براساس گزارشهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، در روز یکشنبه ۱۷ تیرماه، دست کم در ده شهر ایران تجمعاتی اعتراضی- معیشتی برگزار شد و در جریان آن کارگران و بازنشستگان خواستار رسیدگی به مطالباتشان شدند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، گروهی از بازنشستگان تامین اجتماعی در شهرهای شوش، اهواز، کرمانشاه و تهران، جمعی از بازنشستگان صنایع فولاد در شهرهای اصفهان، دامغان، تهران و قائمشهر، تعدادی از کارگران بیکار شده پروژه پتروشیمی ارغوان گستر در ایلام و شماری از بازنشستگان معادن زغال سنگ کرمان، روز یکشنبه با تشکیل تجمعاتی خواستار برآورده شدن مطالبات معوق مانده خود شدند.
براساس فیلمهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی در بسیاری از این تجمعات، معترضان به صدور حکم اعدام برای شریفه محمدی، فعال کارگری اعتراض کردند و خواستار لغو این حکم شدند.
بهبود مستمریها بر اساس خط فقر واقعی، ارائه درمان رایگان و باکیفیت و خدمات رفاهی شایسته، اصلاح همسانسازی حقوق، بهبود شرایط شغلی، تضمین امنیت شغلی و افزایش دستمزدها، از جمله خواستهها و مطالبات کارگران و بازنشستگان معترض است.
تداوم اعتصاب در شمال و جنوب ایران
در همین تعدادی از کارگران پیمانکاری شبکه آب و فاضلاب در شهرستان رودبار دوازدهمین روز از اعتصاب خود و کارگران پروژهای نفت و گاز جنوب هجدهمین روز از اعتصاب خود را سپری کردند.
به گزارش ایلنا، کارگران پیمانکاری آبفای رودبار از روز یکشنبه ششم تیر ماه جاری به دلیل تعویق در پرداخت حقوق هشت ماه و سایر مشکلات صنفی از انجام فعالیتهای روزانه خود امتناع کرده و دست به اعتصاب زدهاند و اعلام کردهاند که تا دریافت کامل حقوق معوقه خود به اعتصاب ادامه خواهند داد.
حدود ۶۰ نفر از این کارگران که به صورت شبانهروزی در اعتصاب و تجمع حضور دارند، از آذر ماه سال گذشته حقوق خود را دریافت نکردهاند و با شرایط سخت معیشتی مواجه هستند.
این کارگران علاوه بر پرداخت کامل بدهیهای مزدی، خواهان عقد قرارداد مستمر و دائم، شکلگیری نهاد مستقل کارگری، تأمین امنیت شغلی، دادن حق اعتراض و بیان مشکلات صنفی و مشخص شدن زمان پرداخت حقوق ماهانه هستند.
از سوی دیگر به گزارش شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت، در روز یکشنبه ۱۷ تیر ۱۴۰۳، کارگران پروژهای شاغل در دستکم ۱۲۳ شرکت نفت و گاز جنوب، همچنان در اعتصاب به سر بردند.
بر اساس این گزارش، تاکنون هزاران نیروی پروژهای و پیمانی نفت و گاز به این کارزار پیوستهاند تا هم وضعیت دریافتی خود را اصلاح کنند و هم وضعیت مرخصیها، امنیت شغلی و تبدیل وضعیت خود را با حذف پیمانکاران بهبود ببخشند.بازنشستگان سازمانهای مختلف روز یکشنبه ۱۷ تیر در اعتراض به وضعیت معیشت، برآورده نشدن مطالبات صنفی، بازداشت و فشار بر فعالان صنفی و کارگری، و همچنین فشار مضاعف بر زنان در چند شهر از جمله تهران، اصفهان، کرمانشاه، شوش، و اهواز تجمع کردند.
در تهران، معترضان بازنشسته شعار دادند: «ظلم و ستم در این جا، مضاعفه به زنها.»بازنشستگان معترض در تهران، همچنین در اعتراض به بازداشت و صدور حکم اعدام برای شریفه محمدی، فعال کارگری، شعار دادند: «شریفه محمدی، آزاد باید گردد.»
همزمان، معترضان بازنشسته در شوش استان خوزستان، در اعتراض به وضعیت معیشتی و فشارهای حکومتی علیه زنان، شعار «روسری رو رها کن، فکری به حال ما کن» سر دادند.
در این تجمع بازنشستگان معترض همچنین تأکید کردند که «حکم اعدام شریفه محمدی را محکوم میکنیم.»
در تجمع بازنشستگان در کرمانشاه نیز، معترضان خواهان خدمات رفاهی از جمله درمان رایگان، و تعیین دستمزد بر اساس افزایش نرخ تورم شدند.
در اصفهان، معترضان بازنشسته صنایع فولاد به فسادهای مالی و اختلاسهای کلان اشاره کردند و خطاب به مقامات جمهوری اسلامی شعار دادند: «دزدیهاتون رو کم کنید، مشکل ما رو حل کنید.»
همچنین، بازنشستگان فولاد خوزستان نیز در مقابل صندوق بازنشستگی صنایع فولاد در اهواز تجمع کردند.
گسترش اعتراضات صنفی گروههای مختلف از جمله بازنشستگان، کارگران صنایع مختلف، معلمان، مالباختگان، و پرستاران و کارکنان بخش درمان نشانگر افزایش مشکلات معیشتی در ایران و بیتوجهی مقامات جمهوری اسلامی است.
تداوم اعتراضات معیشتی در روز یکشنبه تنها دو روز پس از رأیگیری حکومتی و تعیین جانشین ابراهیم رئیسی صورت گرفته است. برخی ناظران تغییر رئیس دولت در ساختار کنونی حکومت را برای حل مشکلات اقتصادی و معیشتی بیاهمیت میدانند.
حسین راغفر، اقتصاددان، در روزهای گذشته و درباره شعارهای تبلیغاتی نامزدهای مدنظر جمهوری اسلامی گفته بود که در نظام حاکم بر ایران دو دولت وجود دارد؛ یکی «اسلحه و زور دارد» و اقداماتش بر معیشت مردم اثرگذار است و دیگری اصلا «قدرتی ندارد.»
همچنین، جمشید اسدی اقتصاددان نیز پیشتر در زمینه رشد شاخص فلاکت در ایران در گفتوگو با صدای آمریکا پیشبینی کرده که وضعیت معیشتی و شرایط اقتصادی از آنچه که هست، بدتر نیز خواهد شد.