خانه / اخبار مهم روز / محکومیت گسترده مسکو در نشست شورای امنیت سازمان ملل

محکومیت گسترده مسکو در نشست شورای امنیت سازمان ملل

در پی افزایش تنش‌ها و به‌رسمیت شناخته‌شدن استقلال دو منطقه جدایی‌طلب دونتسک و لوگانسک در شرق اوکراین توسط روسیه، شورای امنیت سازمان ملل‌ متحد بنا به‌ درخواست اوکراین، اتحادیه اروپا، ایالات متحده آمریکا و مکزیک، بامداد سه‌شنبه 22 فوریه، درباره بحران شرق اروپا نشست فوق‌العاده برگزار کردند.

رزمری دی‌کارلو، نماینده دبیرکل سازمان ملل نیز در اظهاراتی نسبت به خطر شکل‌گیری «یک درگیری فراگیر» هشدار داد و خواستار درپیش‌گرفتن اقداماتی جهت جلوگیری از آن شد.

دی‌کارلو استقرار نیروهای روسیه در شرق اوکراین را مایه تأسف دانست و بر پایبندی سازمان ملل به حاکمیت اوکراین بر خاک این کشور تاکید کرد.

او همچنین افزود، سازمان امنیت و همکاری هزاران مورد «نقض‌» را در شرق اوکراین رصد کرده است.

«ادعای پوچ»
ولادیمر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه پیشتر ادعا کرده بود که مأموریت نیروهای این کشور در نزدیکی مرز اوکراین «حفظ صلح» است.

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل نیز به نوبه خود، به این ادعای پوتین واکنش نشان داد و آن را «تنها یک ادعای پوچ» خواند و گفت، «می‌دانیم آن‌ها برای چه آن‌جا هستند.»

نیکولا دوریور، نماینده فرانسه در سازمان ملل نیز تصمیم روسیه در به رسمیت شناختن استقلال دونتسک و لوگانسک را تهدیدی علیه اوکراین دانست.

دوریور در ادامه از مسکو خواست تا از تصمیم خود در این زمینه عقب‌نشینی کرده و تأکید کرد، فرانسه به تلاش‌های خود برای حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد.

باربارا وارد، نماینده دائم بریتانیا در شورای امنیت نیز خبر داد که این کشور در تدارک اعمال بسته‌ای بزرگ از تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه است.

به گفته وارد، تهاجم روسیه به اوکراین احتمالاً منجر به هرج و مرج و ویرانی خواهد شد.

کاهش تنش‌ها
نماینده هند در شورای امنیت، اولویت را کاهش تنش و تضمین صلح در اوکراین و منطقه دانست.

نماینده برزیل نیز در اظهار نظری مشابه گفت: «خواهان کاهش تنش‌ها و حمایت از تلاش‌های دیپلماتیک برای حل بحران اوکراین هستیم.»

جانگ جونگ، سفیر دائم چین در سازمان ملل نیز همگی طرف‌های ذی‌نفع را به خویشتن‌داری و پرهیز از هر عملی که منجر به افزایش تنش‌ها شود، دعوت کرد.

دستور پوتین برای استقرار نظامیان روسیه در شرق اوکراین

آمریکا، فرانسه، بریتانیا، آلمان و اتحادیه اروپا، اقدام پوتین در به رسمیت شناختن دو منطقه جدایی‌طلب شرق اوکراین را به شدت محکوم کرده و بر لزوم پاسخ قاطع و تحریم‌ فوری مسکو تاکید کردند و پوتین در اقدامی دیگر دستور استقرار نیروهای نظامیه روسیه در این دو منطقه اوکراین را صادر کرد.

ولادیمیر پوتین دوشنبه شب ساعاتی پس از به رسمیت شناختن استقلال دو منطقه جدایی‌طلب در شرق اوکراین، به نیروهای نظامی روسیه دستور داد به عنوان نیروهای حافظ صلح در این دو منطقه مستقر شوند.

همزمان رویترز گزارش داد که با استناد بر توافق جدید مسکو با رهبران دو منطقه جدایی‌طلب دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین، روسیه حق ساخت پایگاه نظامی در این دو منطقه را خواهد داشت.

علاوه بر این، مسکو با رهبران دو منطقه جدایی‌طلب دونتسک و لوهانسک در شرق اوکراین توافق کرد که از واحد پول روسیه در این مناطق استفاده شود.

ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین، گفت که اقدامات روسیه نقض تمامیت ارضی و استقلال اوکراین و منشور سازمان ملل متحد است.

رییس‌جمهور اوکراین افزود که در مرزهای بین‌المللی اوکراین فارغ از بیانیه‌های روسیه تغییری ایجاد نخواهد شد و این مرزها همان گونه خواهد ماند که پیش از این بوده است.

زلنسکی گفت: اوکراین طالب صلح است اما چیزی به کسی نخواهد داد.

وزیر خارجه اوکراین نیز گفت که ما به دلیل اقدامات غیرقانونی روسیه خواستار نشست فوری شورای امنیت سازمان ملل شده‌ایم.

همزمان آمریکا، فرانسه و بریتانیا نیز خواهان تشکیل نشست فوری شورای امنیت برای بررسی اقدامات روسیه شدند.

از سوی دیگر کاخ سفید از گفت‌وگوی جو بایدن و ولودیمیر زلنسکی، روسای جمهور آمریکا و اوکراین خبر داد و گفت که بایدن بر تعهد آمریکا به استقلال و تمامیت ارضی اوکراین تاکید کرده است.

کاخ سفید همچنین در بیانیه‌ای دیگر از تماس جو بایدن با رییس جمهور فرانسه و صدراعظم آلمان خبر داد و اعلام کرد سران آمریکا، فرانسه و آلمان در این تماس تلفنی اقدام پوتین برای به رسمیت شناختن مناطق جدایی‌طلب شرق اوکراین را به شدت محکوم کرده و بر لزوم پاسخ هماهنگ به این اقدام روسیه تاکید کردند.

در همین حال، بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، ساعت ۶ و ۳۰ دقیقه صبح سه‌شنبه به‌وقت محلی جلسه کبرا، جلسه کمیته اضطراری دولت بریتانیا، را برای گفت‌وگو درباره تحولات اوکراین و اعلام سریع تحریم‌ علیه روسیه برگزار می‌کند.

نخست‌وزیر بریتانیا همچنین در تماس تلفنی با ولودیمیر زلنسکی، رییس‌جمهور اوکراین، هشدار داد که حمله احتمالی روسیه به اوکراین ممکن است در ساعات یا روزهای آینده انجام شود.

جانسون گفت بریتانیا فرستادن امکانات دفاعی بیشتر به اوکراین را بررسی می‌کند.

لیز تراس، وزیر خارجه بریتانیا، نیز پس از تماس تلفنی با دمیترو کولبا، همتای اوکراینی‌ خود برای اعلام حمایت بریتانیا از اوکراین، از اعلام تحریم‌های جدید علیه روسیه در روز سه‌شنبه خبر داد.

آنالنا بربوک، وزیر خارجه آلمان، نیز گفت که به رسمیت شناختن مناطق جدایی‌طلب شرق اوکراین توسط پوتین، ضربه‌ای شدید به دیپلماسی و اقدامی عمدی است که سال‌ها تلاش‌ سازمان امنیت و همکاری اروپا را باطل می‌کند.

وزیر خارجه آلمان افزود: از روسیه می‌خواهیم تصمیم خود برای به رسمیت شناختن مناطق جدایی‌طلب شرق اوکراین را لغو کند و به مسیر دیپلماتیک مطابق با توافق مینسک بازگردد.

بربوک گفت که ما درخواست فوری خود را از روسیه برای کاهش تهدید نظامی علیه اوکراین تکرار می کنیم و نسبت به تشدید تنش نظامی توسط روسیه هشدار می‌دهیم.

از سوی دیگر درحالی که روز یک‌شنبه پس از تماس‌های امانوئل مکرون رییس جمهور فرانسه با روسای جمهور آمریکا و روسیه، جو بایدن گفت‌وگو با پوتین به شرط عدم حمله به اوکراین را پذیرفته بود، شامگاه دوشنبه کاخ کرملین روسیه اعلام کرد در بحبوحه تشدید درگیری‌ها در شرق اوکراین، صحبت از نشست سران بین پوتین و بایدن نا بهنگام است.

سازمان ملل نیز در بیانیه‌ای بر حمایت کامل این سازمان از حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی اوکراین در محدوده مرزهای شناخته‌شده بین‌المللی این کشور تاکید کرد.