رسانههای سوئدی گزارش دادند که دو برادر ایرانیتبار که شاغل در نهادهای امنیتی و اطلاعاتی سوئد بودند، به اتهام «جاسوسی» برای یک کشور بیگانه محاکمه میشوند.
به گزارش روزنامه «اکسپرسن» سوئد، این دو برادر در سنین کودکی به این کشور آمده و در سال 1994 شهروند سوئد شدند.
طبق این گزارش، برادر بزرگتر از سال 2011 تا سال گذشته که بازداشت شد، در نهادهای حساسی چون پلیس مخفی و اطلاعات ارتش مشغول به کار بود. این گزارش افزوده که برادر کوچکتر برای مدتی در دانشکده پلیس تحصیل کرد اما موفق به اتمام تحصیل نشد.
برادر بزرگتر در نهاد «KSI»، بالاترین و مهمترین اداره در سازمان اطلاعات ارتش سوئد کار میکرد، نهادی که بودجه و حتی رئیس آن برای سوئدیها ناشناخته است.
رسانههای سوئدی نام این دو برادر را ذکر نکردند اما وبگاه «سامنیت»، تریبون گروههای راستگرا در سوئد، نام برادر بزرگتر را «پیمان کیا» ذکر کرده است.
روزنامه اکسپرسن افزوده که برادر بزرگتر متاهل و پدر چند فرزند است و زبان فارسی را بهخوبی صحبت میکند. این روزنامه ادامه داده است که برادر بزرگتر ابتدا به عنوان بازرس جرائم گمرکی کار میکرده و بعدها به موقعیتهای حساستری در سازمان پلیس مخفی و اطلاعات ارتش ارتقا مییابد.
اکسپرسن به کشوری که این دو برادر برای آن جاسوسی میکردند، اشاره نکرده اما گزارش 19 نوامبر 2021 وبگاه سامنیت نوشته که «به نظر میآید پیمان کیا با سو استفاده از موقعیت خود در سازمان اطلاعات ارتش و پلیس مخفی، برای ایران جاسوسی میکرده است.»
طبق گزارش روزنامه اکسپرسن، قاضی دادگاه منطقه استکهلم پنجشنبه گذشته جلسهای با دادستان و وکلای دفاع داشته و بهزودی روند محاکمه این دو برادر آغاز خواهد شد.
یکی از اعضای نیروهای مسلح سوئد که نامش فاش نشده نیز در جلسه محاکمه حضور خواهد داشت. گفته میشود که او با فعالیت برادر بزرگتر مرتبط است.
هنوز مقامهای قضایی سوئد اطلاعاتی را درباره پرونده این دو منتشر نکردهاند، اما هم دادستانها و هم وکلای این دو برادر که به دادگاه استکهلم فراخوانده شدهاند، تایید کردند که این دو برادر به دلیل اتهامهای جاسوسی محاکمه خواهند شد.
روابط ایران و سوئد در سالهای اخیر به دلیل زندانی بودن احمدرضا جلالی، پزشک و پژوهشگر ایرانی-سوئدی در تهران به اتهام جاسوسی و صدور حکم اعدام برای او و همچنین برگزاری دادگاه حمید نوری، معاون دادیار سابق زندان گوهردشت در سوئد به اتهام مشارکت در کشتار زندانیان سیاسی زندانهای ایران در سال ۶۷، پرتنش شده است.
چندی پیش، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی با صدور اطلاعیهای از بازداشت یک تبعه سوئد در ایران به اتهام جاسوسی خبر داد و اعلام کرد که این تبعه با افراد «مظنون اروپایی و غیر اروپایی» در ایران ارتباط داشته است.
اما یکی از سخنگویان وزارت خارجه سوئد اعلام کرد گزارش وزارت اطلاعات درباره بازداشت یک شهروند سوئدی، مربوط به دستگیری یک تبعه حدودا ۳۰ ساله است که این کشور اروپایی در اردیبهشت ماه خبر بازداشت او را تایید کرده بود.
در اواسط اردیبهشت ماه و یک هفته پس از هشدار سوئد به شهروندانش در مورد سفر به ایران، رسانههای این کشور از دستگیری یک گردشگر سوئدی هنگام خروج از ایران خبر دادند.
این بازداشت همزمان با ورود دادگاه استکهلم سوئد به مرحله صدور حکم برای حمید نوری انجام شد.
سوئدیهای بازداشتی در ایران
این در حالی است که چندی پیش وزرات اطلاعات جمهوری اسلامی از بازداشت یک شهروند سوئدی به اتهام جاسوسی در ایران خبر داده بود.
قوه قضائیه ایران همچنین در واکنش به محاکمه و صدور حکم زندان ابد برای حمید نوری، دادیار پیشین زندان گوهردشت کرج در سوئد، اقدام به بازداشت و صدور حکم اعدام برای احمدرضا جلالی، پزشک و محقق ایرانی-سوئدی به اتهام جاسوسی کرد.
نوری با نام مستعار «حمید عباسی» به جرم ارتکاب جنایت جنگی و اعدام دستهجمعی زندانیان سیاسی در تابستان 1367 در دادگاه جنایی استکهلم محاکمه و متهم شناخته شد.
ایران همچنین در حال محاکمه حبیب فرجالله کعب، معروف به «حبیب اسیود»، رهبر گروه «النضال» و شهروند سوئدی است که پیشتر در خاک ترکیه توسط عوامل اطلاعاتی جمهوری اسلامی ربوده و به درون خاک ایران انتقال یافت.
دولت سوئد طی ماههای اخیر بارها به شهروندان خود در مورد سفر به ایران به علت احتمال بازداشت توسط مقامات تهران هشدار داده است.