خانه / اخبار مهم روز / آمریکا تحریم‌های نفتی جدیدی علیه تهران وضع کرد

آمریکا تحریم‌های نفتی جدیدی علیه تهران وضع کرد

وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد یک شبکه بین‌المللی را به دلیل نقش آن در انتقال و فروش

محموله‌های نفتی جمهوری اسلامی، در فهرست تحریم‌های خود قرار داده است. این نخستین اقدام واشینگتن پس از دستور اخیر دونالد ترامپ برای اعمال سیاست فشار حداکثری علیه تهران است.

دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری آمریکا، پنج‌شنبه ۱۸ بهمن، در بیانیه‌ای نوشت این شبکه بین‌المللی، فرآیند انتقال نفت خام جمهوری اسلامی به چین را تسهیل می‌کرد و درآمدی بالغ بر صدها میلیون دلار برای حکومت ایران به همراه داشت.ایالات متحده روز پنجشنبه ۱۸ بهمن، در نخستین اقدام تحریمی دولت جدید دونالد ترامپ، تحریم‌هایی مالی علیه یک شبکه بین‌المللی که به انتقال نفت ایران به چین متهم شده، اعلام کرد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا اعلام کرد که این شبکه میلیون‌ها بشکه نفت خام ایران را به ارزش صدها میلیون دلار به چین منتقل کرده و درآمد حاصل از آن برای تأمین مالی نیروهای مسلح جمهوری اسلامی استفاده شده است.

تَمی بروس، سخنگوی وزارت خزانه‌داری، در بیانیه‌ای اعلام کرد که این تحریم‌ها شامل شرکت انرژی سپهر، که به‌عنوان پوششی برای تأمین مالی ستاد کل نیروهای مسلح ایران عمل می‌کند، و همچنین ناوگان مخفی و شرکت‌های مدیریت حمل‌ونقل که به انتقال نفت ایران کمک کرده‌اند، می‌شود.

وی افزود که ایالات متحده به تلاش برای قطع منابع مالی نیروهای مسلح ایران و گروه‌هایی مانند حماس و حزب‌الله ادامه خواهد داد و از تمامی ابزارهای موجود برای پاسخگو کردن ایران به دلیل فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده و پیگیری تسلیحات هسته‌ای استفاده خواهد کرد.

بر اساس بیانیه وزارت خزانه‌داری که روز پنج‌شنبه در سایت آن منتشر شد چندین فرد و شرکت دخیل در قاچاق نفت ایران و انتقال درآمدهای آن به نیروهای نظامی جمهوری اسلامی به فهرست سیاه اضافه شدند.

در فهرست تحریم‌های جدید نام چهار شهروند ایران (فربد محسنی اهری، جمشید اسحقی، فرشاد غازی و محدعلی ریاضی) به همراه دو شهروند هند و امارات دیده می‌شود.

همچنین ۹ شرکت ایرانی و خارجی، از جمله شرکت صوری «انرژی سپهر» به همراه زیرمجموعه‌های آن، همچنین سه نفتکش با پرچم‌های پاناما و هنگ‌کنگ به فهرست سیاه آمریکا اضافه شدند.

در وب‌سایت ​شرکت انرژی سپهر آمده است که این شرکت فعالیت خود را در تاریخ ۱۳۸۹/۰۲/۰۶ آغاز کرده و آخرین سرمایه شرکت ۹۹۹۸ میلیارد ریال است.

بنابر اطلاعات این سایت، مدیران ارشد و برنامه‌ریزان اصلی شرکت انرژی سپهر «گروهی از پایه‌گذاران و توسعه‌دهندگان صنایع پتروشیمی ایران هستند» و برنامه جدید آنان، «تمرکز شرکت بر اجرای طرح‌های متانول سبلان، متانول سیراف، متانول دنا و اوره و آمونیاک لاوان است.»

