پس از حدود ۹ سال دو فضانورد از خاک آمریکا عازم ایستگاه بینالمللی فضایی شدند. اعزام آنها با تجهیزات یک شرکت خصوصی آمریکایی موفقیت بزرگی برای صنعت فضانوردی آمریکا به شمار میرود.
رابرت بنکن و داگلاس هارلی با کسپول فضایی “کرو دراگون” و موشک “فالکون ۹” ابرشرکت تجهیزات فضایی “اسپیس ایکس” از پایگاه فضایی فلوریدا عازم ایستگاه بینالمللی فضایی شدند.
آژانس فضایی آمریکا، ناسا که پرتاب موفقیتآمیز آنها به سوی این ایستگاه را به صورت زنده پخش کرد، سفر آنها را “تاریخی” خواند. کپسول حامل این دو فضانورد پس از حدود ۱۹ ساعت پرواز، کنار ایستگاه بینالمللی فضایی پهلو خواهد گرفت.
برنامه اولیه پرتاب این موشک فضاپیما چهارشنبه گذشته به دلیل شرایط بد آب و هوایی یک ربع پیش از آغاز آن لغو شد. ناسا نگران بود برنامه بعدی پرتاب این فضاپیما، ساعت ۲۲ دقیقه بامداد یکشنبه ۱۱ خرداد به وقت ایران، نیز به دلیل شرایط نامناسب جوی به تأخیر افتد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا که برای حضور در مراسم پرتاب این فضاپیما در روز چهارشنبه به فلوریدا رفته بود، پرتاب موفقیتآمیز آن در بامداد یکشنبه را “قهرمانانه” خواند.
ناسا در این مأموریت برای نخستین بار از تجهیزات یک شرکت خصوصی برای اعزام فضانوردان خود استفاده کرده است. موشک “فالکون ۹” و کپسول “دراگون کرو” ساخت شرکتی متعلق به ایلان ماسک، میلیاردر آمریکایی و مدیر شرکت خودروسازی تسلا است. این شرکت تا کنون مأموریتهای فضایی بدون سرنشین داشت.
ناسا از تابستان سال ۲۰۱۱ که برای آخرین بار فضانوردان خود را با شاتل فضایی “آتلانتیس” به ایستگاه بینالمللی فضایی فرستاد ، با هدف کاهش هزینه ناوگان فضایی خود این شاتل را از دور خارج کرد و از آن زمان به سازمان فضایی روسیه وابسته بود. این وابستگی هزینه کلانی برای ناسا داشت و موجب ناخشنودی مردم آمریکا بود.
روسیه برای هر صندلی در کسپولهای فضایی خود حدود ۹۰ میلیون دلار دریافت میکرد. برنامه ناسا برای واگذاری حمل و نقل فضانوردان خود به بخش خصوصی نیز به دلیل مشکلات فنی، کمبود بودجه و تغییراتی که پس از روی کار آمدن دونالد ترامپ در این سازمان ایجاد شد، به تعویق افتاد.
ناسا سال ۲۰۱۴ اعلام کرد که دو شرکت اسپیس اکس و بوئینگ را به همکاری برای ساخت فضاپیماهای “کرو دراگون” و “سیاستی ۱۰۰ استارلاینر” انتخاب کرده است.
این دو شرکت هر یک چندین میلیارد دلار از ناسا دریافت کردند، اما روند ساخت فضاپیمایی ایمن که بتواند انسان را به مدار زمین حمل کند، طولانیتر از پیشبینیها درآمد و وابستگی ناسا به سازمان فضاپیمای روسیه تا پیش از مأموریت بامداد یکشنبه ادامه داشت.