ایران از واردات ۶.۳ میلیارد دلار طلا در ۱۰ ماه امسال خبر داده که جهشی ۲۹۴ درصدی نسبت به مدت مشابه پارسال دارد.
آمار مربوط به واردات طلا را عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد دولت مسعود پزشکیان، روز جمعه پنجم بهمن اعلام کرده است.
واردات طلای ایران از آذرماه ۱۴۰۱ که دولت واردات شمش طلا را آزاد و با ارائه تسهیلاتی، بازرگانان را تشویق به واردات شمش به کشور کرد، جهش چشمگیری داشته است.
در این میان، محمدهادی سبحانیان، رئیس کل سازمان امور مالیاتی کشور، ۲۶ دیماه اعلام کرد واردات طلا، پلاتین و نقره به صورت خام از پرداخت عوارض گمرکی و مالیات از قبیل مالیات عملکرد و ارزش افزوده معاف شده است؛ اقدامی که انتظار میرود روند صعودی واردات طلا را شتاب بخشد.
ایران به دلیل مشکل انتقال ارز کالاهای صادراتی به داخل کشور، در تلاش است که برای دور زدن تحریمهای آمریکا تا حد ممکن طلا وارد کشور کند.اظهارات جسته و گریخته مقامات جمهوری اسلامی نشان میدهد بخش اعظم واردات طلای ایران از کشورهای آفریقایی، ترکیه و روسیه است.
آمارهای گمرکی نیز نشان میدهد که در ۱۰ ماه سال ۱۴۰۳، طلا سهمی بیش از ۱۱ درصدی از کل واردات کشور دارد. این رقم در سال گذشته تنها ۳ درصد بود.
وضعیت فروش سکه
به نظر میرسد بخش اعظم واردات طلا به ذخایر طلای بانک مرکزی یا نهادهای حکومتی ایران اضافه میشود.
برای نمونه در حالی که در ۹ ماه ابتدایی سال جاری ایران ۷۴ تن شمش طلا وارد کشور کرده، اما آمارهای مجمع جهانی فولاد نشان میدهد در ۹ ماه ابتدایی سال ۲۰۲۴، کل فروش شمش و سکه در ایران ۳۱ تن بوده که حتی ۴.۵ تن کمتر از مدت مشابه سال ۲۰۲۳ است.
افت فروش سکه و شمش به مردم در حالی است که واردات شمش طلای ایران در سال جاری تقریبا ۴ برابر پارسال است.
از طرفی، آمارهای مجمع جهانی فولاد نشان میدهد که در ۹ ماه سال گذشته میلادی، خرید جواهرات طلای ایرانیها نسبت به سالهای گذشته رشدی نداشته است.
بدین ترتیب، به نظر میرسد بخش اعظم واردات طلای ایران مستقیما راهی خزانه نهادهای حکومتی، از جمله بانک مرکزی میشود و نکته اینجاست که با سقوط پول ملی، ارزش ریالی این ذخایر طلا افزایش مییابد.
برای نمونه، نرخ دلار آمریکا طی یک سال گذشته ۵۰ درصد و قیمت طلا طی این دوره ۱۰۲ درصد جهش داشته است.
علت شتاب بیشتر رشد قیمت طلا نسبت به نرخ ارز نیز به این نکته برمیگردد که طی یک سال گذشته قیمت طلا در بازارهای جهانی نیز رشد چشمگیری داشته است.