خانه / اخبار مهم روز / تنش در فضای سیاسی ترکیه به دنبال افشاگری یکی از رهبران مافیا

تنش در فضای سیاسی ترکیه به دنبال افشاگری یکی از رهبران مافیا

صدات پکر، رییس‌ یک گروه تبهکار در ترکیه با طرح اتهامات سنگین علیه برخی مسئولین عالی رتبه کنونی و پیشین کشور، لرزه بر اندام سیاستمداران ترک انداخته است.

پکر که ادعا کرده در امارات متحده عربی سکونت دارد، از روز ۲ ماه مه، ۷ ویدئو از صحبت‌های خود را در حساب کاربری‌اش در یوتیوب منتشر کرده که هر یک از آن‌ها میلیون‌ها بار دیده شده‌اند.

اتهامات او مبنی بر همدستی مسئولان در جنایاتی نظیر قاچاق مواد مخدر، اخاذی، تجاوز به عنف و قتل عمد، به شکل‌گیری بحث‌های جدی در مورد ارتباط میان دولت، گروه‌های تبهکار و چهره‌های رسانه‌ای در ترکیه منجر شده است.

قرار داشتن سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه در مرکز افشاگری‌های پکر به تنش‌ها در فضای سیاسی این کشور بیش از پیش دامن زده است.

با این که مسئولین اتهامات صدات پکر را رده کرده‌اند، اما این ویدئوها، باعث شکل‌گیری گمانه‌زنی‌ها در رابطه با افزایش دشمنی و اختلاف نظر در حزب حاکم کشور شده است.

صدات پکر کیست؟

پکر در فضای آشفته و پر از التهاب ترکیه در دهه ۹۰ میلادی به یک چهره شناخته شده در دنیای تبهکاران تبدیل شد و در سال‌های پس از آن به اتهام جرایم مختلف از جمله “تحریک به قتل”، “تهدید” و “تشکیل یک شبکه جرایم سازمان‌یافته” بارها به زندان افتاد.

او آخرین بار در ۲۰۱۴ از زندان آزاد شد و پس از آن کوشید خود را به عنوان تاجری بشر‌دوست به تصویر بکشد.

پکر سال ۲۰۱۶ به دنبال تهدید به قتل شماری از شخصیت‌های دانشگاهی ترکیه که به عملیات‌های امنیتی دولت در مناطق عمدتا کردنشین جنوب شرقی کشور انتقاد کرده بودند،‌ دوباره در مرکز توجه‌ها قرار گرفت. پکر به آن‌ها گفته بود: “در خون شما حمام خواهیم کرد.”

در ۲۰۲۰ پکر اعلام کرد برای “تحصیل و تجارت” به خارج از کشور رفته است. او همچنین ادعا کرد هدف برات البیرق، وزیر دارایی پیشین ترکیه و داماد رجب طیب اردوغان،‌ رییس‌جمهوری کشور قرار گرفته؛ اتهاماتی که البیرق نسبت به آن‌ها اظهار نظر نکرده است.

پکر در گذشته بارها در حمایت از اردوغان راهپیمایی به راه انداخته و در کانال یوتیوبش هم بر ملی‌‌گرایی و سیاست‌های دولت‌گرا تاکید دارد. او در ویدئوهای خود به طیف متنوعی از شخصیت‌های تاریخی و مذهبی اشاره می‌کند و حرف‌هایش را با اعلام وفاداری‌ نسبت به ایدئولو‌ژی پان ترکیسم به پایان می‌رساند.

دلیل انتشار این ویدئوها چیست؟
روز ۹ آوریل،‌ پلیس ترکیه در ۷ استان کشور عملیاتی را برای دستگیری بیش از ۶۰ نفر از جمله پکر که به جرایمی نظیر “پرداخت رشوه “و “ایجاد تشکیلات تبهکاری” متهم بودند، آغاز کرد. پکر در ویدئوهای خود به طور مکرر به حمله پلیس ترکیه به خانه‌اش در استانبول اشاره می‌کند و از بدرفتاری آن‌ها با اعضای خانواده‌اش می‌گوید.

او در اولین ویدئوی خود گفت:‌”دنیا را برای تنها یک قطره اشک دخترانم به آتش می‌کشم.”

پکر همچنین بارها از سلیمان سویلو به عنوان “بلیت بازگشت” خود به ترکیه یاد کرده و گفته وزیر کشور از طریق برخی واسطه‌ها اطمینان داده شرایط بازگشت او به ترکیه و رفع اتهاماتش را فراهم می‌کند اما به آن عمل نکرده است. با همه این‌ها خود سویلو تمامی این اتهامات را رد کرده است.

