰۰ هزار نفر در جهان در اثر خشونت و جنگ ناگزیر به ترک خانه و زادگاه خود شدهاند. ثبت این تعداد بیخانمان و آواره در یک سال بیسابقه بوده است.
افزایش شمار آوارگان در جهان در شرایطی صورت میگیرد که بسیاری از کشورها برای تردد انسانها به علت همهگیری کرونا محدودیتهایی قائل شدهاند.
در سال ۲۰۲۰ حدود ۱۶۰ کشور مرزهای خود را به علت شیوع کرونا بسته بودند. بهرغم آن تعداد آوارگان و بیخانمانها در سال گذشته در قیاس با سال ۲۰۱۹ حدود سه میلیون نفر افزایش یافته است.
جنگ، تبعیض، پیگرد و دیگر اشکال خشونت از جمله عوامل موثر در بیخانمانی و ترک ناگزیر خانه و زادگاه اعلام شده است.
بیش از دوسوم افراد بیخانمان و آواره متعلق به پنج کشور ونزوئلا، افغانستان، سودان جنوبی، میانمار و سوریه هستند.
شماری از آوارگان در نقاط دیگری از کشورهای خود به سر میبرند و ۹۰ درصد آنها به کشورهای همسایه میگریزند. این در حالی است که از شمار پناهجویان در کشورهای اروپایی و از جمله در آلمان کاسته شده است.
گزارش یاد شده حکایت از آن دارد که ۴۲ درصد از آوارگان و افراد بیخانمان را کودکان تشکیل میدهند. این کودکان بهویژه به علت جنگ تن به ترک خانه و زادگاه خود میدهند.
بیشترین تعداد پناهجویان در خاک ترکیه حضور دارند. کشورهای کلمبیا، پاکستان و اوگاندا نیز از جمله کشورهایی هستند که بیشترین تعداد آوارگان و پناهجویان کشورهای همسایه خود را در خود جای دادهاند.