آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز سهشنبه ۱۰ فروردین (۳۰ مارس) انتشار چهل و پنجمین گزارش سالانه حقوق بشر این وزارتخانه را اعلام کرد.
این گزارش که طبق سنتی سالیانه تنظیم شده و به کنگره فرستاده خواهد شد، وضعیت حقوق بشر در ۲۰۰ کشور مختلف جهان را در سال ۲۰۲۰ بررسی کرده است.
آقای بلینکن با انتقاد از عملکرد دولت قبلی آمریکا در زمینه حقوق بشر گفت: «وقتی مدافعان حقوق بشر مورد حمله قرار میگیرند، اغلب به آمریکا نگاه میکنند تا از جانب آنها صحبت کند. با این حال اغلب در سالهای اخیر فقط سکوت از ما میشنیدند. ما به خاطر آن مدافعان شجاع بازگشتهایم و ساکت نخواهیم ماند.»
در بخش ایران گزارش منتشره از سوی وزارت خارجه آمریکا، مقامات جمهوری اسلامی به نقض حقوق بشر علیه مردم متهم شدهاند و از حبسهای خودسرانه و سیستماتیک مخالفان سیاسی، عدم رعایت آئین دادرسی عادلانه برای متهمان از جمله نوجوانان و همچنین شکنجه بازداشتشدگان به عنوان «موارد نقض فاحش حقوق بشر» نام برده شده است.
در همین حال در بخش گزارش تعداد کشتهشدگان ناآرامیهای آبان ماه ۹۸ که در گزارش سال گذشته آمریکا «۱۵۰۰ نفر» قید شده بود حذف شده و تنها آمار عفو بینالملل که عدد ۳۰۴ نفر را نشان میدهد باقی مانده است.
مقامات وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به این سوال که دلیل این حذف چه بوده است، حاضر به ارائه جواب نشدند.
وزارت خارجه آمریکا در گزارش خود همچنین حکومت جمهوری اسلامی را به نقض حقوق بشر در سوریه از طریق حمایت نظامی از حکومت اسد، در یمن از طریق حمایت از جنگجویان حوثی و در عراق از طریق پشتیبانی از گروههای شبهنظامی متهم کرده است.
در این گزارش همچنین به اعدام نوید افکاری کشتیگیر ایرانی و روحالله زم، روزنامه نگار و مدیر کانال تلگرامی آمدنیوز، اشاره شده است.
وزارت خارجه آمریکا در گزارش سال ۲۰۲۰ خود موارد نقض حقوق بشر در افغانستان را نیز برشمرده است.
بنابر اعلام این نهاد؛ شکنجه، بازداشت و کشتارهای کور توسط شبهنظامیان غیردولتی، قتلهای فراقضایی و ناپدیدسازی اجباری توسط نیروهای دولتی، نقض حقوق اقلیتهای قومی و جنسی، وجود قوانین تبعیضآمیز و مواردی همچون بهرهکشی از کودکان کار از جمله موارد نقض حقوق بشر در افغانستان بیان شده است.
گزارش جدید انتقادهایی صریح از عربستان سعودی را نیز شامل میشود. مقامات وزارت خارجه آمریکا حکومت عربستان را درباره بازداشتهای خودسرانه، وضع محدودیت بر آزادی بیان و عدم رعایت حقوق مساوی زن و مرد مورد انتقاد قرار دادهاند.
در سند منتشره همچنین به مورد قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار سعودیتبار، اشاره شده هرچند از چگونگی نقش محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در این واقعه سخنی به میان نیامده است.
چین یکی دیگر از کشورهایی است که موارد نقض حقوق بشر در آن به صورت گسترده در گزارش مورد تاکید قرار گرفته است.
مقامات ایالات متحده گفتهاند که مقامات پکن در منطقه سینکیانگ مرتکب «نسلکشی و جنایت علیه بشریت» علیه اقلیت مسلمان اویغور شدهاند. در این گزارش قید شده است که جرائمی نظیر زندانی کردن بیش از یک میلیون شهروند، عقیمسازی اجباری، تجاوز، شکنجه، کار اجباری و محدودسازی آزادی مذهب و آزادی بیان در چین رخ داده است.
در این گزارش همچنین با اشاره به وقوع همهگیری در جهان آمده است دولتهای خودکامه از شیوع بیماری کووید-۱۹ به عنوان بهانهای برای سرکوب آزادیها و تحت تعقیب رار دادن منتقدان استفاده کردهاند.
آنتونی بلینکن گفت: «ما از تمام ابزارهای دیپلماسی خود برای دفاع از حقوق بشر و پاسخگو کردن عاملان سوءاستفاده بهره خواهیم گرفت.»
در گزارش سال ۲۰۲۰ وزارتخانه آمریکا همچنین به سرکوب مخالفان سیاسی و معترضان سیاسی در روسیه و بلاروس، جنایات جنگی در یمن و سوءرفتارها در سوریه توسط حکومت بشار اسد نیز اشاره شده است.