وضعیت تورم در اقتصاد ایران به مرحلهای رسیده که رسانهها پیدرپی نسبت به عواقب آن هشدار میدهند. در حالیکه بنا بر گزارشها، جمهوری اسلامی برای بازگشت به مذاکرات برجام تعلل میکند، رشد تورم در حال وخیمتر شدن است، نرخ دلار افزایش یافته، و یک نماینده پیشین مجلس نسبت به تمام شدن تحمل مردم هشدار داده است.
بر اساس آخرین گزارشها، میانگین نرخ دلار در صرافیهای مجاز ایران با حدود ۱۶۰ تومان افزایش، ۲۸ هزار و ۲۲۵ تومان برآورد شده است.
خبرگزاری فارس از احتمال وخیمتر شدن شرایط تورمی خبر داد
در تازهترین واکنشها نسبت به افزایش تورم و گرانی، خبرگزاری فارس در گزارشی از «احتمال وخیمتر شدن شرایط تورمی» ابراز نگرانی کرده و از دولت ابراهیم رئیسی خواسته «هر چه سریعتر راهکارهای مناسب برای کاهش تورم که فشار مضاعفی بر وضعیت معیشتی اقشار مختلف جامعه و بهخصوص دهکهای پایین درآمدی وارد کرده است، به کار گیرد.»
فارس به نقل از یک کارشناس اقتصادی، نخستین گام برای کنترل تورم را «ایجاد یک بانک مرکزی مستقل و متعهد به هدف ثبات قیمتها» عنوان کرده است.
محمدحسن صبوری دیلمی، کارشناس اقتصادی، مواردی از جمله «افزایش ۷۳ درصدی تورم تولیدکنندگان در بهار ۱۴۰۰»، «نرخ بالای سه درصد تورم ماهانه» در هر سه ماه تابستان جاری، و «افزایش نقدینگی توسط دولت برای جبران مالی کسری بودجه» و موفق نشدن در تأمین مالی از طریق فروش اوراق را نشانههایی برای «امکان وخیمتر شدن شرایط موجود» دانست.
یک کارشناس اقتصادی: بهبود اقتصاد بدون رفع تحریم خیالبافی است
یک کارشناس اقتصادی دیگر تأکید کرده است، در صورتی که روابط تجاری ایران بهبود نیابد، «هیچ برنامهای در بهبود شرایط اقتصادی کشور، از جمله کاهش نرخ تورم» نتیجه نخواهد داشت و «این دولت هم در اقتصاد زمینگیر میشود.»
مرتضی افقه، در گفتوگو با خبرگزاری کار ایران، ایلنا، با تأکید بر ضرورت تعیین تکلیف روابط خارجی دولت، «جبران کسری بودجه از طریق مالیات» را «سادهانگارانه» دانسته و گفته شیوهای که دولت ابراهیم رئیسی «برای جبران کسری بودجه» در پیش گرفته، «درست نیست.»
به گفته این کارشناس اقتصادی، بدون رفع تحریمها «بهبود وضعیت اقتصادی» «خیالبافی» است و «به نظر میرسد» دولت «اساسا برنامهای» ندارد.
او احتمال داده است که «شاید تعلل برای احیای برجام برای بالا بردن قدرت چانهزنی در مذاکرات است.»
آقایان! مردم منتظر اجازه ما برای اعتراض نمیمانند:
یک نماینده پیشن مجلس گفت: استقامت مردم حدی دارد و منتظر نمیمانند ما به آنها اجازه دهیم اعتراض کنند یا خیر.
باتوجه به شرایط اقتصادی اکثریت مردم، جامعه زیر خط فقر زندگی میکنند؛ اما به هرحال منتظر هستند تا مشاهده کنند چه اقداماتی انجام میشود.
مهمترین چیزی که در حال حاضر مورد نظر جامعه است حفظ تمامیت ارضی کشور و به اصطلاح حفظ کیان ملت ایران است و اگر هم تاکنون اعتراضات گسترده نداشتیم به خاطر این موضوعات است که البته این هم یک حدی دارد و مردم تا یک جایی میتوانند طاقت بیاورند و هنگامی که مشاهده کنند چیزی برای از دست دادن ندارند، منتظر نمیمانند ما به آنها اجازه دهیم اعتراض کنند یا خیر.
خوب است دولت هر فرصت و امکاناتی که در اختیار دارد فقط به مردم و رضایت آنان به خاطر رضای خداوند اختصاص دهد و وقت خودش را صرف کارهای تجملی و نمایشی در مقابل کشورهای دیگر یا بازیهای سیاسی نکند و امروز دیگر فقط و فقط تمام وقت خود را برای خدمت به مردم اختصاص دهد.
این مردم یک ملت واحد هستند، مردم ما مثل مردم کشورهای دیگری نیستند که هنگامی که شرایط سخت میشود فرار کنند، آنها میمانند استقامت میکنند و به تغییر و اصلاح فکر میکنند.
نخستین بار نیست که شرایط سختی برای جامعه ایران پیش آمده است، در طول تاریخ کشور و مردم ما همیشه مورد هجمه و محاصره بوده؛ چه از نظر داخلی و یا از نظر خارجی همیشه حملات و هجمههایی بوده است اما ملت ایران به خوبی در مقابل آنان ایستادند و در طول تاریخ از پَس خودشان برآمدند و مطمئناً اگر مشکلی پیش بیاید باز هم به همین شکل خواهد شد و این بخشی از تقدیر این سرزمین است و هیچگاه از بین نمیرود نابود نخواهد شد.
من معتقدم نباید بیخیال باشیم و فکر نکنیم مردم اعتراض نخواهند کرد چراکه اگر به تاریخ یک نگاهی بیندازیم خواهیم دید یک جاهایی هم اعتراض داشتند بنابراین باید وظیفه خودمان را به عنوان یک نهاد حاکمیتی به خوبی انجام دهیم تا مردم دچار مشکل نشوند.