دونالد ترامپ رئیس‌جمهور جدید آمریکا ۱۶ بهمن‌ماه فرمان احیای سیاست موسوم به «فشار حداکثری» علیه ایران را امضا کرد و در صورت اجرایی شدن، هدف رساندن صادرات نفت ایران به «صفر» را هدف‌گذاری کرده است.هدف قرار دادن شبکه قاچاق نفت و تأمین مالی نیروهای نظامی ایران در حالی است که طبق قانون بودجه سال آینده دولت مسعود پزشکیان، صادرات روزانه ۱.۸ میلیون بشکه نفت در نظر گرفته شده که یک سوم آن مستقیماً تحویل نیروهای نظامی در راستای «تقویت بنیه دفاعی» خواهد شد.

دونالد ترامپ به هنگام امضای فرمان احیای سیاست موسوم به «فشار حداکثری» علیه جمهوری اسلامی گفت ایران نباید به سلاح هسته‌ای دست یابد.

آقای ترامپ با این حال، ساعاتی پس از اعلام این تصمیم در یک نشست خبری مشترک با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، از تمایل خود برای دستیابی به توافق با ایران سخن گفت.

رئیس جمهور ایالات متحده اظهار داشت: «این حرف‌ها را به ایران که با دقت گوش می‌دهد، می‌گویم. من واقعاً دوست دارم بتوانیم به توافقی خوب برسیم، توافقی که به شما اجازه دهد زندگی‌تان را ادامه دهید. شما موفق خواهید شد.»

پزشکیان: برای راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای ایران «بیایند و بررسی کنند»
در میانه هشدارهای پیاپی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دربارهٔ عدم همکاری جمهوری اسلامی در شفاف‌سازی برنامه هسته‌ای، رئیس‌جمهور ایران مدعی شده است که راستی‌آزمایی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی «مشکل نیست».

مسعود پزشکیان روز پنج‌شنبه ۱۸ بهمن گفت «ما به دنبال سلاح هسته‌ای نیستیم».

این در حالی است که برخی مقام‌های جمهوری اسلامی که در گذشته همواره بر غیرنظامی و صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای خود تأکید داشتند، در ماه‌های اخیر چند بار از احتمال «تغییر دکترین نظامی و هسته‌ای» سخن گفته‌اند.

از جمله کمال خرازی، مشاور ارشد علی خامنه‌ای و رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران، یک بار ۱۱ آبان و پیش از آن در ۲۰ اردیبهشت به این موضوع اشاره کرد.

با این حال، آقای پزشکیان مدعی شد در دکترین نظام جمهوری اسلامی ایران «قتل‌عام انسان‌های بی‌گناه به هیچ وجه پذیرفته نیست».

او گفت راستی‌آزمایی این موضوع مشکل نیست: «هر وقت که خواسته‌اند، آمده و بررسی کرده‌اند. صدبار دیگر هم بیایند و بررسی کنند. وقتی ما چنین قراری نداریم، نباید هر روز بگویند ایران این هدف را دنبال می‌کند».

اظهارات او در حالی بیان می‌شود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی چندین سال است که نتوانسته ایران را مجاب به توضیح دربارهٔ منشأ اورانیوم کشف شده در چندین سایت اعلام نشده جمهوری اسلامی کند و از طرفی، نسبت به ذخایر اورانیوم با غلظت بالای ایران هشدار داده و گفته است که «کفاف تولید چند بمب هسته‌ای» را می‌کند.

ایران می‌گوید غنی‌سازی ۶۰ درصدی، نزدیک به غلظت مورد نیاز برای تولید بمب هسته‌ای، را به خاطر خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریم‌های سنگین علیه جمهوری اسلامی انجام می‌دهد.

اظهارات پزشکیان یک روز پس از آن بیان می‌شود که یک مقام ارشد ایرانی که نامی از او برده نشد، به رویترز گفت که جمهوری اسلامی آماده است به ایالات متحده «فرصتی برای حل اختلافات» بدهد.

در فهرست تحریم‌های جدید ایالات متحده، نام چند کشتی، شخص و نهاد مستقر در کشورهای مختلف، از جمله در چین، هند و امارات متحده عربی، به چشم می‌خورد.

وزارت خزانه‌داری آمریکا افزود این اقدام در راستای فرمان اجرایی جدید ترامپ علیه تهران به اجرا در می‌آید.

