
با ابراز رضایت نسبی مقامات ایرانی از نتایج دور دوم مذاکرات هستهای ایران و آمریکا در رم، شخصیتهای سیاسی و بازار ایران از آن استقبال کردند.
پس از پایان دور دوم گفتگوهای ایران و آمریکا در رم، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران که سرپرستی هیئت ایرانی را در این مذاکرات برعهده دارد به خبرگزاری «ایرنا» گفت: «فضای مذاکرات سازنده و رو به جلو بود» و هر دو طرف «در خصوص یک سری اصول و اهداف به تفاهم بهتری» دست یافتند.به گفته او، کارشناسی فنی برای از روز چهارشنبه در عمان آغاز خواهد شد و در دور سوم گفتگوها که شنبه هفته آینده با استیو ویتکاف نماینده ویژه ترامپ صورت خواهد گرفت، نتایج این کارشناسیها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
واکنش مقامات ایرانی
پس از پایان دور دوم مذاکرات، وزیرخارجه ایران در بین خبرنگاران حاضر شد و به سوالات آنها پاسخ گفت. به گزارش ایرنا او مذاکرات را «سازنده» توصیف کرد و گفت: « این بار هم جلسه خوبی بود و میتوانم بگویم که روند مذاکرات رو به جلو است. ما این بار موفق شدیم در خصوص یک سری اصول و اهداف به تفاهم بهتری برسیم و نهایتاً قرار شد که مذاکرات ادامه پیدا کند و وارد مرحله بعد شود.»
پس از دور اول مذاکرات در مسقط هم علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی و هم دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا از روند مذاکرات ابراز رضایت کردند، با این حال خامنهای گفت که نباید بطور افراطی به این مذاکرات خوشبین یا بدبین بود.
معاون ارتباطات دفتر ریاستجمهوری ایران، عصر شنبه در پستی در شبکه «ایکس» نوشت: « مذاکرات سازنده و توافق با قدرتهای بزرگ در چارچوب مصالح نظام و منافع ملی، تنها یک قطعه از پازل بزرگ ایران قوی است».
حسین مرعشی دبیرکل حزب کارگزارن سازندگی نیز اعلام کرد که مذاکرات ایران و آمریکا «استحکام نظام را نشان داده» به گمان او سه گروه مخالف مذاکرات شامل اسرائیل، اصولگرایان تندرو و مخالفان حکومت ایران « کاملاً مات شدند».
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران نیز با اشاره به بیانیه وزارت خارجه عمان که از توافق ایران و آمریکا برای ورود به مرحله بعد مذاکرات خبر داده بود، در «ایکس» نوشت: « امروز گفتوگوهای غیرمستقیم مفیدی میان ایران و آمریکا با وساطت وزیر خارجه عمان در فضایی سازنده برگزار شد».
علیرضا عباسی عضو کمیسیون انرژی مجلس ایران نیز در گفتگو با «ایسنا» با استقبال از مذاکره و حمایت از آن گفت: « باید فقط درباره موضوعات هستهای مذاکره انجام شود. تیم مذاکره کننده نماینده نظام جمهوری اسلامی است و همه باید از آن حمایت کنیم.»
در همین حال کیومرث یزدانپناه کارشناس «شبکه خبر» پس از پایان دور دوم مذاکرات گفت ممکن است پیشنهاد امضای توافقنامه هستهای بین ایران و آمریکا در تهران نیز مطرح شود.
استقبال از روند مذاکرات
انتظار میرود که در ساعات آینده مقامات اروپایی از آنچه پیشرفت مذاکرات و ورود به مرحله بعد خوانده شده استقبال کنند. آنتونیو تایانی وزیرخارجه ایتالیا درهنگام برگزاری دور دوم مذاکرات گفت رم «پایتختی برای صلح و گفتگو» شده است. تایانی پس از ملاقات با عباس عراقچی به خبرنگاران گفت که او را به ادامه مسیر گفتگو تشویق کرده است.
رافائل گروسی دبیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی که اخیرا به تهران سفر کرده بود نیز همزمان با دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا در رم حضور داشت.
