آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که ایران آماده تزریق اورانیوم به سانتریفیوژهای پیشرفته در تأسیسات غنیسازی فردو است.
به گزارش رویترز، ایران برای تزریق گاز به دستگاههای سانتریفیوژ پیشرفته آی آر ۶ که در سایت زیرزمینی فردو نصب شدهاند، آماده میشود.
در این گزارش آمده که آبشاری متشکل از ۱۶۶ سانتریفیوژ آماده فعال شدن در فردو هستند و فرایند پیشراهاندازی سانتریفیوژها آغاز شده، اما تهران اعلام نکرده است که چه درصدی از غنیسازی را اجرا خواهد کرد.به گفته آژانس بینالمللی انرژی اتمی، آبشار سانتریفیوژ مورد اشاره ویژگیهایی دارد که امکان غنیسازی در درجههای مختلف را فراهم میآورد.
آژانس در ادامه گزارش محرمانه خود به کشورهای عضو این نهاد گفته است که ایران اطلاع داده فرایند غیرفعالسازی را آغاز کرده، فرایندی که قبل از غنیسازی اورانیوم انجام میشود، اما تهران مشخص نکرده که این آبشار در چه سطحی غنیسازی را انجام خواهد داد.
ایران به تازگی ۲۷ دوربین نظارتی آژانس در تاسیسات هستهای تهران، نطنز و اصفهان را از کار انداخته است. این اقدام واکنشی به قطعنامه هفته گذشته شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی تلقی میشود که در آن ایران به عدم همکاری با آژانس متهم شده است.
در این قطعنامه «ابراز نگرانی عمیق» شده که ایران در زمینه توضیح پیرامون منشاء ذرات اورانیوم یافتشده همکاری کافی نداشته است و از تهران خواسته شده که «بدون فوت وقت» با آژانس همکاری کند.
بازرسان آژانس تاکنون سه محل «مشکوک» را در ایران شناسایی کردهاند که یک مورد آن در مریوان، یک مورد در تورقوزآباد در حومه تهران، و یک مورد نیز در ورامین است.
تهران اسفند پارسال توافق کرده بود که در یک بازه زمانی سهماهه به سوالات آژانس درباره منشاء اورانیوم در سایتهای اعلام نشده خود پاسخ شفاف بدهد، ولی گزارش جدید آژانس نشان میدهد که ایران به تعهد خود عمل نکرده است.
گفتنی است هفته گذشته و در پی حضور رابرت مالی در نشست کمیته روابط خارجی سنا تعدادی از سناتورها نسبت به دستیابی به یک توافق هستهای جدید ابراز تردید کردند.نشریه خبری-تحلیلی «هیل» با انتشار گزارشی از قول اعضای کمیته روابط خارجی سنا از هردو حزب دموکرات و جمهوریخواه نوشت که آنها با ابراز تردید نسبت به رسیدن به یک توافق هستهای جدید با ایران، میگویند بهرغم این که دولت آمریکا پیشنهاد روی میز مذاکرات را حفظ کرده است، اما جمهوری اسلامی تمایل کمی به برقراری مجدد توافق برجام نشان میدهد.
مذاکرات احیای برجام، که در زمان اجرا، محدودیتهای قابل توجهی را بر برنامه هستهای ایران در ازای لغو تحریمها مقرر کرد، مدتها است که متوقف شده است.
به نوشته نشریه اینترنتی هیل باب منندز، رییس کمیته روابط خارجی سنا، پس از جلسه محرمانه هفته پیش با بیان این که نسبت به حصول توافق خوشبین نیست، تصریح کرد که به باور دولت بایدن، نگه داشتن این پیشنهاد روی میز «از نظر راهبردی منطقی است.»
این قانونگذار دموکرات افزود: «اما من مسیر پیشرفتی به جلو نمی بینم ، از دیدگاه من توافق جدید در درون تشکیلات سیاسی ایران یک گزاره تفرقه انگیز است که احیای توافق را دشوار میکند.»
دیگر اعضای کمیته نیز نظرات چندان متفاوتی ندارند.
سناتور جیمز ریش از حزب جمهوریخواه نیز نسبت به ادامه مذاکرات خوشبین نیست و پس از برگزاری جلسهای با نماینده ویژه دولت در مذاکرات وین به صدای امریکا گفتهاست که به نظر او هیچ چیز تغییری نداشته است.
سناتور ریش گفت: «رفتار ایران تغییر نکرده است. من با مسایلی که در مورد آنها صحبت شد من موافق نیستم. من با توافق ناقص قبلی موافق نبودم، و آن چه این جا در بارهاش صحبت شد حتی ضعیفتر است و وقت رها کردن مذاکرات رسیدهاست.»