در نهمین روز پیاپی اعتراضهای خیابانی در بغداد، پایتخت عراق، دستکم دو نفر در نزدیکی میدان تحریر کشته و حدود ۹۰ نفر زخمی شده اند.
بنا بر گزارش ها، دهها هزار شهروند در تجمعات اعتراضی روز شنبه (۲ نوامبر) در بغداد شرکت کردند؛ درگیریها طی شب هم ادامه داشت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، یک معترض در طول روز و دیگری پس از غروب آفتاب کشته شدند.
در حال حاضر دو پل که میدان تحریر در مرکز پایتخت را به غرب بغداد وصل میکنند، کانون درگیری هاست. اکثر ساختمانهای دولتی و سفارتخانههای خارجی از جمله سفارتخانههای آمریکا و ایران در این ناحیه واقع است.
پلیس ضد شورش در نزدیکی این پلها با معترضانی که سنگربندی کرده بودند، درگیر شدند. خبرگزاری رویترز از زخمی شدن حداقل ۹۱ نفر خبر داده است.
رویترز گزارش داده است که نیروهای امنیتی تلاش کردند که با نصب دیواری در یکی از خیابان های منتهی به میدان تحریر در مسیر حرکت افراد مانع ایجاد کنند اما در پی مقاومت معترضان، سربازان و بولدوزرها مجبور به عقب نشینی شدند.
در جنوب عراق هم هزاران نفر جاده های منتهی به بندر ام قصر را مسدود کردند؛ گفته می شود پلیس در ام قصر از گلوله جنگی استفاده کرده است. فعالیت این بندر که در واردات گندم، روغن نباتی و شکر نقش مهمی دارد، از روز چهارشنبه گذشته متوقف شده است.
اعتراضها در عراق از حدود یک ماه پیش در ابتدا به طور مسالمت آمیز آغاز شد اما در ۹ روز اخیر، موجی تازه از اعتراضهای خیابانی شکل گرفته است.
تظاهرکنندگان به بیکاری، فساد و وضعیت بد اقتصادی کشور معترضند. در جریان این اعتراضها بیش از ۲۵۰ نفر کشته شده اند.
دولت عراق تلاش کرد تا با وعده اصلاحات اقتصادی و همچنین برگزاری انتخابات پیش از موعد به خواستههای معترضین واکنش نشان دهد.
اما معترضین همچنان میدان تحریر بغداد را تسخیر کردند.
برخی از این معترضین در مصاحبه با رسانههای خارجی، بیاعتمادی خود به اصلاحات و همچنین نارضایتیشان را از عملکرد دولت این کشور بیان کردهاند.
روز جمعه (اول نوامبر/۱۰ آبان)، آیتالله سیستانی، رهبر مذهبی شیعیان عراق از نیروهای امنیتی خواست تا در برابر اعتراضها خشونت نشان ندهند.
این روحانی ایرانیالاصل که در عراق زندگی میکند هشدار داد که خشونتها میتواند عراق را به سوی جنگ داخلی سوق دهد.
او همچنین علیه “دخالت کشورهای خارجی” در مسائل داخلی عراق نیز سخن گفت.
این در حالی بود که یک روز پیشتر، آیتالله خامنهای، رهبر ایران درباره مسایل عراق اظهارنظر کرده بود.
دو پل منتهی به میدان تحریر بغداد به مرکز اعتراضها تبدیل شده است
برخی از معترضین در عراق شعارهایی علیه ایران، سپاه پاسداران و قاسم سلیمانی، چهره نظامی، سر دادند.
نخستوزیر عراق که همواره از میان شیعیان انتخاب میشود، به طور معمول از دسته سیاستمدارانی است که با تهران روابط خوبی دارد، یا از حمایت مستقیم حکومت ایران برخوردار است.
سازمان عفو بینالملل در هفته گذشته به خشونت نیروهای امنیتی علیه شهروندان اعتراض کرد.
برخی از رسانهها، اعتراضهای روز جمعه را بزرگترین اعتراضهای خیابانی عراق از زمان سقوط صدام حسین تا امروز توصیف کردند.