
به گزارش نیویورکتایمز، هیات مذاکرهکننده ایرانی روز شنبه ۱۹ آوریل در گفتگوهای پیش از مذاکرات با مقامات آمریکایی در رم، به آنها گفتهاند که تهران آماده است سطح غنیسازی اورانیوم را به میزان توافق شده در برجام یعنی ۳.۶۷ درصد بازگرداند.
این درحالی است که بنابر گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران در حال حاضر غنیسازی اورانیوم خود را به ۶۰ درصد رسانده است و «فاصله زیادی با تولید سلاح هستهای ندارد.»
عباس عراقچی، وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران که سرپرستی هیات مذاکرهکننده ایرانی را بر عهده دارد پس از دور دوم مذاکرات که روز شنبه در سفارت عمان در رم، پایتخت ایتالیا برگزار شد و چهار ساعت به طول انجامید، گفت: «قرار شد مذاکرات ادامه پیدا کند و وارد مرحله بعدی در سطح کارشناسان شود.»
مذاکرات کارشناسی قرار است از روز چهارشنبه، ۲۳ آوریل در مسقط پایتخت عمان آغاز شود.
علی واعظ، مدیر برنامه ایران گروه بینالمللی بحران گفت که پیشرفت مذاکرات به مرحله فنی نشانه رویکرد عملگرانه است و مشخص میکند که بحث بر سر برچیدن کامل برنامه هستهای ایران بیشتر جنبه تبلیغاتی داشته است.
استیو ویتکاف، سرپرست هیات مذاکرهکننده آمریکایی روز چهارشنبه با انتشار متنی در شبکه اجتماعی ایکس گفته بود که جمهوری اسلامی ایران باید برنامه غنیسازی اورانیوم را «نابود کند.»
به گزارش نیویورکتایمز، جمهوری اسلامی ایران در این مذاکرات امکان ایجاد سرمایهگذاری مشترک برای اداره تاسیسات غنیسازی اورانیوم خود را اعلام کرده است. چنین گزینهای به دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا امکان میدهد که اعلام کند به توافقی متفاوت با برجام دست یافته است.
به گفته آقای واعظ و یک مقام ایرانی آگاه به مذاکرات، این گزینه لایه مضاعف نظارتی را برای تضمین صلحآمیز بودن برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران ایجاد میکند. با این حال هنوز مشخص نیست که آیا آمریکا و یا کشور سوم دیگری، ترجیحا همسایگان عرب ایران در حاشیه خلیج فارس در چنین طرحی مشارکت خواهند کرد یا خیر.
به گفته آقای واعظ، ایده تبدیل برنامه هستهای ایران به سرمایهگذاری مشترک با کشورهای عربی یا ایالات متحده، «لایه دیگری از نظارت و رصد میدانی ایجاد میکند که میتواند به تضمین ماهیت صلحآمیز این برنامه را کمک کند.»
به گفته یک مقام ارشد ایرانی آگاه از مذاکرات، جمهوری اسلامی ایران همچنین آماده است که ذخایر اورانیوم غنیسازیشده خود را به روسیه و یا کشور دیگری منتقل کند. تهران چنین کاری را در اوایل سال ۲۰۱۶ و همزمان با اجرایی شدن برجام نیز انجام داده بود. با این حال بنابر گزارش آژانس، ذخایر اورانیوم غنیسازیشده جمهوری اسلامی ایران از آن زمان تاکنون افزایش چشمگیری داشته و در حال حاضر برای ساخت شش بمب هستهای کافی است.
اکسیوس شامگاه شنبه به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی اعلام کرد که پیشرفت بسیار خوبی در مذاکرات «مستقیم و غیرمستقیم» آمریکا و جمهوری اسلامی ایران در رم حاصل شده است و دو طرف توافق کردند که هفته آینده دوباره دیدار کنند.
این مقام آمریکایی گفت: «پیشرفت بسیار خوبی در مذاکرات مستقیم و غیرمستقیم در دور دوم گفتگوها که امروز در رم برگزار شد و بیش از چهار ساعت به طول انجامید، حاصل شد.»
او افزود: «توافق کردیم که هفته آینده دوباره دیدار کنیم. از شرکای عمانیمان به دلیل تسهیل این مذاکرات و از شرکای ایتالیایی برای میزبانی امروز سپاسگزاریم.»
همچنین، عباس عراقچی با انتشار متنی در شبکه اجتماعی ایکس، فضای مذاکرات را «نسبتا مثبت» دانست و نوشت: «فضای نسبتا مثبتی که در رم حاکم بود، امکان پیشرفت در زمینه اصول و اهداف توافق احتمالی را فراهم کرد.»
آقای عراقچی افزود: «در حال حاضر، شاید خوشبینی تا حدی موجه باشد، اما تنها با احتیاط بسیار زیاد.»