پکر در سومین ویدئوی خود که روز ۹ ماه مه منتشر کرد ظاهرا با اشاره به رقبای خود می‌گوید‌: “شما تعداد زیادی شبکه تلویزیونی دارید. میلیون‌ها دلار پول دارید. شما قدرت دولت پنهان را در اختیار دارید … اما از یک دوربین تلفن همراه و یک سه پایه شکست خواهید خورد. “

اتهامات چه هستند؟
پکر ادعا می‌کند شاهد بسیاری از اتفاقات بوده که به گفته او “دولت پنهان” در آن دست داشته است. او همچنین به مشارکت در اقدامات خشونت آمیز اعتراف می‌کند.

او در ویدئوهای خود اتهامات مرتبط با قتل، تجاوز به عنف، اخاذی و قاچاق مواد مخدر را مطرح می‌کند.

پکر اتهامات زیادی علیه افراد نزدیک به محمد آگار، وزیر کشور پیشین ترکیه که پسرش تولگا آگار از نمایندگان حزب حاکم عدالت و توسعه است، مطرح کرده؛ اتهاماتی که همگی از سوی محمد آگار و پسرش رد شده‌اند.

او وزیر کنونی کشور، سلیمان سویلو را هم به مشارکت در جرایم مختلف متهم کرده اما سویلو همه این ادعا را نادرست خوانده و هر گونه ارتباط مستقیم با پکر را رد کرده است.

روز ۲۳ ماه مه پکر مدعی شد پسر بن‌علی ییلدیریم، نخست وزیر پیشین کشور با هدف ایجاد یک “مسیر جدید قاچاق مواد مخدر” میان آمریکای جنوبی و ترکیه به ونزوئلا سفر کرده و گفت جابجایی پول هم بر عهده فردی در جمهوری ترک قبرس شمالی بوده است. اما آقای ییلدیرم که در حال حاضر نایب رییس حزب عدالت و توسعه است و همین‌طور فرد ساکن در قبرس شمالی این اتهامات را رد کرده‌اند و بنا به گزارش‌ها پسر ییلدیریم هم در دادگاه برای پکر پرونده تشکیل داده است.

پکر همچنین ادعا کرده در حمله حامیان دولت به دفتر روزنامه حریت در سال ۲۰۱۵ مشارکت داشته است.

او علاوه بر این ادعاهایی هم در رابطه با قتل‌ دو روزنامه ‌نگار مخالف دولت در دهه ۹۰ میلادی مطرح کرده؛ اوغور مومجو، روزنامه‌نگار ترک و کوتلو آدالی، روزنامه‌نگار ترک قبرسی به ترتیب در سال‌های ۱۹۹۳ و ۱۹۹۶ به قتل رسیدند.

پکر برای اثبات ادعا هایش هیچ مدرکی ارائه نکرده اما از مقامات قضایی خواسته در رابطه با آن‌ها تحقیق کنند.

پکر با وجود اظهارات تند و تیز علیه مقامات ارشد کشور، به دقت می‌کوشد از انتقاد نسبت به اردوغان بپرهیزد و اغلب با احترام از او یاد می‌کند.

واکنش رسانه‌ها چیست؟
اتهامات صدات پکر موضوع اصلی پوشش خبری رسانه‌های مستقل و مخالف دولت بوده‌است

ویدئوهای صدات پکر هفته‌‌هاست که موضوع اصلی پوشش خبری رسانه‌های مخالف دولت و اظهار نظرها در شبکه‌های اجتماعی بوده‌اند.

روزنامه سکولار جمهوریت که از نشریات مخالف دولت است روز ۲۵ ماه مه در تیتر اصلی خود بر “سکوت” دولت و دستگاه قضایی نسبت به افشاگری‌های پکر تاکید کرد.

روزنامه محافظه‌کار کارار، از دیگر رسانه‌های مخالف دولت روز ۱۱ ماه مه در صفحه اول خود با اشاره به رسوایی‌هایی که ارتباط میان سیاستمداران و جرایم سازمان‌یافته در ترکیه را برملا کرده،‌ نوشت ادعاهای پکر از شرایطی مشابه با فضای “دهه ۱۹۹۰ میلادی” حکایت دارد.

اما رسانه‌های اصلی حامی دولت بدون پرداختن به جزئیات اتهامات پکر، ویدئوهای او را بخشی از یک عملیات جهانی برای سرنگونی دولت اردوغان دانسته‌اند.

