نیروهای امنیتی عراق روز جمعه 4 اکتبر در چهارمین روز اعتراضات با تیراندازی به سوی تظاهرکنندگان دهها تن را در مرکز بغداد زخمی کردند.
در اعتراضات امروز عراق تظاهرکنندگان معترض به وضعیت در این کشور با سردادن شعارهایی خواهان استعفای دولت و ایجاد شغل برای جوانان شدند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، روز پنجشنبه و جمعه شب نیز تظاهرات در برخی از محلات پایتخت ادامه داشت.
برغم اعلام وضعیت منع رفت و آمد، رسانههای محلی عراق هم از درگیری شبانه بین نیروهای امنیتی و تظاهرکنندگان خبر دادند.
روزهای گذشته شاهد برخورد خشونتآمیز با تظاهرکنندگان بود، تاجایی که نیروهای امنیتی با شلیک گلوله جنگی و پرتاب گاز اشکآور به معترضین حمله کردند که در نتیجه آن دها نفر کشته و نزدیک به هزار تن دیگر زخمی شدند.
مردم عراق روز جمعه را در حالی آغاز کردند که سه روز خونین را با 31 کشته پشت سر گذاشته بودند.
معترضین در روزهای گذشته با سردادن شعارهایی علیه ایران و شبهنظامیان مورد حمایت تهران به وخامت اوضاع زندگی، فساد و بیکاری گسترده در سرتاسر کشور اعتراض کردند.
با وجود تلاش عادل عبدالمهدی نخستوزیر عراق در سخنرانیاش که در ساعات اولیه بامداد جمعه برای آرام کردن اوضاع از تلویزیون رسمی عراق پخش شد، اما دهها نفر بار دیگر امروز به خیابانها آمدند.
اتاق بحران عراق اواخر روز پنجشنبه اعلام کرد، تعداد کشتهشدگان اعتراضات اخیر 31 نفر و تعداد مجروحان 1188 زخمی است.
عبدالمهدی: هیچ راه حل جادویی وجود ندارد!
عبدالمهدی در سخنانش گفت: «هیچ راه حل جادویی» برای حل مشکلات حاکمیت و سوءاستفاده از قدرت در عراق وجود ندارد، اما قول داد با تصویب قانونی، حقوق و مستمری ماهیانهای را برای خانوادههای فقیر اختصاص دهد.
نخست وزیر عراق در چهارمین روز اعتراضات، ضمن دعوت مردم به آرامش از پارلمان این کشور خواست تا از تغییرات جدید حمایت کنند.
او در ادامه گفت: «ما از مجلس نمایندگان و نیروهای سیاسی میخواهیم که این قدرت را به نخست وزیر بدهند تا کابینه را تشکیل و انتخاب وزرا را بدون در نظر گرفتن سهمیهبندی سیاسی انجام دهد.»
عادل عبدالمهدی در ادامه افزود: «ما پروژهای کوتاه مدت را تقدیم مجلس نمایندگان کردهایم که در آن به هر خانواده عراقی که درآمد کافی نداشته باشد حقوق ماهیانهای داده شود تا بتوانند با عزت زندگی کنند.»
او خطاب به تظاهرکنندگان گفت: «صدای شما قبل از تظاهرات شنیده میشد و خواستههای شما برای مبارزه با فساد و انجام اصلاحات جامع رسا است.»
روز پنجشنبه نخست وزیر عراق در حالی که ریاست جلسه اضطراری شورای امنیت ملی را به عهده داشت فرمان برقراری وضعیت منع آمد و رفت را صادر کرد.
کشوری نفتخیز و جمعیتی زیر خط فقر
کشور عراق پس از نبرد با داعش از سال 2014 تا 2017 برای بهبودی اوضاع تلاش کرد، اما فساد ریشهدوانده در این کشور و همچنین تقسیم قدرت بر اساس سهمخواهی برخی احزاب مذهبی و شبهنظامیان عمدتا هوادار نظام در ایران، همچنان مانع از اصلاح امور شده است.
زیرساختهای عراق در طول چندین دههجنگ فرقهای، اشغال خارجی، حمله آمریکا، تحریمهای بینالمللی و جنگ با همسایگانش به شدت فروپاشیده است.
پس از آزادسازی مناطق تحت اشغال داعش بسیاری از شهروندان عراقی به ویژه جوانان از دولت به خاطر عدم بازسازی دوباره کشور ناراضی هستند.
اگرچه عراق چهارمین ذخایر بزرگ نفتی جهان را دارد، اما براساس گزارش صندوق بینالمللی پول، بیش از 40 میلیون نفر از مردم عراق با فقدان خدمات بهداشتی، تحصیلی و نقص منابع برق و آب کافی در فقر زندگی میکنند.