خانه / اخبار مهم روز / کانادا بر ادامه تلاش‌ها برای پاسخگو کردن ایران در قبال سرنگونی هواپیمای اوکراینی تاکید کرد /ایران: فقط تک‌به‌تک مذاکره می‌کنیم نه گروهی

کانادا بر ادامه تلاش‌ها برای پاسخگو کردن ایران در قبال سرنگونی هواپیمای اوکراینی تاکید کرد /ایران: فقط تک‌به‌تک مذاکره می‌کنیم نه گروهی

دولت کانادا در بیانیه‌ای با اشاره به پیگیری تلاش‌های بین‌المللی برای پاسخگو کردن جمهوری اسلامی در قبال سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی با موشک‌های سپاه پاسداران، تاکید کرد که اطمینان حاصل خواهد کرد ایران غرامت این فاجعه را به طور کامل خواهد پرداخت.

در دومین سالگرد سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی، جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، وزیران خارجه، ترابری و مهاجرت و رلف گودیل، کمیسر عالی کانادا در بریتانیا، در نشستی مجازی با خانواده‌های قربانیان دیدار کردند.

دولت کانادا روز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد: «ما ضمن اعلام همبستگی با بازماندگان قربانیان، مصمم هستیم ایران را به دلیل سرنگونی این پرواز به دست نیروهای نظامی آن پاسخگو کنیم و اطمینان حاصل کنیم که ایران برای اقدامات و قصورهایی که به کشته شدن ۱۷۶ انسان بی‌گناه منجر شد، به طور کامل غرامت خواهد پرداخت.»

دولت کانادا تاکید کرد برای حصول اطمینان از اجرای عدالت در حق قربانیان هواپیمای مسافربری پی‌اس۷۵۲، به همکاری با بریتانیا، سوئد و اوکراین ادامه خواهد داد.

دولت کانادا در بیانیه خود خاطرنشان کرد که در حال ایجاد مسیری جدید است که به برخی از خانواده‌های قربانیان که خارج از کانادا هستند، اقامت دائم در این کشور را ارائه کند.

طبق این بیانیه، همچنین در یادبود قربانیان پرواز اوکراینی، دولت کانادا در حال ایجاد یک بورسیه برای دانشجویان بین‌المللی و کانادایی است.

انتظار می‌رود این بورسیه به طور متوسط ۲۵ هزار دلار به ۱۷۶ متقاضی ارائه کند و ثبت‌نام تقاضای آن از پاییز ۲۰۲۳ یا زمستان ۲۰۲۴ آغاز خواهد شد.

دولت کانادا همچنین اعلام کرد که قصد دارد برای قربانیان سانحه‌های هوایی یک بنای یادبود بسازد و از افکار عمومی و خانواده‌های قربانیان دعوت کرد نظرات خود را در این مورد ارائه کنند.

این بیانیه همچنین خاطرنشان کرد دولت کانادا در همکاری با شرکای بین‌المللی خود و سازمان بین المللی هوانوردی، ایکائو، در حال پیشبرد طرح آسمان‌های امن‌تر است تا از امنیت هواپیماهای غیرنظامی که در مناطق محل درگیری عبور می‌کنند، اطمینان حاصل شود.

کانادا، سوئد،‌ اوکراین و بریتانیا، چهار کشور عضو «گروه هماهنگی و واکنش بین‌المللی برای قربانیان پرواز پی‌اس ۷۵۲»، روز پنجشنبه در بیانیه‌ای اعلام کردند جمهوری اسلامی به صراحت گفته است حاضر به مذاکره با آنها نیست و از این رو، این پرونده بر اساس قوانین بین‌المللی پیگیری خواهد شد.

یک روز پس از بیانیه چهار کشور پیگیر انهدام هواپیمای اوکراینی، وزارت خارجه ایران در اطلاعیه‌ای چهار کشور پیگیر انهدام هواپیمای اوکراینی را به «سوء استفاده از این واقعه» متهم کرد و گفت آمادگی دارد تا با هر یک از این کشورها به صورت دوجانبه و با «احترام به حاکمیت کشورها و قوانین داخلی و تعهدات بین‌المللی دولت‌ها» مذاکره کند.

فقط تک‌به‌تک مذاکره می‌کنیم نه گروهی
یک روز پس از بیانیه چهار کشور پیگیر انهدام هواپیمای اوکراینی، وزارت خارجه ایران اعلام کرد حاضر است با این کشورها فقط به صورت دوجانبه، نه گروهی، مذاکره کند.

وزارت خارجه ایران در اطلاعیه‌ای که روز جمعه منتشر شد چهار کشور پیگیر انهدام هواپیمای اوکراینی را به «سوء استفاده از این واقعه» متهم کرد و گفت آمادگی دارد تا با هر یک از این کشورها به صورت دوجانبه و با «احترام به حاکمیت کشورها و قوانین داخلی و تعهدات بین‌المللی دولت‌ها» مذاکره کند.

در این اطلاعیه همچنین گفته شده که «طی یادداشت‌هایی به سفارت‌های دولت‌های ذیربط آمادگی پرداخت به بازماندگان ۳۰ تبعه خارجی سانحه اعلام شده است».

مقام‌های جمهوری اسلامی پیش از این نیز اعلام کرده بودند گروه تشکیل شده توسط این چهار کشور را به رسمیت نمی شناسند.

کانادا، سوئد،‌ اوکراین و بریتانیا، چهار کشور عضو «گروه هماهنگی و واکنش بین‌المللی برای قربانیان پرواز پی‌اس ۷۵۲»، روز پنجشنبه در بیانیه‌ای اعلام کردند جمهوری اسلامی به صراحت گفته است حاضر به مذاکره با آنها نیست و از این رو، این پرونده بر اساس قوانین بین‌المللی پیگیری خواهد شد.

این کشورها پیش از این به حکومت ایران تا ۱۵ دی‌ مهلت داده بودند به سوالات مربوط به سرنگونی هواپیمای اوکراینی پاسخ دهد، در غیر این صورت به طور جدی اقدامات دیگری را در چارچوب قوانین بین‌المللی بررسی خواهند کرد.

علاوه بر بیانیه مشترک این چهار کشور، مقام‌های اوکراین نیز از نتایج سه دور مذاکره دوجانبه با ایران ابراز نارضایتی کرده‌اند.

انجمن خانواده‌های جان‌باختگان پرواز پی‌اس-۷۵۲ نیز پیشتر به عدم همکاری جمهوری اسلامی درباره روشن شدن ابعاد ساقط کردن این هواپیما با موشک‌های سپاه پاسداران و اقدامات قوه‌ قضاییه‌ برای تبرئه «مقصران و عاملان اصلی» اعتراض کرده است.

با این حال وزارت خارجه ایران در اطلاعیه خود گفته است سازمان قضایی نیرو‌های مسلح و دادستانی نظامی تهران تحقیقات کیفری لازم را «با دقت و با تاکید بر تحقق عدالت» انجام داده‌اند و تاکنون چندین جلسه از دادگاه رسیدگی به متهمین برگزار شده است.

پرواز ۷۵۲ هواپیمایی اوکراین بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ۹۸ دقایقی پس از برخاستن از فرودگاه تهران هدف موشک‌های سپاه پاسداران قرار گرفت و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن کشته شدند.