مقام آمریکایی: احیای «برجام» نیازمند تسریع دیپلماسی یا تعلیق برنامه اتمی ایران است

در حالی که مذاکرات برای احیای توافق هسته‌ای 2015 موسوم به «برجام» در وین در حال برگزاری است، یک مقام ارشد آمریکایی می‌گوید به منظور نتیجه‌بخش کردن روند مذاکرات، ایران یا باید دیپلماسی را تسریع یا برنامه هسته‌ای خود را تعلیق کند.

مقامات دولت بایدن اواخر ژانویه یا اوایل فوریه را به عنوان ضرب‌الاجل غیررسمی برای خاتمه مذاکرات با ایران تعیین کرده‌اند، چرا که بر این باورند که پیشرفت‌های هسته‌ای چشمگیر ایران به زودی توافق 2015 را بی‌اثر می‌کند.

یک مقام ارشد آمریکایی حاضر در مذاکرات وین چهارشنبه 19 ژانویه 2022 در این باره به «اکسیوس» گفت که در آخرین مرحله مذاکرات، پیشرفت‌هایی حاصل شده است، اما روند کلی مذاکرات «به‌ طرز دردناکی کُند»، و پیشرفتی هم که حاصل شده «بسیار ناچیز» است، و «مسائل اصلی» هنوز حل‌‌نشده باقی مانده است.

به گفته این مقام آمریکایی: «در حال حاضر ما به حصول توافق نزدیک‌تر از همیشه هستیم، اما به شکست مذاکرات هم خیلی نزدیک هستیم. ما خودمان را برای دست یافتن به توافق آماده کرده‌ایم، اما برای شکست آن و نابودی برجام نیز آماده هستیم.»

این مقام آمریکایی تاکید کرد ایالات متحده و سایر طرف‌های مذاکره برای ایران روشن کرده‌اند که اگر به زمان بیشتری برای دیپلماسی نیاز دارد، باید برنامه هسته‌ای خود را معلق کند.

به گفته او، در حال حاضر تمام تلاش‌ها روی احیای توافق 2015، و نه دستیابی به نوعی «توافق موقت» متمرکز شده است، و ایران هم خواهان توافق موقت نیست. مذاکرات در وین حداقل برای چند هفته دیگر ادامه پیدا خواهد کرد، اما این مقام آمریکایی می‌گوید این رویه خیلی طول نخواهد کشید.

مذاکره‌کنندگان ایرانی اصرار می‌کنند که در کار خود «حسن نیت» دارند، اما بر گرفتن تضمین بابت دوام توافق احتمالی و به دست آوردن منافع اقتصادی مورد نظرشان پافشاری می‌کنند. به گفته «اکسیوس»، آمریکا بارها اعلام کرده که نمی‌تواند درباره آیندهٔ توافق به ایران هیچ ضمانتی بدهد.

دولت بایدن نمی‌تواند باقی ماندن در برجام را تضمین کند
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفت ایران در مذاکرات وین تضمین خواسته که ایالات‌متحده از برجام خارج نشود، اما دولت جو بایدن امکان ارائه چنین تضمینی را ندارد.

بلینکن در گفت‌وگو با کروکد مدیا گفت دولت جو بایدن متعهد است که آمریکا در توافق هسته‌ای باقی می‌ماند، اما نمی‌تواند از طرف دولت‌های آینده تضمین بدهد.

بلینکن گفت: «از زمانی که آمریکا از توافق هسته‌ای خارج شد، ایران بسیاری از کارهای خطرناک در برنامه هسته‌ای را از سرگرفت و آنها امروز چیزهای بیشتری آموخته، دانش بیشتری گردآوری کرده و ظرفیت‌های بیشتری ایجاد کرده‌اند تا گریز هسته‌ای سریع‌تری داشته باشند.»

او افزود: «حتی اگر به همه محدودیت‌های برجام هم برگردیم، به نقطه‌ای می‌رسیم که نتوانیم برخی از مزایا را از ایرانی‌ها پس بگیریم.»

وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که همچنان به نفع واشینگتن و متحدانش است که برجام از طریق سیاسی احیا شود و طی هفته‌های آینده این امر مشخص خواهد شد.