جروزالم پست روز سهشنبه ۲۹ آبان اعلام کرد ارتش اسرائیل به اسنادی دست یافته که نشان میدهد جمهوری اسلامی در بیست سال گذشته، سالانه دهها میلیون دلار پول را از ایران به منابع حماس انتقال داده است.
به گزارش جروزالم پست این اسناد در جریان عملیات ارتش اسرائیل در نوار غزه و همچنین بازجویی از «تروریستهای حماس» که در طول جنگ به اسارت درآمدهاند، به دست ارتش و نهادهای امنیتی اسرائیل افتاده است.
براساس این گزارش جمهوری اسلامی به ویژه از سال ۲۰۱۴ به حامی اصلی استراتژیک حماس تبدیل شده و تجهیزات نظامی، آموزش و همچنین کمک مالی به مبلغ صدها میلیون دلار برای رهبری و شاخه نظامی حماس را فراهم کرده است.
این اسناد نشان میدهد جمهوری اسلامی علاوه بر حمایت از فعالیتهای نظامی حماس، به حمایت از دیگر سازمانهای تروریستی در نوار غزه و تامین مالی پروژههای غیرنظامی، آموزشی و فرهنگی در این باریکه نیز مشغول بوده است.
این مدارک همچنین اطلاعات جدیدی را در مورد دخالت حکومت ایران در آمادهسازی حماس برای حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ از جمله هماهنگی با حزبالله و آمادگی سازمان تروریستی مستقر در غزه را در حوزه لبنان ارائه کرده و روند راهبردی جمهوری اسلامی را برای گسترش نفوذ خود بر حماس به طور خاص و نوار غزه به طور کلی نشان میدهد.
این گزارش تاکید میکند که «ایران از سال ۲۰۱۴ حامی اصلی راهبردی حماس بوده و تجهیزات نظامی، آموزش و همچنین کمک مالی صدها میلیون دلاری برای رهبری این جنبش [فلسطینی به عنوان بخشی از محور مقاومت علیه اسرائیل] و شاخه نظامی آن ارائه میکند. شخصیتهای ارشد حماس نیز علناً از تهران برای این کمکها تشکر کردهاند.»
علاوه بر حمایت از جنبههای نظامی فعالیتهای حماس، این اسناد ادعایی نشان میدهد که نفوذ ایران به حمایت از دیگر گروههای شبهنظامی در نوار غزه و تأمین مالی پروژههای غیرنظامی، آموزشی و فرهنگی در غزه نیز کشیده شده است.»جروزالم پست ادعا میکند که این اسناد همچنین اطلاعات جدیدی در مورد نقش ایران در آمادهسازی حماس برای حمله هفتم اکتبر ۲۰۲۳ (۱۵ مهر ۱۴۰۲) از جمله هماهنگی با حزب الله و آمادگی حماس در جبهه لبنان ارائه میدهد.به نظر میرسد این روند از طریق کمکهای مالی گسترده ایران انجام شده باشد.
آنطور که این اندیشکده اسرائیلی آورده است برخی از این کمکها به سمت برنامههای غیرنظامی، تقویت بعد شیعه [شیعهسازی] در جامعه سنی غزه، و تاثیرگذاری بر تصمیمگیری حماس از طریق کنترل منابع مالی و تسهیل قابل توجه خرید تسلیحات انجام شده است.
این گزارش سوابق نقل و انتقالات مالی نشان میدهد که به عنوان مثال ایران در سال ۲۰۱۹ میلادی چیزی در حدود ۴۲ میلیون دلار به شاخه نظامی حماس در غزه واریز کرده است و در سال ۲۰۲۰ نیز در حدود ۱۲ میلیون دلار واریز شده است.
یک سند ضبط شده نقش عمیق ایران را در توزیع کمکهای مالی به حماس نشان میدهد و مدعی است که برخی از رهبران حماس سعی کردند بخشهایی از این کمکها را برای استفاده شخصی اختصاص دهند.
این گزارش به مکاتبات ادعایی بین اسماعیل هنیه و شخصی به نام حاج رمضان اشاره میکند که در آن هنیه از وی برای انتقال ۵ میلیون دلار به این گروه تشکر میکند و درخواست چگونگی خرجکرد آن و اختصاص بخشی از آن بودجه برای استفاده خود را میکند.
مقامات ایرانی از جمله علی خامنهای، رهبر ایران اطلاع قبلی از زمان حمله حماس در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ را رد کردند.
این اندیشکده میافزاید: «اسناد به دست آمده نیز اطلاع ایران از زمانبندی [عملیات طوفان الاقصی] را تأیید نمیکند، اما نشان میدهد که حماس حدود دو سال با ایران برای آمادهسازی یک عملیات راهبردی علیه اسرائیل هماهنگ بوده و رهبری حماس، حزبالله و ایران هم از نظر استراتژیک و هم از نظر تاکتیکی برای یک رویداد تعیین کننده علیه اسرائیل آماده میشدند.»
نامه مروان عیسی به یحیی سنوار
بر اساس این گزارش، نامه مروان عیسی به یحیی سنوار و خلیل الحیه، معاون دفتر سیاسی حماس در غزه به تاریخ ۱۸ دسامبر ۲۰۲۲ (۲۷ آذر ۱۴۰۱)، نشان می دهد که بین حماس و ایران توافقی برای دریافت بودجه به مبلغ ماهانه ۷ میلیون دلار در طول سال را فاش میکند که به طور ویژه برای آمادگی برای درگیری با اسرائیل اختصاص یافته است. این گزارش ادعا میکند که خلیل الحیه، معروف به ابواسامه، موظف بوده که فوراً پیش پرداخت سه ماه را از ایران دریافت کند.