کایلی مور گیلبرت، شهروند استرالیایی که قبلا در ایران زندانی بود، هشدار داد پرداخت بدهی بریتانیا به ایران با هدف آزاد کردن نازنین زاغری، شهروند بریتانیایی زندانی در ایران، ترغیب جمهوری اسلامی به گروگانگیری بیشتر است.
کایلی مور گیلبرت در واکنش به اظهارات جرمی هانت، وزیر خارجه پیشین بریتانیا و نماینده کنونی پارلمان این کشور، مبنی برلزوم پرداخت بدهی لندن به تهران در یک رشته توییت نوشت که ارسال ۴۰۰ میلیون پوند طلا به ایران «بدترین راه ممکن» برای زندانیان دوتابعیتی بریتانیا در ایران است.
او افزود: «این حرف که دادن بدهی به منزله باج دادن نیست و این ادعا که چنین کاری به منزله ترویج گروگانگیری نیست خندهدار است. آیا کسی شک دارد که این طلا سر از کجا در میآورد و چه کسی نفعش را خواهد برد؟»
این شهروند استرالیایی با تاکید بر اینکه بدهی بریتانیا باید به مردم و دولت ایران پرداخت شود، نه به سپاه پاسداران، خاطرنشان کرد تحت نظام تحریمها سازوکارهایی وجود دارد که بتوان این بدهی را با ارائه واکسن و اقلام انساندوستانه به ایران پرداخت.
جرمی هانت روز سهشنبه اعلام کرد اگر لازم شد لندن باید برای پرداخت بدهی ۴۰۰ میلیون پوندی خود، یک هواپیمای ارتش این کشور را با طلا به تهران بفرستد.
هانت گفت که آزادی نازنین زاغری نباید به بازپرداخت بدهیهای تاریخی مرتبط شود و خاطرنشان کرد پولی که لندن باید به ایران بدهد یک بدهی تاریخی است و باج دهی به شمار نمیآید.
این عضو پارلمان بریتانیا با اشاره به اینکه وجود تحریمها پرداخت این بدهی به ایران را مشکل کرده، گفت: «اما اگر اراده سیاسی وجود داشته باشد، پرداخت این پول امکانپذیر خواهد بود.»
صادق خان، شهردار لندن، نیز از بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، خواست شخصا برای آزادی نازنین زاغری وارد عمل شود.
او گفت سه هفته اعتصاب غذای همسر نازنین باید هشداری باشد برای کسانی که فکر میکنند دست روی دست گذاشتن و منتظر ماندن که چه پیش میآید بهترین راهبرد برای آزادی او بوده است
نازنین زاغری ۱۵ فروردین ۹۵ در فرودگاه تهران زمانی که قصد داشت همراه کودک ۲۲ماههاش به بریتانیا بازگردد، با اتهام «جاسوسی» از سوی ماموران سپاه پاسداران بازداشت و از سوی دادگاه با همین اتهام به پنج سال زندان محکوم شد.
اواسط اسفند سال گذشته، در حالی که دوران پنج سال حبس نازنین زاغری به پایان رسیده بود، وکیل او از اتهام جدید علیه زاغری خبر داد و سپس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب او را در پرونده جدید به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» به یک سال حبس و یک سال ممنوعالخروجی محکوم کرد.
نازنین زاغری تمامی اتهامها را رد کرده و ریچارد رتکلیف، همسرش، نیز بارها زندانی شدن او را «گروگانگیری» حکومت ایران در ارتباط با پرونده بدهی دولت بریتانیا به ایران خوانده است.