
دو عضو مجلس نمایندگان آمریکا، روز جمعه، وارد دمشق شدند تا با مقامهای دولت جدید سوریه دیدار کنند. این نخستین سفر رسمی قانونگذاران آمریکایی به سوریه از زمان سقوط رژیم بشار اسد در دسامبر گذشته است.
مارلین ستوتزمان، نماینده ایالت ایندیانا، به خبرگزاری «رویترز» گفت که نمیخواهد سوریه دوباره به آغوش روسیه و ایران بازگردد یا به سمت چین گرایش پیدا کند. او تأکید کرد که آمریکا باید راهی برای تعامل با رهبری جدید سوریه پیدا کند تا مانع از گسترش نفوذ این کشورها شود.
این سفر به ابتکار «ائتلاف سوری–آمریکایی برای صلح و شکوفایی» انجام شد. کوری میلز، نماینده ایالت فلوریدا و عضو کمیتههای امور خارجی و خدمات مسلح، و مارلین ستوتزمان، هر دو از حزب جمهوریخواه، در این سفر شرکت دارند.
به گفته یکی از اعضای هیأت آمریکایی، کوری میلز عصر جمعه با احمد الشرع، رئیسجمهوری سوریه، دیدار کرد. این دیدار 90 دقیقهای، به بررسی موضوع تحریمهای آمریکا و نقش ایران در سوریه اختصاص داشت.
قرار است مارلین ستوتزمان نیز روز شنبه با احمد الشرع دیدار کند. الشرع همچنان به دلیل ارتباطهای پیشینش با «القاعده»، تحت تحریمهای ایالات متحده و سازمان ملل قرار دارد.
در پاسخ به پرسشی درباره دیدار با فردی که تحت تحریم قرار دارد، ستوتزمان گفت: «نباید از صحبت کردن با هیچکس بترسیم.» او به تجربه دولت ترامپ در گفتوگو با رهبران ایران و کره شمالی اشاره کرد و افزود که گفتوگو با دولت جدید سوریه ممکن است به فرصتهای تازهای برای ثبات در منطقه منجر شود.
در جریان این سفر، میلز و ستوتزمان از مناطق ویرانشده دمشق بازدید کردند، با رهبران مسیحی دیدار داشتند و قصد دارند با چند وزیر دولت سوریه نیز ملاقات کنند.
ستوتزمان گفت که مقامهای سوری در دیدار با او به حملات هوایی اسرائیل علیه مواضع نظامی در جنوب سوریه و در نقاط مختلف دمشق اشاره کردهاند. به گفته او، اسرائیل همچنین نیروهای زمینی به مناطق جنوبی سوریه فرستاده و آمریکا را برای حفظ وضعیت تضعیفشده سوریه تحت فشار قرار داده است.او ابراز امیدواری کرد که سوریه شاهد تشکیل یک دولت قوی، فراگیر و مورد حمایت مردم باشد و روابط سازندهای با اسرائیل برقرار کند.
احمد الشرع، رئیسجمهور موقت سوریه روز جمعه در دمشق با کُری میلز، عضو جمهوریخواه کنگره آمریکا دیدار کرد. به نوشته خبرگزاری فرانسه و به گزارش دفتر ریاستجمهوری سوریه، این نخستین دیدار در این سطح با یک مقام آمریکایی از زمان سقوط بشار اسد در ماه دسامبر محسوب میشود.دفتر ریاستجمهوری سوریه در بیانیهای اعلام کرد که این دیدار در کاخ ریاستجمهوری دمشق و با حضور اسعد الشعیبانی، وزیر امور خارجه جدید سوریه صورت گرفته است.
احمد الشرع ۸ دسامبر و پس از تشکیل ائتلافی از گروههای اسلامگرا، به رهبری گروه تندرو هیئت تحریر الشام، به قدرت رسید.
پس از به قدرت رسیدن او، ایالات متحده اعلام کرد که دیگر جایزهای برای دستگیری وی در نظر نخواهد گرفت و تاکید کرد که «پیامهای مثبتی» از دولت جدید سوریه دریافت کرده است. این تحولات همزمان با نخستین دیدار رسمی دیپلماتهای آمریکایی از دمشق پس از کنار رفتن بشار اسد صورت گرفت.
دولت جدید سوریه بهدنبال لغو تحریمهای بینالمللی است که در دوران اسد وضع شدهاند. این کشور در پی ۱۴ سال جنگ داخلی، با اقتصادی ورشکسته روبهروست. در حالی که برخی کشورها از لزوم رعایت حقوق بشر از سوی حکومت جدید سخن میگویند، آمریکا نیز در ژانویه اعلام کرد تحریمها را به طور موقت کاهش داده تا «مانع ارائه خدمات اساسی به مردم» نشود.
با این حال، واشنگتن تأکید کرده تا زمانی که پیشرفتی ملموس در اولویتهایی مانند مبارزه با «تروریسم» حاصل نشود، تحریمها بیشتر از این کاهش نخواهند یافت. سازمان ملل اعلام کرده که در حال حاضر بیش از ۹۰ درصد از جمعیت سوریه زیر خط فقر زندگی میکنند.
هفته آینده، هیأتی دولتی از سوریه شامل وزیران و رئیس بانک مرکزی قرار است برای شرکت در نشستهایی با صندوق بینالمللی پول و بانک جهانی به واشنگتن سفر کند.