
همزمان با نگرانیهای فزاینده در خصوص ناتوانی جمهوری اسلامی در تامین آب و برق در آستانه آغاز فصل گرما در ایران، سمیه رفیعی، رییس فراکسیون محیط زیست مجلس، خبر داد وضعیت منابع آبی در ۴۴ سد کشور بحرانی است و این موضوع بر تولید برق نیز تاثیر منفی خواهد گذاشت.
رفیعی سهشنبه ۱۶ اردیبهشت گفت: «ورودی آب مخازن سدهای کشور از ابتدای سال آبی ۱۴۰۳ تا کنون ۳۷ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است. همچنین حجم آب موجود در مخازن سدها نیز نسبت به سال قبل از آن ۱۸ درصد و نسبت به متوسط ۵ ساله ۱۵ درصد کاهش نشان میدهد.»
سال آبی ۱۴۰۳ از ابتدای مهرماه ۱۴۰۳ آغاز شده و تا ۳۱ شهریور ۱۴۰۴ ادامه خواهد داشت.
رفیعی با اشاره به وقوع «بحران جدی آب» در کشور، عوامل اصلی آن را «تغییرات اقلیمی»، «مدیریت نامناسب در حوزه دیپلماسی آب»، «عدم سرمایهگذاری مناسب برای بازچرخانی آب و استفاده از فناوریهای جدید»، «تغییر نکردن الگوی مصرف آب در حوزه های شرب و کشاورزی» و «مدیریت ناصحیح در حوزه کاشت محصولات کشاورزی آببر» برشمرد.
پیشتر در ۱۳ اردیبهشت، حسام خسرویان، مدیرعامل شرکت آب تهران، با اشاره به ورود پایتخت به پنجمین سال پیاپی خشکسالی اعلام کرد تابستان سختی در راه خواهد بود.
در فروردینماه نیز ابوالفضل ابوترابی، نماینده مجلس، نسبت به تشدید بحران کمبود آب و وقوع «جنگ آب» میان استانهای کشور در آینده هشدار داد.وضعیت بحرانی نیروگاههای برقآبی ایران
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس در ادامه اظهارات خود، به تاثیر کمآبی بر تشدید بحران انرژی در کشور پرداخت و گفت: «بیش از ۱۲ هزار و ۵۰۰ مگاوات از نیروگاههای برقآبی کشور با کاهش تولید مواجه شدهاند.»
رفیعی با اشاره به «عدم نوسازی و توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر»، وضعیت تولید برق در کشور را همزمان با گرمتر شدن هوا «ناپایدار» توصیف کرد و هشدار داد: «عملا بهار و تابستان امسال شرایط بسیار ویژهای در کشور به لحاظ آب و برق داریم و هیچ راهی فعلا بهجز رعایت کردن الگوهای مصرف توسط شهروندان برای گذر از این شرایط نیست.»
او همچنین خواستار «پایش آنلاین تمامی دستگاههای دولتی» بهمنظور مقابله با نهادهای پرمصرف در حوزه انرژی شد.
قطع مکرر آب و برق در روزهای اخیر موجب انتقادات گسترده مردم از شیوه حکمرانی جمهوری اسلامی شده است.
احمد بخشایش اردستانی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، ۱۶ اردیبهشت با اشاره به بحران انرژی همزمان با مذاکرات با آمریکا گفت: «بعد از ۴۷ سال که از انقلاب میگذرد، امروز دیگر خیلی زشت است درحالی ما ابرقدرت منطقه هستیم و با آمریکا مذاکره میکنیم و برای هم شاخ و شانه میکشیم، برق نداریم، آب ضعیف است و مدیریتها ناکارآمد است.»
وضعیت اسفبار سفره آبهای زیرزمینی ایران
رییس فراکسیون محیط زیست مجلس برداشتهای بیرویه از سفره آبهای زیرزمینی ایران را «بسیار اسفبار» خواند و هشدار داد پدیده فرونشست زمین در ۳۰ استان کشور دیده میشود.
رفیعی با اشاره به وضعیت بغرنج تالابهای کشور افزود در حال حاضر، «۶۶ درصد تالابهای کشور به کانون گرد و غبار تبدیل شدهاند».
این اظهارات در حالی مطرح میشوند که بهدنبال تشدید آلودگی هوا ناشی از بحران ریزگردها، مدارس و دانشگاهها در حداقل چهار استان از جمله کردستان، لرستان و بوشهر تعطیل شدند.
پیشتر در دیماه سال گذشته، پایگاه خبری دیدهبان ایران هشدار داد یکپنجم جمعیت کشور متاثر از فرونشست زمین هستند.