
در ادامه هشدارها درباره کمبود آب و بحران خشکسالی در ایران، احد وظیفه، رییس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی سازمان هواشناسی کشور گفت ایران با حفر چاههای متعدد غیرمجاز و اضافه برداشت چاه مجاز تبدیل به «آبکش» شده است.
وظیفه شنبه ۳۰ فروردین در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا درباره بحران آب گفت: «کشور را با احداث حفر چاههای متعدد غیرمجاز و اضافه برداشت چاه مجاز تبدیل به آبکش کردهایم.»
این مقام سازمان هواشناسی اضافه کرد: «بیش از ۸۰ درصد اضافه برداشت از چاههای مجاز صورت میگیرد. این وضعیت نمیتواند در بلندمدت ادامه پیدا کند چون حجم آب سفرههای آب زیرزمینی مشخص است. هرچه ارتفاع آن پایینتر رود، شورتر میشود و کیفیت آن افت میکند.»
او با اشاره به اینکه در کلانشهرهایی مانند تهران کمآبی تشدید شده است، گفت: «در پایتخت شرایط بهگونهای است که حتی با وجود بارندگی نرمال، این کلانشهر در مرز بحران آبی قرار میگیرد، چه برسد به اینکه بارندگی کمتر از نرمال باشد.»
در هفتهها و ماههای گذشته هشدارها درباره کمآبی، خالی شدن ظرفیت سدها و ناتوانی جمهوری اسلامی در مدیریت بحران خشکسالی بیشتر است.
https://www.instagram.com/reel/DIjCdL-IYc2/
در ۲۵ فروردین مهدی پیرهادی، رییس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران، با اشاره به کاهش بارندگی در پایتخت گفت تهران «لبتشنگی» را تجربه میکند و افت کیفیت آب باعث شده مردم به استفاده از آب معدنی روی بیاورند.
در ۱۸ فروردین نیز روزنامه هممیهن در گزارشی با اشاره به اینکه کشور در آستانه «فاجعه بیآبی تمامعیار» و در نهایت خشکسالی قرار دارد، هشدار داد که نبود آب، معیشت مردم و نفسهای کشور را به شماره خواهد انداخت.
وظیفه در بخش دیگری از گفتوگوی خود با ایسنا گفت: «یکی از معضلات تهران تامین بخش اصلی آب شرب از زیر زمین است. حدود ۴۰ متر مکعب مصرف هر ثانیه آب در تهران است و ۲۴ متر مکعب از این مقدار از منابع آب زیرمینی به دست میآید.»
این مقام سازمان هواشناسی از «رها نشدن آب به سمت دشتها، کاهش بارش و برداشتهای بیرویه با حفر چاه»، به عنوان دلایل فرونشست در دشتهای جنوب تهران نام برد و گفت: «بهتدریج فرونشست به داخل شهر نفوذ میکند. همانگونه که فرونشست از جنوب اصفهان به داخل این شهر وارد شده است.»
ابوالفضل ابوترابی، نماینده مجلس، ۱۷ فروردین نسبت به وقوع «جنگ آب» میان استانها هشدار داد و گفت: «تهران با یک وضعیت فوقالعاده حاد و خطرناک مواجه است و استانهایی مانند فارس، سیستان و بلوچستان و دیگر مناطق نیمه شرقی کشور نیز با مشکلات مشابهی روبهرو هستند.»
اسکندر مومنی، وزیر کشور هم پنجم فروردین کمبود آب در ایران را مسئلهای جدی خواند و از مردم خواست «مدیریت مصرف آب» را در اولویت قرار دهند.
آمارهای رسمی نشان میدهند حدود ۸۰ درصد منابع آب زیرزمینی کشور مصرف شده و ذخایر سدها در وضعیتی بحرانی قرار دارند.
پیشتر برخی کارشناسان هشدار داده بودند ذخیره هزار ساله آبهای زیرزمینی ایران در سه دهه اخیر مصرف شده است.