ترامپ ۱۶ بهمن دستورالعملی «بسیار سخت‌‌گیرانه» برای از سرگیری سیاست فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی و به صفر رساندن صادرات نفت ایران امضا کرد و گفت جمهوری‌ اسلامی دیگر نباید به کشورهای دیگر نفت بفروشد.

ترامپ در دوره نخست حضور خود در کاخ سفید حضور خود بین سال‌های ۲۰۱۷ و ۲۰۲۱، سیاست فشار حداکثری را در برابر جمهوری اسلامی در پیش گرفت. این سیاست با کاهش قابل توجه صادرات نفتی جمهوری اسلامی همراه بود و اقتصاد ایران را به‌شدت تحت تاثیر قرار داد.

با این حال پس از روی کار آمدن جو بایدن و پایان یافتن سیاست فشار حداکثری، درآمدهای نفتی ایران رشد قابل ملاحظه‌ای داشت.

فایننشال‌تایمز ۳۰ فروردین گزارش داد صادرات نفت ایران به بالاترین میزان خود در شش سال اخیر رسیده و مشتری اصلی این محموله‌ها، چین بوده است.

ارتباط نیروهای مسلح جمهوری اسلامی با دلالان و شرکت‌های پوششی

وزارت خزانه‌داری آمریکا در ادامه بیانیه خود درباره تحریم‌های نفتی جدید علیه تهران نوشت جمهوری اسلامی سالانه میلیاردها دلار درآمد نفتی را برای «تامین مالی فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده خود در منطقه و حمایت از گروه‌های تروریستی مختلف، از جمله حماس، حوثی‌ها و حزب‌الله» هزینه می‌کند.

این وزارت‌خانه افزود شبکه‌هایی از شرکت‌های پوششی و دلالان مستقر در خارج از کشور با ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی برای انتقال و فروش محموله‌های نفتی همکاری می‌کنند.

جمشید اسحاقی، معاون طرح و برنامه ستاد کل نیروهای مسلح، بلندپایه‌ترین مقام جمهوری اسلامی است که در دور جدید تحریم‌های ایالات متحده هدف قرار گرفته است.

علاوه بر «سپهر انرژی جهان‌نمای پارس»، شرکت‌های تابعه آن نظیر «سپهر انرژی همتا پارس»، «سپهر انرژی جهان‌نمای تابان» و «سپهر انرژی پایاگستر جهان» نیز از سوی آمریکا تحریم‌ شده‌اند.

پیش‌تر در آذرماه، خبرگزاری رویترز گزارش داد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صادرات نیمی از محموله‌های نفتی ایران را در دست دارد.

بر اساس این گزارش، کنترل سپاه پاسداران بر نفت ایران شامل مدیریت ناوگان مخفی تانکرها، لجستیک و شرکت‌های پوششی برای فروش نفت به مشتریانی عمدتا در چین می‌شود.


تاکید وزیر خزانه‌داری آمریکا بر مقابله با درآمدهای نفتی تهران

اسکات بِسِنت، وزیر خزانه‌داری آمریکا، ۱۸ بهمن، به نقش درآمدهای نفتی جمهوری اسلامی در پیشبرد سیاست‌های منطقه‌ای آن پرداخت.

او گفت: «رژیم ایران همچنان بر استفاده از درآمدهای نفتی خود برای تامین مالی توسعه برنامه هسته‌ای، تولید موشک‌های بالستیک و پهپادهای مرگبار، و حمایت از گروه‌های نیابتی تروریستی‌اش در منطقه متمرکز است.»

بِسِنت تاکید کرد واشینگتن متعهد است که هر تلاشی از سوی جمهوری اسلامی برای تامین مالی این «فعالیت‌های شرورانه» را قاطعانه هدف قرار دهد.

در چارچوب قانون بودجه سال ۱۴۰۳ و لایجه بودجه سال ۱۴۰۴، تقریبا تمام بودجه نیروهای مسلح جمهوری اسلامی به‌صورت نفت خام و میعانات در اختیار آنان قرار گرفته است.