جان بولتون، مشاور سابق امنیت ملی آمریکا در دوره اول ریاست جمهوری دونالد ترامپ، با اشاره به دیدار بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل و دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، بحث جدی درباره طرح ترامپ برای کنترل آمریکا بر نوار غزه را «بیفایده» خواند و خواستار تمرکز بر جمهوری اسلامی شد.
او در یادداشتی که چهارشنبه ۱۷ بهمن در واشینگتن اگزماینر منتشر شد، نوشت که بهنظر میرسد طرح ترامپ مبنی بر اینکه ایالات متحده کنترل نوار غزه را در دست بگیرد و ساکنان غزه به نقاط دیگر خاورمیانه منتقل شوند، «کاملا زاییده ذهن ترامپ باشد» و جای بحث بر سر آن باید بر روی مسئله ایران تمرکز کرد، زیرا به گفته او، مهمترین مسئله استراتژیک خاورمیانه همچنان تهدید وجودی جمهوری اسلامی علیه اسرائیل است.
جان بولتون بولتون به مدت ۱۷ ماه در دولت دونالد ترامپ بهعنوان مشاور امنیت ملی آمریکا خدمت کرد و در سال ۲۰۱۹ پس از اختلاف نظر با رییسجمهوری آمریکا بر سر لغو برخی تحریمهای ایران استعفا کرد.
بولتون که مخالف لغو تحریمها علیه جمهوری اسلامی بود، معمار اصلی کمپین «فشار حداکثری» دولت ترامپ برای تشدید تحریمهای اقتصادی و فشار بهدلیل حمایت حکومت ایران از تروریسم بود.
اختلافات میان دونالد ترامپ و جان بولتون پس از برکناری او افزایش یافت. بولتون از مخالفان نامزدی ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری بود. ترامپ نیز پس از پیروزی در انتخابات آشکارا گفت که «برای صرفهجویی در زمان و پول، افرادی چون جان بولتن، نیکی هیلی و مایک پنس برای عضویت در دولت، به او پیشنهاد نشوند.»
دونالد ترامپ تنها ساعاتی پس از بازگشت به کاخ سفید، اقدامات حفاظتی در مورد جان بولتون برای حفاظت از او در مقابل تهدیدهای جمهوری اسلامی را لغو کرد.
جان بولتون در یادداشت تازه خود در واشینگتن اگزماینر، نوشته است: «آیتاللههای تهران احتمالا از این خوشحال خواهند شد که دولت ترامپ بهجای آنکه بر برنامه تسلیحات هستهای ایران تمرکز کند، زمان و انرژی خود را صرف ایده غزه کند.»
جان بولتون که به داشتن مواضع سرسختانه علیه جمهوری اسلامی شهرت دارد، احیای کارزار «فشار حداکثری» را اقدامی درست خوانده اما تاکید کرده که این فقط آغاز یک استراتژی موثر است.
او در یادداشت خود به ضرباتی که به جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن پس از حمله حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ وارد شده اشاره کرده و گفته اگرچه پیشرفت عظیمی در کاهش تهدید کلی جمهوری اسلامی، بهویژه از سوی گروههای تروریستی نیابتی آن حاصل شده، اما «کار هنوز تمام نشده و خطر اصلی همچنان پابرجاست».
جان بولتون در این مقاله نوشته است: «بهجز تاسیسات تسلیحاتی پارچین که مورد حمله اسرائیل قرار گرفت، برنامه هستهای جمهوری اسلامی اساسا دستنخورده باقی مانده است. مسئله کلیدی در آینده این است که چگونه میتوان تلاشهای ایران برای ساخت سلاح هستهای را که نهتنها اسرائیل را تهدید میکند، بلکه خطری بزرگ برای امنیت جهانی و ایالات متحده است، از بین برد.»
بولتون افزوده است: «حذف این تهدید، اولویت اصلی واقعی نتانیاهو است، اما این وظیفه نباید صرفا بر دوش اسرائیل باشد. ایالات متحده تنها کشوری است که میتواند مانع گسترش سلاحهای کشتار جمعی، اعم از هستهای، شیمیایی و بیولوژیکی، شود. برای آمریکا و اسرائیل، هیچ زمان بهتری برای اقدام وجود ندارد. استفاده از نیروی هدفمند علیه تاسیسات تسلیحات هستهای ایران تنها راه مقابله با این تهدید است.»
به نوشته او، «بحث واقعی میان دو دیدگاه است: یکی طرفدار پیروزی قاطع است و دیگری روش اوباما- بایدن را دنبال میکند: یعنی مذاکرات بیپایان بر سر توافقی مبهم برای تغییر رفتار حکومت ایران.»
بولتون افزوده است: « سوال مهم این است که چه زمانی باید به تاسیسات هستهای ایران حمله کرد. مهمترین نکته این است که توانایی جمهوری اسلامی برای تلافی علیه اسرائیل، کشورهای عربی خلیج فارس و نیروهای آمریکایی مستقر در منطقه کاهش یابد. زمان در حال سپری شدن است. تهران با سرعت در حال بازسازی تاسیساتی است که اسرائیل در اکتبر ۲۰۲۴ منهدم کرد تا زرادخانه موشکی خود را دوباره پر کند.»
او یادداشت خود را با تاکید بر این نکته به پایان برده است که «تا زمانی که آیتاللهها در تهران حاکم باشند، آنها به تلاش برای مسلح کردن نیابتیهای خود ادامه خواهند داد، حتی تحت فشار حداکثری.»