سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد به دلیل مشکلات ارزی و تحریمهای بانکی ممکن است تولید برق در نیروگاه اتمی بوشهر متوقف شود.
محمود جعفری، معاون این سازمان، روز دوشنبه ۹ فروردینماه به خبرگزاری ایسنا گفت: «مشکلات اصلی ما در سالهای اخیر، تغییرات نرخ ارز و مشکلات مربوط به تحریمهای بانکی بوده است.»
او اشاره کرد این مشکلات سبب شده تامین هزینههای بهرهبرداری، نگهداری، خرید قطعات یدکی و سوخت سالانه واحد یکم نیروگاه، از جمله انتقال مبالغ ارزی به شرکتهای طرف قرارداد در کشور روسیه، با مشکل مواجه شود.
جعفری هشدار داد در صورتی که «راهکاری فوری» برای حل مشکلات مالی پیدا نشود، به احتمال بسیار تولید برق واحد یکم نیروگاه بوشهر و فعالیت های این نیروگاه در سال جاری متوقف شود.
این هشدار در حالی مطرح میشود که یک بار دیگر نیز در اسفندماه سال ۱۳۹۷، سخنگوی سازمان انرژی اتمی مساله مشابهی را مطرح کرده بود. در آن زمان مشکلاتی از قبیل پرداخت نشدن مطالبات پیمانکاران، رقم پایین بودجه و عدم حمایت دولت مورد اشاره قرار گرفت.
به گفته معاون این سازمان در آن زمان، دولت که در سالهای پیش از ۹۷ بخشی از هزینه سوخت نیروگاه را پرداخت میکرد، این حمایت را به دلیل افزایش نرخ ارز متوقف کرد.
این نیروگاه طی سالهای گذشته تحت تحریمهای دولت آمریکا قرار داشته، اما همکاری کشورهای دیگر با آن مشمول معافیتهای موقت از تحریم بوده که از سوی واشینگتن تمدید میشد.
سوخت نیروگاه اتمی بوشهر از طریق روسیه تامین میشود و تامین آن به همراه قطعات و سایر پشتیبانیها به صورت بینالمللی با تحریمهای بانکی دچار مشکل شده است.
روسیه پیمانکار ساخت نیروگاه بوشهر بود که راهاندازی آن با سالها تاخیر مواجه شد و نهایتا در سال ۱۳۸۸ صورت گرفت. این در حالی است که ساخت این نیروگاه در سال ۱۳۵۴ و با دستور محمدرضا شاه توسط شرکتهای آلمانی آغاز شده بود.
برق تولیدشده در این نیروگاه از سال ۱۳۹۰ در مدار کشور قرار گرفت. به گفته معاون سازمان انرژی اتمی، واحد یکم نیروگاه اتمی بوشهر در پنج سال گذشته، حدود دو تا ۲/۴ درصد برق کشور را تامین کرده است.