خانه / مقالات / توتال از بزرگترین میدان گازی جهان دود می شود :ترجمه: حمید نصیری

توتال از بزرگترین میدان گازی جهان دود می شود :ترجمه: حمید نصیری

منبع: روزنامه فرانسوی پاریزین، تاریخ: 21اوت2018

 

غول نفتی فرانسه به طور رسمی از پروژه های چند میلیاردی خود در ایران عقب نشست. این شرکت یک ضربدر بر روی میدان عظیم گازی پارس جنوبی، در جنوب ایران کشید.

این یکی از پیامدهای تحریمهای جدید بعد از خروج یک جانبه آمریکا از توافق اتمی با تهران و اعلام اجرای تحریمهای جدید در 6 مه گذشته توسط دولت ترامپ است. توتال به طور رسمی اعلام کرد که به مجموعه فعالیتهای پیش بینی شده خود در جمهوری اسلامی ایران، پایان می دهد.

در مقر مرکزی توتال در منطقه لادفانس پاریس گفته شد که «فرایند اجرا در جریان است و توتال به مقامات ایران گوشزد کرده که طی شصت روز آینده  قرارداد باطل خواهد شد. به دلیل اینکه مقامات فرانسوی با وجود تلاش و حمایت از قرارداد توتال با ایران، نتوانستند رضایت مقامات آمریکا را برای در امان ماندن این شرکت از تحریمها را، جلب کنند». مقامات توتال از هرگونه اظهار دیگری خود داری کردند. این غول نفتی فرانسوی، پیش بینی کرده بود که میلیاردها دلار در میدانها نفتی و گاز ایران سرمایه گذاری کند. و قرارداد بر سر میدانهای گازی پارس جنوب در خلیج فارس آغاز شد که به طور مشترک متعلق به ایران و همسایه جنوبی آن یعنی قطر است. این میدان گازی جنوب  ایران دارای 14000میلیارد متر مکعب ذخیره گاز طبیعی است، که با داشتن 8درصد از ذخیره کل گاز جهان، به عنوان بزرگترین میدان گازی جهان شناخته شده است. توتال چند هفته پیشتر اعلام کرده بود که بدون پذیرش آمریکا مبنی بر مصون ماندن از تحریمها، ماندن در ایران غیر ممکن است.

واشنگتن با  مصونیت از تحریم موافقت نکرد

جای بحثی برای نفت گران توتال باقی نمی ماند که با خطر بسته شدن شیر اعتبار بانکی آنها که توسط بانکهای آمریکایی تضمین شده، مواجه شوند. به علاوه، باید در نظر می گرفتند که بیش از 8میلیارد اورو سرمایه آنها در آن سوی آنتلانتیک (یعنی آمریکا-م) فعال است. با وجود سر و کله زدنهای طولانی بین ریاست توتال و واشنگتن، در نهایت به این امتیاز ویژه دست نیافتند. بیژن نامدار زنگه، وزیر نفت رژیم ملایان نیز به نوبه خود اعلام کرد که «توتال به طور رسمی به توافق خود برای توسعه فاز 11 میدان نفتی گاز پارس جنوبی، پایان داد». شرکت نفتی فرانسه کمی بیش از یکسال است که در چارچوب کنسرسیوم گروه چینی ث.ان.پ.ث. و کمپانی ایرانی پتروپارس، یک توافق گازی به مبلغ 4،3میلیارد دلار برای توسعه میدان فارس جنوبی امضاء کرد. اما در مقابل ناپایداری فزاینده در ارتباط با برقراری مجدد تحریمهای آمریکا، رهبران توتال فشار بر روی پدال را کاهش دادند. بعد از شش سال تحریمهای اقتصادی بین المللی علیه ایران، توتال اولین شرکت نفتی غربی بود که در سال 2016 به ایران و اطراف پارس جنوبی بازگشت. ایران، چهارمین کشور دارنده ذخایر نفتی و دومین کشور دارنده ذخایر گازی جهان است، اما به متخصص و حمایت مالی کمپانیهای غربی یا چینی برای استخراج آنها نیاز دارد، تا بتواند تولیدات خود را افزایش دهد. علاوه بر از دست دادن این قرار داد، توتال در کوتاه مدت، شاهد رقبایی است که کمتر وابسته به آمریکا هستند و می توانند از بازار (گاز ایران) سود ببرند. به عنوان مثال شرکتهای چینی.