
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، درباره تازهترین تحولات مذاکرات آمریکا و ایران پیرامون پرونده هستهای تهران گفت که مذاکرات به خوبی پیش میرود و احتمال دستیابی به توافق قاطع با تهران وجود دارد.
او تأکید کرد، رسیدن به توافق و دستیابی به راهحل بهتر از استفاده از بمب، به عنوان راهحلى «جایگزین» است.
ایالات متحده و ایران تا کنون سه دور مذاکره غیرمستقیم با میانجیگری عمان برگزار کردهند. این مذاکرات با هدف دستیابی به توافقی که مانع از دستیابی تهران به سلاح هستهای شود و در ازای آن ایالات متحده تحریمهای شدید اقتصادی که علیه تهران اعمال شده است را لغو کند.
پیشتر، مجید روانچی، عضو هیئت مذاکرهکننده ایرانی، فاش کرد که در دور سوم مذاکرات، تلاشهایی برای ورود به مرحله نگارش متن توافق جدید صورت گرفته است.
او افزود که موضوع «غنیسازی صفر» و «موشکهای بالستیک» در مذاکرات مطرح نشده و این مسائل برای ایران خط قرمز محسوب میشوند.
روانچی گفت که هیئت مذاکرهکننده بر دو محور اصلی تمرکز دارد، ابتدا اعتمادسازی درباره ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران و دوم لغو تحریمها از سوی آمریکا.
روزنامه «والاستریت ژورنال» گزارش داد که اختلافات بین واشینگتن و تهران در مذاکرات اخیر مسقط عمدتاً بر سر برنامه غنیسازی اورانیوم ایران متمرکز شده است.
این روزنامه نوشت که دولت ترامپ تلاش کرده برنامه موشکی ایران را به توافق هستهای جدید پیوند بزند، اما با مخالفت تهران مواجه شده است. اما با وجود این اختلافات، مذاکرات با تعهد طرفین به ادامه گفتوگوها به پایان رسیده است.از سوی دیگر، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، روز یکشنبه بار دیگر خواستار «برچیدن کامل زیرساختهای هستهای ایران» شد.
او گفت تنها «توافق خوب» توافقی است که منجر به از بین بردن تمامی زیرساختهای ایران شود، مشابه توافقی که در سال 2003 میان لیبی و غرب به امضا رسید و طی آن لیبی از برنامههای هستهای، شیمیایی، بیولوژیکی و موشکی خود صرفنظر کرد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، شامگاه یکشنبه طی سخنانی در قدس بار دیگر خواستار برچیدهشدن کامل زیرساختهای هستهای ایران شد. این در حالی است که مذاکرات بین واشینگتن و تهران برای رسیدن به توافق هستهای همچنان ادامه دارد.
نتانیاهو تأکید کرد که «تنها توافق خوب» توافقی است که تمام زیرساختهای هستهای ایران را برچیند؛ مشابه توافقی که در سال 2003 میان لیبی و غرب امضا شد و طی آن لیبی از برنامههای هستهای، شیمیایی، بیولوژیکی و موشکی خود صرفنظر کرد.
مقامات اسرائیلی مدتهاست که بر منع دستیابی ایران به سلاح هستهای اصرار میورزند و نتانیاهو نخست وزیر این کشور دیشب بار دیگر بر آن تأکید کرد.
نتانیاهو شامگاه یکشنبه در قدس اعلام کرد که به ترامپ گفته است هر توافقی با ایران باید توسعه برنامه موشکهای بالستیک تهران را نیز متوقف کند.
هرچند اسرائیل حمله به تأسیسات هستهای ایران در ماههای آینده را رد نکرده است، اما خبرگزاری «رویترز» در 19 آوریل به نقل از یک مقام اسرائیلی و دو منبع آگاه گزارش داد که دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا، به نتانیاهو اطلاع داده است که واشینگتن در حال حاضر آماده حمایت از چنین حملهای نیست.
ایران در آوریل 2024 و اکتبر سال گذشته دوبار به اسرائیل حمله کرد؛ این حملات با استفاده از پهپادها، موشکهای بالستیک و موشکهای کروز انجام شد.
پیشتر اسرائیل نیز شماری از فرماندهان نظامی ایران و مسئولان گروههای همپیمان با تهران را به قتل رسانده بود.
نتانیاهو در کنفرانس اتحادیه خبرگزاریهای یهودی و در اشاره به گفتوگوی خود با ترامپ گفت: «ما با ایالات متحده در تماس نزدیک هستیم، اما به روشنی اعلام کردم که ایران تحت هیچ شرایطی نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند.»