برخی از این رسانه‌ها با تاکید بر سکونت پکر در دوبی، به مشارکت امارات متحده عربی در این توطئه اشاره کرده‌اند.

روزنامه ینی شفق روز ۲۵ ماه مه نوشت:‌ “هرگاه ترکیه سیاست‌هایی همراستا با منافع خود اتخاذ می‌کند و علیه بی‌عدالتی در جهان موضع می‌گیرد، به دست قدرت‌های جهانی و سازمان‌های اطلاعاتی که در پس آن‌ها قرار دارند، به هرج و مرج و بی‌ثباتی کشیده می‌شود.”

به گفته این روزنامه پکر از “حمایت سی‌آی‌ای ( سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا) و موساد ( سازمان اطلاعاتی اسرائیل) برخوردار است” و این سازمان‌ها از او برای “انجام عملیات علیه ترکیه” استفاده می‌کنند.

دولت چه می‌گوید؟
تمامی مسئولانی که پکر در اتهامات خود از آن‌ها نام برده، ادعاهای او را رد کرده‌اند.

سلیمان سویلو روز ۱۳ ماه مه در توییتر خود ضمن انتقاد شدید از رهبران احزاب مخالف و رسانه‌های حامی آن‌ها ، از پکر به عنوان “چهره پلید مافیا” یاد کرد. سویلو همچنین روز ۱۷ ماه مه از او به اتهام “توهین” و “افترا” در دادگاه شکایت کرد.

سویلو در مصاحبه خود با شبکه‌ دولتی تی‌آر‌تی‌هابر و شبکه خصوصی هابرترک به ترتیب در روزهای ۱۹ و ۲۴ ماه مه، ویدئوهای پکر را بخشی از یک “عملیات جهانی” خواند که “دولت ترکیه را هدف قرار داده است”.

او علاوه بر این بخش ترکی بی‌بی‌سی را هم به “انتشار اطلاعات دروغین” در پوشش خود از این رویداد متهم کرد.

اما سکوت نسبی مقامات حزب عدالت و توسعه در حمایت از سویلو، باعث شکل‌گیری گمانه‌زنی‌ها در رابطه با وجود اختلاف نظر و تضاد منافع در درون این حزب در رسانه‌های مخالف شده است.

با این حال،‌ اردوغان روز ۲۶ ماه مه با قاطعیت از وزیر کشورش دفاع کرد و از “عملیاتی” حرف زد که به اعتقاد او ثبات ترکیه را نشانه گرفته است.

اردوغان روز ۲۶ مه با قاطعیت از وزیر کشور خود در برابر اتهامات پکر دفاع کرد.

اردوغان در سخنرانی خود برای نمایندگان حزب عدالت و توسعه گفت: “هدف از حملات علیه سلیمان سویلو، بر هم زدن جو صلح و اعتماد حاکم بر کشور است. همانطور که وزیر کشور را در جنگ با سازمان‌های تروریستی تنها نگذاشتیم، در مبارزه علیه سازمان‌های جنایی هم کنار او خواهیم ایستاد و به این روند ادامه خواهیم داد.”

در همین راستا دولت باحچلی،‌ رهبر حزب حرکت ملی که از احزاب متحد دولت است روز ۲۵ ماه مه به همین شکل از سویلو حمایت کرد و ویدئوهای پکر را بخشی از “یک عملیات منطقه‌ای و جهانی علیه ترکیه” دانست.

چه پیش خواهد آمد؟
وزارت کشور ترکیه در ماه مه از صدور اخطار قرمز برای صدات پکر خبر داد. این در حالی است که او قول داده در مجموع ۱۲ ویدیو در کانال خود در یوتیوب به اشتراک بگذارد و ادعاهای بیشتری علیه مسئولان دولت مطرح کند.

اردوغان در سخنرانی روز ۲۶ مه خود علاوه بر حمایت از وزیر کشور، احتمال هر‌گونه تغییر در حزب عدالت و توسعه تا پیش از انتخابات بعدی را رد کرد.

او گفت:‌ “به امید خدا، در انتخاب بعدی در سال ۲۰۲۳ هم با همین تیم شرکت خواهیم کرد.”

با همه این‌ها ادعاهای فساد مطرح شده از سوی پکر علیه مقامات دولت ، در کنار خصومت‌های موجود در درون حزب حاکم احتمالا فضای سیاسی ترکیه را با تنش‌ها بیشتری روبرو خواهد کرد.