پیمان کیا مدیر ایرانی‌تبار پلیس سوئد به اتهام جاسوسی برای رژیم ایران بازداشت شد

ساعت هفت صبح روز دوشنبه ۲۹ شهریور ۱۴۰۰، پلیس سوئد به منزل یک ایرانی‌تبار به نام پیمان کیا در اوپسالا هجوم برد و او را دستگیر کرد. پیمان کیا، ۴۱ ساله متولد ۲۰ شهریور ۱۳۵۹ در تهران پس از کسب تابعیت سوئدی به عنوان یکی از مدیران پلیس امنیتی سوئد مشغول فعالیت بود و سپس به عنوان یک تحلیلگر امنیتی با وزارت دفاع سوئد همکاری داشته است. بر اساس گزارش روزنامه‌های معتبر سوئدی مانند آفتون بلادت و اکسپرسن علت دستگیری او ظن جاسوسی به نفع جمهوری اسلامی از ارگان‌های امنیتی و اطلاعاتی سوئد در سال‌های ۱۳۹۱ تا ۱۳۹۴ بوده است
همزمان با دادگاه حمید‌ نوری، از عاملان قتل عام زندانیان سیاسی در دهه ۶۰، رسانه‌های سوئد از جمله آفتون بلادت و اکسپرسن خبر دادند یکی از مدیران قبلی پلیس امنیتی سوئد به جرم جاسوسی برای رژیم اسلامی حاکم بر ایران در فاصله سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۵ دستگیر شده است. سایتهای محلی و فارسی زبان این فرد ایرانی را پیمان کیا، ۴۱ ساله معرفی کرده‌اند. او با گرفتن تابعیت سوئد به‌عنوان یکی از مدیران پلیس امنیتی سوئد (سپو) کار می‌کرد و قبل از آن در یک ارگان نظامی این کشور در پوشش تحلیل‌گر، جاسوسی می‌کرد.

فرد مزبور دوشنبه گذشته بازداشت شد و روز پنجشنبه دادگاه استکهلم تصمیم گرفت او را به جرم سوءاستفاده فاحش و غیرمجاز از موقعیت و دسترسی به اطلاعات محرمانه و نقض امنیت ملی، در بازداشت نگه دارد تا امکان از بین بردن مدارک یا فرار نداشته باشد. سپو سرویس امنیتی سوئد در اطلاعیه‌ ایی اعلام کرد، فرد دستگیر شده با دلایل قابل‌ قبول متهم به جاسوسی است.گفته می‌شود وی با سابقه کار در پلیس امنیتی، خود را معرفی کرده و سپس در اداره دیگری به مقام بالاتر گماشته شده است. برای این کار او در سابقه خود به کار در پلیس امنیتی و همچنین نیروهای مسلح اشاره کرده و اعلام کرده که در مقام بالای خود به پرونده‌های طبقه‌بندی شده و با حساسیت بالا دسترسی داشته است و به عالی‌ترین رتبه در سلسله مراتب پلیس امنیتی رسیده و با مدیر ارشد سپو در آن زمان همکاری می‌کرده است. او در تقاضانامه استخدامی اولیه خود شغلش را مسئول بایگانی و هدایت پروژه‌ها در حیطه ارتقای روش‌های کار و کسب اطلاعات جاسوسی و تحقیقات ذکر کرده بود.

او در جای دیگر نوشته است: در مشاغل مختلفی که کار می‌کردم تجربه زیادی کسب کرده و قادر به پیشبرد تحقیقات و تحلیل‌ها و جمع‌آوری اطلاعات کافی برای تصمیم‌گیری شده بودم. این تجارب به من این توانایی را می‌داد تا امکان ارتقای روش‌ها و فرآیندهای کاری در زمینه‌های مختلف را داشته باشم

اگر اتهام وارده به پیمان کیا ثابت شود، این نخستین بار نخواهد بود که یک ایرانی‌تبار مشغول به فعالیت در ارگان‌های امنیتی و نظامی غربی به جرم جاسوسی برای جمهوری اسلامی تحت پیگرد قانونی قرار می‌گیرد.

امیر حکمتی، نظامی پیشین و از اعضای سپاه تفنگداران دریایی آمریکا که به اتهام جاسوسی در ایران زندانی بود و در سال ۱۳۹۵ بر اساس یک معامله سیاسی بین رژیم تهران و دولت آمریکا آزاد شده بود نیز سال‌هاست که از سوی اف‌بی‌آی (FBI) به تلاش برای جاسوسی و انتقال داده‌ها به ایران در زمان خدمتش متهم شده است. اتهامی که با وجود اعتراض او مانع دستیابی‌اش به ۲۰ میلیون دلار از پول‌های بلوکه‌شده ایران در آمریکا به عنوان غرامت سال‌های زندانی بودنش در ایران شده است.وزیر کشور سوئد بدون رد خبر از اظهار نظر در این باره خودداری کرده و آن را به بعد از تحقیقات در این باره موکول کرده است.
روابط ایران و سوئد اکنون به دلیل زندانی بودن احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی – سوئدی در تهران به اتهام جاسوسی و صدور حکم اعدام برای او و همچنین برگزاری دادگاه حمید نوری، معاون دادیار سابق زندان گوهردشت در سوئد به اتهام مشارکت در کشتار زندانیان سیاسی زندان‌های ایران در سال ۶۷ پرتش است