موضع اسرائیل
با این حال وزیرخارجه اسرائیل در گفتگو با روزنامه «تلگراف» گفته است: « «اسرائیل به هدف جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای متعهد است و اگر این هدف از راه دیپلماتیک حاصل شود، پذیرفته خواهد شد». به گفته گیدئون سعار، اسرائیل برنامهای برای حمله نظامی به ایران در هفتههای آینده ندارد. با این حال «رویترز» در یک گزارش اختصاصی خبر داده است که اسرائیل حمله نظامی محدود به تاسیسات هستهای ایران را از دستور کار خود حذف نکرده است.
یک مقام امنیتی ایران نیز به «رویترز» گفته است تهران از نقشه اسرائیل برای حمله به تاسیسات اتمی آگاه است و هشدار داد چنین حملهای با پاسخ کوبنده ایران روبرو خواهد شد.
واکنش مثبت بازار ارز و بورس در ایران
بلافاصله پس از پایان دور دوم مذاکرات ایران و آمریکا و اعلام پیشرفت در آن، بازار ایران به آن واکنش نشان داد و در ساعت ۶ عصر که معمولا زمان خاتمه کار بازار مالی ایران است نرخ برابری دلار به حدود ۸۲ هزار تومان سقوط کرد و احتمال میرود صبح یکشنبه از کانال ۸۱ هزار تومانی نیز به کانال ۸۰ هزار تومانی برسد، این کمترین میزان نرخ دلار آمریکا در چند ماه اخیر به حساب میآید. رسانههای اقتصادی در ایران با استقبال از نتایج دور دوم مذاکرات پیشبینی میکنند که نرخ برابری دلار در ایران به تدریج کاهش خواهد یافت. با این حال برخی از کاربران رسانههای اجتماعی میگویند سقوط چشمگیر قیمت دلار که از ۱۰ روز گذشته در ایران آغاز شده هیچ تاثیر قابل ملاحظهای در میزان تورم و گرانی قیمت مواد غذایی و اقلام اساسی در ایران نداشته است.
در همین حال امروز بازار بورس نیز پس از مدتها رکود، رنگ سبز به خود گرفت و با رشد بیش از ۴۵ هزار واحدی، درحال بازگشت به مسیر رونق است. «تجارت نیوز» روز شنبه را «جشن صعود در بازار سهام» خوانده و نوشته است: « تحلیلگران بازار معتقدند این صعود نهتنها تحت تاثیر اخبار سیاسی، بلکه نتیجه انتظارات مثبت فعالان اقتصادی نسبت به کاهش تنشهای بینالمللی و احتمال بازگشت منابع ارزی به کشور است.»
مقامات ایران در هفتههای اخیر بارها تمایل خود برای ورود سرمایهگذاران خارجی و به ویژه سرمایهگذاران آمریکایی به بازار ایران را اعلام کردهاند و امیدوارند با امکان دستیابی به توافقی با آمریکا، با مشکلات اقتصادی کشور با ورود سرمایههای خارجی مقابله کنند. درهمین حال عصر شنبه سران سه قوا در ایران جلسهای برگزار کنند که دستور کار آن بررسی مشکلات اقتصادی کشور اعلام شده است.
در همین حال همزمان با برگزاری دور دوم مذاکرات میان تهران و واشینگتن در رم، وزیر دفاع ایتالیا گفت انتخاب رم برای میزبانی مذاکرات هستهای «نشانهای از بهرسمیت شناختن نقش مرکزی ایتالیا» در دیپلماسی جهانی است. او این مذاکرات را تلاشی برای پایان تروریسم در مناطق بحرانی جهان خواند.
او افزود: «ایتالیا میکوشد میزبان گفتوگوهایی باشد که به صلح، امنیت و پایان درگیریها و تروریسم در مناطق بحرانی جهان منجر شود؛ مناطقی که از آنچه تصور میشود به ما نزدیکترند.»
همزمان معاون نخستوزیر ایتالیا در گفتوگویی با خبرنگار ایران اینترنشنال تاکید کرد که امیدوار است انرژی اتمی برای تسلیحات به کار نرود.