با ادامه بحران انرژی و سوخت، احمد مهدوی ابهری، دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی از قطع گاز ۱۲ مجموعه پتروشیمی در کشور خبر داد.
مهدوی شنبه ۱۵ دی ماه در جریان یک مراسم گفت این موضوع به علت افزایش مصرف گاز در بخش خانگی و محدود شدن گازرسانی به پتروشیمیها صورت گرفته است.
او افزود: «از وزارت نفت گلهمندیم که هنوز قراردادهای سرمایهگذاری پتروشیمیها در بخش بالادستی گاز امضا و نهایی نشده است.»
در هفتههای گذشته و با تشدید بحران انرژی در ایران، برخی نیروگاههای گازی از مدار خارج شدند و همین موضوع نیز به تشدید کمبود برق و گاز و افزایش بحران کمبود انرژی در کشور منجر شد.
مسعود پزشکیان، رییس دولت چهاردهم، ششم دی ماه با اشاره به بحران کمبود سوخت و انرژی در ایران خطاب به مردم گفت شرمنده است که دولت مجبور شده برق و گاز را قطع کند.
پزشکیان با بیان این که «چطور ممکن است لولهکشی گاز کنیم و در زمستان بگوییم گاز نداریم»، افزود: «ما از کشورهای عرب همسایه چه کم داریم؟»
پیش از آن در ۱۰ آذر، سعید توکلی، معاون وزیر نفت و مدیر عامل شرکت ملی گاز هشدار داد در صورت عدم صرفهجویی خانوارها شرکت گاز نمیتواند به صنایع مولد، پتروشیمیها، سیمان، فولاد و سایر صنایع گاز برساند.
منصور دفتریان، رییس انجمن مهندسی گاز نیز مرداد امسال در نامهای به شورای عالی امنیت ملی هشدار داد در صورت رسیدگی نشدن به مساله ناترازی گاز در کوتاهمدت، صنعت فولاد و پتروشیمی «به طور کلی» در کشور متوقف میشود.
ناتوانی جمهوری اسلامی برای تامین گاز مورد نیاز کشور در حالی است که ایران دومین کشور دارای ذخایر گازی دنیا و سومین کشور تولیدکننده گاز در جهان به شمار میرود.
موضوع تامین برق و گاز در ایران طی سالهای گذشته به یکی از مشکلات اصلی دولتها در جمهوری اسلامی بدل شده است.
بر اساس محاسبات برخی کارشناسان مستقل، اگر روند فعلی مصرف انرژی در افق سال ۱۴۱۰ مدیریت نشود، دامنه بحران در بخشهای مختلف انرژی گسترش خواهد یافت.
غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی، سوم دی ماه با اشاره به بحران کمبود سوخت و نارضایتیهای شهروندان از قطع برق و گاز، در این زمینه دستور «جلوگیری از ناامنی» را صادر کرد.سعیدی توکلی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران روز ۱۲ دی در نشست کمیته سوخت زمستانی اعلام کرده بود در طی دو روز آینده، روزهای پنجشنبه و جمعه، مصرف گاز به اوج خود میرسد.
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران همچنین اعلام کرد در صورت پایداری سرما در برخی مناطق ایران بهویژه در شمال غرب و شمال شرق ممکن است کشور با “مشکلات جدی” روبرو شود.
قطعی گاز مجتمعهای پتروشیمی به معنای کاهش ارز نیز خواهد بود، زیرا محصولات پتروشیمی ارزآور هستند.
مدیرعامل شرکت پتروشیمی زاگرس میگوید از ابتدای سال تا هفته گذشته حدود هشت میلیارد دلار ارز صنعت پتروشیمی به سامانه نیما واریز شده است.
بحرانی ناشی از تحریمهای بینالمللی و عدم سرمایهگذاری
موضوعی که مقامات ایران کمتر به آن اشاره میکنند تحریمهای بینالمللی است که مانع سرمایهگذاریهای کمپانیهای انرژی در ایران میشود.
چارهجوییهایی که مقامات هر سال با بروز سرما توصیه میکنند تا کنون راهگشای اساسی برای رفع مشکل ناترازی گازی در کشور نشده است.
مقامات اکنون درصدد هستند با کاهش گاز خانگی کمبود گاز صنایع پتروشیمی را جبران کنند.
ایران از بزرگترین تولیدکنندگان گاز جهان است با این حال گاز خود را وارد میکند.
محسن پاکنژاد وزیر نفت ایران میگوید برای حل مشکل گازی کشور ۴۵ میلیارد دلار سرمایهگذاری ضروری است.
در شرایط تحریمهای بینالمللی، کنسرنهای انرژی تمایلی برای سرمایهگذاری در ایران ندارند و جمهوری اسلامی در شرایطی بحرانی قرار گرفته و با چالشی بزرگ مواجه شده است.
در این میان دونالد ترامپ، رییس جمهور منتخب آمریکا نیز قول داده است با اعمال تحریمها و “فشار حداکثری” بر جمهوری اسلامی، اقتصاد ایران را به سمت ورشکستگی سوق دهد.