خانه / اخبار مهم روز / ارزیابی روسای فعلی و پیشین سازمان انرژی اتمی ایران: نابودی یک سالن تا ۵۰ درصد سانتریفیوژهای سایت نطنز

ارزیابی روسای فعلی و پیشین سازمان انرژی اتمی ایران: نابودی یک سالن تا ۵۰ درصد سانتریفیوژهای سایت نطنز

علی‌اکبر صالحی، رییس سازمان انرژی اتمی ایران، میزان تخریب انفجار بامداد یک‌شنبه در تاسیسات هسته‌ای نطنز را دست‌کم تخریب سانتریفیوژهای «یک سالن» اعلام کرد، همزمان فریدون عباسی رییس کمیسیون انرژی مجلس گفت که با فرض تخریب ۵۰ درصد توان غنی‌سازی نطنز، ایران آن را تا شش ماه دیگر جبران خواهد کرد.

رییس سازمان انرژی اتمی ایران، درباره میزان خسارت وارد شده به سانتریفیوژها در جریان انفجار بامداد یک‌شنبه سایت غنی‌سازی نطنز، گفت: «اینکه سانتریفیوژها صدمه دیدند درست است اما اینکه چه تعداد و با چه کیفیتی صدمه دیده‌اند در حال بررسی است.»

صالحی تاکید کرد: «مقدمات اجرای ۶۰ درصد را انجام داده‌ایم و غنی‌سازی در نطنز متوقف نشده و مقدار غنی سازی هم قابل توجه است. فقط یک سالن ما دچار اشکال شده است و در اسرع وقت و ظرف حداکثر دو روز آینده برق اصلی‌اش متصل می‌شود و آغاز فرایند جایگزینی سانتریفیوژها آسیب دیده با دقت و سرعت انجام خواهد گرفت.»

همزمان فریدون عباسی، رییس پیشین سازمان انرژی اتمی ایران و رییس فعلی کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، به طور ضمنی میزان خسارت وارد شده در انفجار بامداد یک‌شنبه سایت غنی‌سازی نطنز را تا ۵۰ درصد عنوان کرد.

عباسی در مصاحبه با خبرگزاری برنا در مورد میزان خسارت در سایت هسته‌ای نطنز گفت: «فرض کنید ۵۰ درصد از بین رفته است، مهم نیست زیرا هم نطنز پابرجاست و هم آدم‌های متفکر پابرجا هستند. هر چه که باشد تا شش ماه دیگر آن را جبران می‌کنیم.»

رییس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی همچنین گفت که «هی نگوییم ماشین‌های سانتریفیوژ چه زمانی جایگزین می‌شود چه فرقی دارد شش ماه دیگر یا دو سال دیگر، این چه تاثیری بر زندگی مردم دارد ولی فرار مغزها و فقر اقتصادی در کشور تاثیر دارد».

فریدون عباسی با تاکید براینکه «انفجار در نطنز در مقابل مهاجرت فکر که از ایران صورت می‌گیرد بسیار ناچیز است»، گفت که در انفجار بامداد یک‌شنبه سایت غنی‌سازی نطنز «مقداری ماشین مکانیکی را از بین بردند ولی ما با حذف پروژه‌های استراتژیک فضایی، هوایی، داروهای خاص، هسته‌ای، لیزر راه مهاجرت فکر را در کشور هموار کردیم.»

رییس کمیسیون انرژی مجلس روز دوشنبه نیز گفته بود که انفجار سایت غنی‌سازی نطنز، نتیجه «طراحی خیلی قشنگ دشمن» خواند و گفت که آنها طوری انفجار را طراحی کردند که همزمان برق و باطری اضطراری سانتریفیوژها قطع شود.

او همچنین گفت که در گذشته در سایت نطنز شاهد انفجار محدود در حد یک دانه عدس بودیم ولی در سیستم اگر منفجر شود خلا ماشین‌های سانتریفیوژ را برهم می‌زد ولی چون این را پیش بینی کرده بودیم ۱۰۰ سانتریفیوژ آسیب دیدند درحالی که آنها بنا داشتند هر شش هزار ماشین را از بین ببرند.

عباسی همچنین گفت که «اخیر در تجهیزات بالانس ماشین‌های سانتریفیوژ مواد منفجره گذاشتند که با سهل‌انگاری مقامات مسئول خنثی نشد و به بخشی از کار تولید و نصب سانتریفیوژها صدمه زد.»

دو روز قبل نیز علیرضا زاکانی، رییس مرکز پژوهش‌های مجلس، درباره انفجار سایت غنی‌سازی نطنز، گفت که «یک مجموعه پرظرفیت» هسته‌ای که در پی خرابی برای تعمیر به خارج از کشور منتقل شده بود، با «۳۰۰ پوند» مواد منفجره به کشور بازگردانده شد، اما سیستم امنیتی جمهوری اسلامی متوجه آن نشد.

زاکانی همچنین گفت که اعلام کرد طی حادثه روز یک‌شنبه در سایت هسته‌ای نطنز ایران «چندین هزار» سانتریفیوژ و همچنین «بخش عمده‌ای از امکانات غنی‌سازی» کشور آسیب دیده و از بین رفته است.