پاریس خواستار همکاری فوری تهران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی شد
وزارت خارجه فرانسه ضمن دعوت از ایران برای همکاری فوری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی از این کشور خواست توضیحات علنی کاملی را درباره مواد هستهای مخفی خود به این نهاد بینالمللی ارائه دهد.
وزارت خارجه فرانسه دوشنبه، 6 سپتامبر، بیان کرد که رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در اواسط ماه جاری گزارشی را درباره عملکرد و نحوه همکاری تهران با این آژانس بینالمللی ارائه خواهد کرد.
این وزارتخانه همچنین از ایران خواست تا همکاری خود را بدون تاخیر با آژانس انرژی بینالمللی انرژی اتمی از سر گیرد.
فرانسه، آلمان و بریتانیا ماه گذشته نگرانی عمیق خود را از گزارشهای آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره پیشرفتهای حاصله در طرحهای غنیسازی اورانیوم ایران، ابراز کردند.
آژانس پیشتر تأیید کرده بود که ایران برای اولین بار فلز اورانیوم غنیشده تا 20 درصد تولید کرده و ظرفیت تولید اورانیوم غنی شده را به میزان 60 درصد افزایش داده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشتر در گزارشی به دولتهای عضو این آژانس اطلاع داد که ایران در تولید اورانیوم فلزی پیشرفت کرده است. کشورهای غربی نیز در واکنش به این گزارش به جمهوری اسلامی هشدار دادند که چنین پیشرفتی میتواند مذاکرات وین را تهدید کند.
خبرگزاری رویترز، در تاریخ 14 اوت سال جاری آژانس تایید کرده است که ایران از 257 گرم اورانیوم تا 20 درصد غنیشده (U-235) به شکل اورانیوم تترافلوراید برای تولید 200 گرم اورانیوم فلزی با غنای 20 درصد استفاده کرده است.
پیشرفت فعالیتهای ایران در تولید اورانیوم غنیشده باعث برانگیختن خشم اروپاییها و ایالات متحده شده است. کشورهای غربی بر این باورند، که دستیابی ایران به فناوری و دانش تولید اورانیوم فلزی میتواند روند ساخت سلاح هستهای را تسریع کند.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری ایران یکشنبه گذشته، مدیر جدیدی را برای سازمان انرژی اتمی این کشور منصوب کرد.
به گفته منابع مطلع محمد اسلامی، در حالی به دستور رئیس جمهوری تندروی ایران، جایگزین رئیس سازمان انرژی اتمی ایران شده که هیچگونه اطلاعاتی در رابطه با انرژی اتمی ندارد اما او از کسانی است که با وزارت دفاع ارتباط نزدیک دارد و در لیست تحریمهای سازمان ملل متحد است.
محمد اسلامی جانشین علی اکبر صالحی ، دانش آموخته آمریکایی است که بازیگر اصلی دیپلماسی ایران در مقابله با جامعه بینالمللی در سالهای سخت بود که تلاشهای او به توافق هستهای میان تهران و قدرتهای جهانی در سال 2015 منجر شد.
رئیسی، شنبه گذشته گفت کشورش آماده مذاکره با قدرتهای غربی برای احیای توافق هستهای 2015 است اما به شرطی که این مذاکرات تحت «فشار» غرب، نباشد. او افزود که تهران به دنبال مذاکراتی است که م به لغو تحریمهای آمریکا بیانجامد.
شایان ذکر است که از آوریل گذشته مذاکرات هستهای برجام میان ایران و کشورهای غربی با مشارکت غیر مستقیم دولت آمریکا در وین آغاز شد، اما پس از 6 دور مذاکره تاکنون منجر به احیای توافق هستهای امضا شده در سال 2015، نشد. آخرین دور این مذاکرات در ماه ژوئیه گذشته بود که طرفهای مذاکره حول برخی از مسائل اصلی اختلاف نظر داشتند.
این مذاکرات با به قدرت رسیدن ابراهیم رئیسی متوقف ماند و زمان برگزاری دور هفتم این مذاکرات نیز به زمان ما بعد روی کار آمدن و استقرار دولت جدید ایران موکول شد.