خانه / اخبار مهم روز / کوچ اجباری تهرانی‌ها به دلیل گرانی کرایه خانه و انبار کردن اثاثیه در کانتینر اجاره‌ای

کوچ اجباری تهرانی‌ها به دلیل گرانی کرایه خانه و انبار کردن اثاثیه در کانتینر اجاره‌ای

روزنامه اینترنتی فراز در گزارشی به بحران گرانی و تورم مسکن در ایران پرداخت و نوشت که بسیاری از خانواده‌ها به دلیل ناتوانی در پرداخت کرایه خانه، از تهران مهاجرت کرده و وسایل خانه را در کانتینرهای اجاره‌ای انبار می‌کنند.

در این گزارش آمده که هزینه‌ اجاره مسکن به ویژه در تهران به قدری افزایش یافته که تعدادی از شهروندان را به کوچک‌تر کردن خانه یا مهاجرت به شهرهای حاشیه‌ای محل زندگی‌ وادار کرده است.

نخستین «دردسر» کوچک‌تر شدن خانه‌های اجاره‌نشینان و به‌حاشیه‌ رانده ‌شدن شهروندان «روی دست ماندن اثاثیه منزل‌» و کم‌هزینه‌ترین راهی که «رگه‌هایی از امید نیمه‌جانی در آن دیده‌ می‌شود»، انبار کردن این اثاثیه در مکانی ارزان است.

اما بر اساس این گزارش، کوچک‌تر شدن خانه‌ها بدترین اتفاقی «نیست» که به خاطر اجاره‌‌های نجومی و سرسام‌آور برای مستاجران می‌افتد بلکه کار اکنون به جایی رسیده که بسیاری از خانواده‌ها دیگر توان اجاره یک واحد با حداقل متراژ را هم ندارند.

به همین دلیل، خانواده‌ها به ناچار اسباب و اثاثیه خود را در کانتینرهای حاشیه‌ پایتخت انبار می‌کنند و خودشان به خانه پدر و مادر باز می‌گردند یا به شهرستان مهاجرت می‌کنند.

فراز در بخشی از گزارش خود به نقل از یک انباردار در اطراف تهران نوشت: «بسیاری از خانواده‌ها، اثاث منزل‌شان را با قراردادهای یک‌ساله و دو ساله در کانتینرها انبار می‌کردند اما پس از پرداخت کرایه ماه اول، دیگر خبری از پرداخت‌های بعدی نبود.»

این گزارش در ادامه افزود: «خانواده‌های به حاشیه ‌رانده‌ شده یا ناچار به مهاجرت، پس از کوچ اجباری قید وسایل و اثاثیه منزلشان را می‌زنند. البته انباردارها پس از مدتی، فکر اینجا را نیز کردند. حالا شما برای انبار اثاث منزل خود، باید اجاره شش ماه یک کانتینر را پیش‌پرداخت کنید.»

روزنامه اینترنتی فراز در گزارش خود از «کاهش روزافزون تعداد کانتینرهای اجاره‌ای» به‌عنوان بحرانی دیگر یاد کرد و نوشت که تقاضای خانوارهای تهرانی برای انبار کردن اثاثیه منزلشان چنان افزایش پیدا کرده که پیدا کردن کانتینرهای خالی دشوار شده است.

طبق یکی از آخرین آمارهای وزارت بهداشت در سال ۱۳۹۵، جمعیت مناطق حاشیه‌نشین و سکونت‌گاه‌های غیررسمی ایران بیش از ۱۰ میلیون نفر و برابر با حدود ۱۳ درصد از جمعیت کشور ارزیابی شده بود.

پنج سال بعد و در بهمن ۱۴۰۰، مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس گفت که جمعیت حاشیه‌نشین‌ها در کشور به ۲۰ میلیون نفر افزایش یافته که برابر با حدود ۲۴ درصد جمعیت کشور بوده است.

به گفته فراز، افزایش تقریبا دو برابری تعداد حاشیه‌نشین‌ها در طول تنها پنج سال، در حالی صدای هشدار را برای طبقات شهری به صدا در آورد که دو سال از ارائه این آمار می‌گذرد و در این مدت، قیمت هر متر مربع مسکن در پایتخت به بیش از دو برابر افزایش یافته است.

این روزنامه اینترنتی با اشاره به رکوردشکنی تورم اجاره‌بها در سال‌های ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ نسبت به سه دهه قبل خود، نوشت در پاییز ۱۴۰۰ تورم نقطه به نقطه اجاره‌بها به ۵۳/۶ درصد رسید و در پاییز ۱۴۰۱ هم شهروندان ۴۶ درصد بیشتر از پاییز سال قبل برای اجاره خانه، هزینه پرداخت کردند.

این تورم «دلایل کوچ اجباری مستاجران تهرانی را عیان می‌کند» چرا که اجاره خانه روز‌به‌روز در حال افزایش است و دستمزدها و درآمدها، همواره از تورم عقب می‌مانند.