خانه / اخبار مهم روز / کمیسر عالی حقوق بشر خطاب به ایران: زندانیان سیاسی را در بحران کرونا فورا آزاد ‘کنید

کمیسر عالی حقوق بشر خطاب به ایران: زندانیان سیاسی را در بحران کرونا فورا آزاد ‘کنید

میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، ضمن تاکید بر مسئولیت دولت‌ها در حفظ جان و سلامت شهروندان، از مقام‌های جمهوری اسلامی خواست نسرین ستوده و سایر فعالان حقوق بشر و زندانیان سیاسی را به دلیل خطر ابتلا به کرونا فورا آزاد کنند.

خانم باشله روز سه‌شنبه ۱۵ مهرماه با یادآوری خطر شیوع کرونا در زندان‌های ایران گفت: «افرادی که تنها به خاطر عقاید سیاسی یا سایر فعالیت‌هایشان در حمایت از حقوق بشر بازداشت شده‌اند، نباید به هیچ‌وجه زندانی شوند، و مطمئنا نباید با چنین زندانیانی برخورد سختگیرانه‌تر صورت گرفته یا در معرض خطر بیشتری قرار بگیرند.»

باشله با اشاره به قوانین بین‌المللی حقوق بشر یادآوری کرد:‌ «دولت‌ها مسئول آسایش و همچنین سلامت جسمی و روانی هر شخص تحت مراقبت خود هستند،‌ از جمله هر کسی که از آزادی‌اش محروم شده است.»

او ضمن ابراز نگرانی عمیق درباره شرایط حامیان حقوق بشر،‌ وکلا و زندانیان سیاسی در زندان‌های ایران از اقدام‌های «تبعیض‌آمیز» نسبت به آن‌ها در زمینه کنترل کرونا انتقاد کرد.

او گفت: «اصلاح چنین بی‌عدالتی‌هایی در زمانی که کرونا در زندان‌های ایران درحال شیوع است اهمیت ویژه‌ای دارد.»

این مقام حقوق بشر سازمان ملل همچنین خواستار آزادی فوری و بدون شرط زندانیان سیاسی و معترضان اعتراضات سراسری شد.

در نخستین موج مرخصی زندانیان سیاسی نیز با آنکه حکومت ایران گفت با اعطای آزادی موقت به حدود ۱۲۰ هزار نفر موافقت کرده، خانواده زندانیان سیاسی از عدم مرخصی به بستگان خود انتقاد و ابراز نگرانی کرده بودند.

طی ماه‌های گذشته شماری از زندانیان سیاسی در زندان به کرونا مبتلا و بعضا به بیمارستان منتقل شده‌اند.

«درباره نسرین ستوده بسیار نگرانم»

نسرین ستوده از جمله زندانیان سیاسی است که تشدید وخامت وضع سلامتی‌اش موجب واکنش‌های داخلی و بین‌المللی شد.

کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل در همین زمینه گفت: «من بسیار نگرانم که جان نسرین ستوده در خطر است.»

باشله ضمن تاکید بر انجام معالجه پزشکی ستوده به انتخاب خودش اضافه کرد: «بار دیگر از مقام‌ها می‌خواهم او را فورا آزاد کنند و به او امکان بهبودی مجدد را بدهند.»

این مقام ارشد سازمان ملل متحد ستوده را «مدافع مقاوم و شجاع» حقوق هموطنانش خواند و خواستار توقف نقض حقوق او از سوی حکومت ایران شد.

نسرین ستوده اخیرا در اعتراض به وضعیت زندانیان سیاسی دست به اعتصاب غذا زد که در پی آن به بیمارستان منتقل شد؛ با این حال به گفته همسرش، او را بدون آنکه درمانش به پایان برسد به زندان بازگرداندند.

«عدالت کیفری را وسیله ساکت کردن جامعه مدنی کرده‌اند»

کمیسر عالی در ادامه درباره هدف قرار دادن مداوم و منظم افرادی که عقاید مخالفشان را ابراز می‌کنند و همچنین جرم‌انگاری استفاده از حقوق اساسی شهروندان ابراز نگرانی کرد.

باشله گفت: «مشاهده استفاده از سیستم عدالت کیفری به عنوان ابزاری برای خاموش کردن جامعه مدنی بسیار ناامید کننده است. ابراز مخالفت جرم نیست. این یک حق اساسی است که باید از آن محافظت و حمایت شود.»

او افزود: «من از حکومت ایران می‌خواهم با توجه به تعهدات حقوقی بین‌المللی- از جمله حق دادرسی عادلانه- کلیه احکام افرادی را که بدون مبنای حقوقی کافی بازداشت شده‌اند، مورد بازبینی قرار دهد.»