
فیلیپ ولتی، سفیر پیشین سوئیس در ایران، در گفتگوی اختصاصی با هفتۀ نامۀ فرانسوی “اکسپرس” گفته است که حکومت ایران در مذاکره با آمریکا از برنامۀ اتمی خود عقب نشینی نخواهد کرد و تصمیمگیری دربارۀ اقدام نظامی آمریکا علیه جمهوری اسلامی به اطرافیان ترامپ و بنیامین نتانیاهو بستگی دارد.
فیلیپ ولتی در سالهای ٢٠٠٨-٢٠٠۴ سفیر سوئیس، حافظ منافع آمریکا در ایران، بوده و در این مقام یکی از نادر سفرای با نفوذ در تهران به شمار رفته است. فیلیپ ولتی که امروز از ناظران بسیار آگاه شبکه و سازوکار قدرت در جمهوری اسلامی است با اشاره به مذاکرات مسقط میان نمایندگان ایران و آمریکا، گفته است که حکومت تهران حاضر نیست در موضوع پروندۀ اتمی از موقعیت جدید خود عقب نشینی کند، زیرا رهبران تهران بعد از سقوط رژیم اسد و تضعیف نیروهای نیابتیشان در خاورمیانه چیز دیگری جز فعالیت اتمی برای محافظت از خود ندارند.
به گفتۀ فیلیپ ولتی جمهوری اسلامی بعد از تحولات یکی دو سال اخیر منطقه در یک وضعیت ژئواستراتژیک بسیار دشوار قرار گرفته است. به گفتۀ او رهبران تهران تمام خطوط دفاعی در همسایگی خود را از دست دادهاند و به همین دلیل مذاکره با آمریکا را پذیرفتهاند، اما، پذیرش مذاکره به معنای پذیرش مطالبات آمریکا از سوی تهران نیست. او گفته است که پس از خروج ترامپ از برجام در سال ٢٠۱٨ “رهبران ایران فعالیتهای اتمی خود را توسعه دادهاند و حاضر نیستند از موضع امروز خود در زمینۀ اتمی عقب بنشینند. زیرا، امروز برنامۀ اتمی است که از حکومت ایران محافظت میکند.”
فیلیپ ولتی در ادامه گفته است که مشغلۀ اصلی دونالد ترامپ چین است تا جمهوری اسلامی و تنها مواقعی که ترامپ به ایران میپردازد هنگامی است که او با بنیامین نتانیاهو گفتگو میکند آنهم از زاویه خصومتی مستقیم و بسیار خطرناک و مرتبط با موضع اسرائیل در منطقه.
سفیر پیشین سوئیس در تهران گفته است که “اسرائیل از نظر نظامی قدرتمند است، اما امروز در منطقه منزوی است و تا زمانی که آدمهای معقول رئیس جمهوری آمریکا را احاطه کرده باشند، خطر گشایش جبهۀ جدید نظامی از سوی آمریکا وجود ندارد. زیرا، جنگ به نفع آمریکا نیست.”
سفیر پیشین سوئیس در ایران گفته است که او شخصاً عباس عراقچی (و دارودستۀ او) را بسیار خوب می شناسد که امروز در کسوت وزیر امور خارجه نمایندۀ طرف ایرانی در مذاکره با آمریکا است. به گفتۀ فیلیپ ولتی عراقچی و همراهانش در حکومت اسلامی ایران غرب را خوب میشناسند و معتقدند که باید راهحلی برای همزیستی میان جمهوری اسلامی و جهان لیبرال پیدا کرد. به گفتۀ ولتی، درست است که اینان قدرت زیادی ندارند، اما، موضع و موقعیت بسیار مهمی در تعادل سیاسی ایران اشغال میکنند.
به گفتۀ سفیر پیشین سوئیس ساختار قدرت در ایران هرمی نیست که در آن یک نفر به تنهایی دستور بدهد. به گفتۀ او نوعی توزیع یا تقسیم قدرت در سطح افقی در ایران جاری است و نوعی تعادل قدرت میان اصولگرایان و اصلاح طلبان وجود دارد که هدف مشترک شان حفظ نظام موجود در ایران است. به گفتۀ فیلیپ ولتی جمهوری اسلامی ایران امروز شدیداً تحت فشارهای سیاسی و اقتصادی است و رهبران تهران خوب میدانند که مردم ایران مخالف آنان هستند و تحریمهای آمریکا گلوی آنان را سخت می فشارند.