سازمان منابع طبیعی ایران: ۳۲ میلیون هکتار از اراضی کشور در معرض بیابانی شدن است
مسعود منصور رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری ایران روز سهشنبه با بیان اینکه در حال حاضر در مساحت ۳۰هزار هکتار از اراضی ایران مالچپاشی انجام میشود، گفت: ۳۲میلیون هکتار از اراضی کشور در معرض بیابانی شدن است.
مسعود منصور در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به خیزش گرد و خاک در مناطق مستعد و بیابانی و فراید مالچپاشی نفتی و مضرات آن اظهار کرد: سال ۱۳۹۹ برای اینکه دو اقدام به موازات هم انجام شود، تلاش شد.اولین مورد اینکه آیا محیطی که برای مالچپاشی انتخاب شده است، مطابق با ضوابط و دستورالعملهای تعیین شده است یا نیاز به تجدیدنظر و بررسی دارد. بر اساس آن،دانشگاه،مجریان قدیمی این کار، پژوهشکدهها،اساتید فن را جمع کردیم و طی جلسات مکرری که برگزار شد فراخوانی دادیم که هرکسی نظر خود را درباره این فرایند ارائه دهد.
رئیس سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری ادامه داد: شاخصهای مالچپاشی را اصلاح کردیم و به موجب آن شاخصهای قبلی که بر اساس آن در ۱۱ استان معادل ۸۰۰۰ هکتار مالچ پاشی انجام میشد، اصلاح شد و امروزه فقط در پنج استان معادل با ۳۰ هزار هکتار مالچپاشی انجام میشود.
وی ادامه داد: اقدام دومی که به موازات این کار انجام میدادیم، افزایش کیفیت نظارت بر اجرای امور است چرا که بعضی از اشکالات مطرح شده به دلیل نوع فعالیت پیمانکار هنگام مالچپاشی بود بنابراین بُعد نظارت را تقویت کردیم.
منصور ضمن بیان اینکه ۳۲میلیون هکتار عرصه در معرض بیابانی شدن داریم که ۱۴میلیون هکتار از آن کانونهای فرسایش و ۷ میلیون آن کانونهایی با منشأ ریزگرد هستند، اظهار کرد: فعالیت مالچپاشی فقط در مناطقی که تپههای شنی فعال رونده هستند و اگر بلافاصله مهار نشوند اراضی کشاورزی،جادهها و راه آهن را مسدود میکنند، انجام میشود که این محدوده ۳۰ هزار هکتار مساحت دارد.
وی تاکید کرد: مهمترین نکته جایگزین مالچهای غیر نفتی است که سه پروژه مشترک با معاونت علمی فناوری داریم و بعضی از این پروژهها بهصورت پایلوت هم سال گذشته اجرا شد و بسیار موفق بوده است. به طور مثال در ۵۰ هزار هکتار اراضی کشور مالچپاشی غیرنفتی در مبنای مالچ رُس و خاک پوشهای گیاهی انجام دادیم که بسیار موفق بود.
وی با تاکید بر این که فعالیتهای دانشبنیان در این حوزه در سال جاری حتما عملیاتی میشود، در ادامه گفت: شیب مالچپاشی در کشور بسیار کاهشی است و کاهش عوارض زیست محیطی به قوت دنبال میشود تا به نقطه صفر برسد. با اقداماتی همچون کاهش سطح مالچپاشی عوارض این کار در ۱۴۰۱ کمتر از سال ۱۴۰۰ خواهد شد.
خطر بیابانی شدن اراضی ایران در حالی است که در روزهای اخیر موج گرد و غبار اکثر شهرهای ایران را فراگرفت و زندگی عادی بسیاری از ساکنان شهرهای بزرگ را مختل کرد.