درباره پیمان کیا چه می‌دانیم؟

پیمان کیا حدود ۴۰ سال دارد. او متولد ۲۰ شهریور ۱۳۵۹ در شهر تهران است. در سال ۱۳۶۴ به همراه خانواده‌‌اش در پنج سالگی به سوئد مهاجرت کرد و در سال ۱۳۷۳ تابعیت سوئدی‌اش را دریافت کرد. در حکم بازداشت صادرشده از طرف دادستانی ملی سوئد آمده است که پیمان کیا مظنون است در تاریخ ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۲ تا ۲۳ نوامبر ۲۰۱۵ با توجه به دسترسی به اطلاعات محرمانه‌ای که در استکهلم داشته این اطلاعات را در اختیار ماموران اطلاعاتی رژیم جمهوری اسلامی قرار داده است.

حکم بازداشت او از طرف دادستانی در ساعت ۹ صبح ۲۴ شهریور ۱۴۰۰ صادر شد و پنج روز بعد در ساعت هفت و هفت دقیقه صبح روز ۲۹ شهریورماه به دست پلیس امنیت سوئد اجرا می‌شود. در حکم بازداشت آمده است او در زمان فعالیتش در سازمان‌های امنیتی و نظامی سوئد وظیفه برنامه‌ریزی امور مدیریتی و اقتصادی را بر عهده داشت و در این راستا به اطلاعاتی محرمانه دسترسی داشته است. اطلاعاتی که او تعهد داشته از درز آن‌ها خودداری کند. پیمان کیا در زمان بازداشت در استخدام آژانس غذای ملی سوئد بوده است و وظیفه او مدیریت امنیتی و حفاظت از اطلاعات این آژانس بوده است.هنوز هیچ اطلاعاتی مبنی بر نوع و چگونگی همکاری پیمان کیا با ارگان‌های اطلاعاتی رژیم جمهوری اسلامی، دلایل و انگیزه این همکاری و نوع اطلاعات منتقل‌شده به دست او به عوامل وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی از سوی پلیس یا دادستانی سوئد منتشر نشده است. .

جاسوسان دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی در ارگان‌های امنیتی و اطلاعاتی غربی تنها به ایرانی‌تباران محدود نشده است. برای نمونه یک مترجم افغان‌الاصل ارتش آلمان در اردیبهشت‌ماه سال جاری به هفت سال زندان به اتهام جاسوسی برای جمهوری اسلامی در سال‌های ۱۳۹۲ تا ۱۳۹۶ محکوم شده است. شاغلان ایرانی و غیر ایرانی‌تبار سازمان‌های امنیتی، اطلاعاتی و نظامی کشورهای غربی که با دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی جمهوری اسلامی همکاری می‌کنند، انگیزه‌های مختلفی برای جاسوسی به نفع رژیم تهران دارند که در این مقاله ضمن بررسی آن‌ها به چگونگی جذبشان می‌پردازیم.

روز سه‌شنبه ۲۵ دی ۱۳۹۷، پلیس آلمان یک شهروند آلمانی‌ـ‌افغان ۵۰ ساله به نام عبدالحمید س. که مترجم نیروی زمینی آلمان بود را به ظن جاسوسی برای جمهوری اسلامی بازداشت کرد او مظنون به انتقال اطلاعاتی سری به وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی بود؛ اطلاعاتی شامل موقعیت و جزئیات اعزام نیروهای ارتش آلمان در افغانستان. این اطلاعات می‌توانست در صورت بروز درگیری نظامی بین جمهوری اسلامی و ائتلاف به رهبری آمریکا نیروهای نظامی ارتش آلمان را در معرض حملات سپاه قدس قرار دهد چهار روز پس از بازداشت عبدالحمید س. سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، بهرام قاسمی، همکاری او را با وزارت اطلاعات ایران انکار کرد.

در نهایت در جریان بازجویی‌ها مشخص شد عبدالحمید س. و همسرش آسیه س. برای جمهوری اسلامی جاسوسی کرده بودند. در پی آن رای صادره دادگاه کوبلنز در فروردین ۱۳۹۹ برای عبدالحمید س. شش سال و ۱۰ ماه حبس تعزیری و برای همسرش ۱۰ ماه حبس تعلیقی به اتهام شراکت در عمل خلاف قانون بود.

عمده جاسوسان وزارت اطلاعات رژیم جمهوری اسلامی میان سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی غربی از بین مترجمان زبان فارسی، عربی و دری بوده است. برای نمونه مونیکا ویت، یک افسر ضدجاسوسی نیروی هوایی آمریکا از طرف مرضیه هاشمی، خبرنگار آمریکایی‌الاصل شبکه پرس تی‌وی شناسایی و جذب دستگاه‌های اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی شد. او مترجم زبان فارسی بود.