منابع آمریکایی شرط لغو تحریمهای مرتبط با فعالیتهای تروریستی سپاه پاسداران ایران را جدیدترین مانع بر سر راه دستیابی به توافق میان واشینگتن و تهران عنوان کردند
ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا شامگاه دوشنبه 21 مارس ضمن اعلام این که توافق برای بازگشت به توافق هستهای با ایران (برجام)، «نه قریب الوقوع و نه قطعی است»، افزود که واشینگتن به طور همزمان برای سناریوهایی چه با بازگشت به اجرای کامل توافق هستهای یا بدون آن، آماده میشود.
او هشدار داد که واشینگتن آماده اتخاذ «تصمیمات دشوار» برای بازگرداندن برنامه هستهای ایران به محدودیتهای برجامی است.
در حالی که شرط لغو تحریمهای مرتبط با فعالیتهای تروریستی سپاه پاسداران جدیدترین مانع بر سر راه دستیابی به توافق میان واشینگتن و تهران ارزیابی شده است متحدان آمریکا از جمله اسرائیل میخواهند سپاه پاسداران ایران در فهرست سازمانهای تروریستی خارجی آمریکا ابقا شود.
دیپلماتها به «والاستریت ژورنال» گفتند که سرنوشت مذاکرات برای احیای توافق هستهای 2015 اکنون به حساسترین موضوع از لحاظ سیاسی، یعنی موضوع خروج سپاه پاسداران از فهرست گروههای تروریستی آمریکا گره خورده است.
«والاستریت ژورنال» دوشنبه 21 مارس نوشت، این موضوع مخالفت با توافق هستهای را هم در واشینگتن و هم در میان متحدان آمریکا در خاورمیانه از جمله اسرائیل تشدید میکند.
با این حال مقامات ارشد دولت آمریکا میگویند که عدم دستیابی به سازش سریع با ایران میتواند باعث شکست مذاکراتی شود که در طول یک سال تقریباً هر اختلاف دیگری را حل کرده است.
ایالات متحده سپاه پاسداران را به کشتن صدها آمریکایی متهم کرده و نیروی قدس را تامینکننده سلاح و پشتیبانی کننده مالی نیروهای نیابتی در سراسر منطقه دانسته و مورد تحریم قرار داده است.
تحریمهای اعمال شده آمریکا علیه سپاه پاسداران با قرار دادن آن در فهرست سازمانهای تروریستی از سال 2017 سالها است که به دلیل برنامههای موشکی بالستیک و ارتکاب نقض حقوق بشر نیز ادامه دارد.
به نوشته «والاستریت ژورنال» آنهایی که از سازش حمایت میکنند، استدلال میکنند که نامگذاری سپاه به عنوان سازمان تروریستی همچنان شرکتهای خارجی را از معامله با شرکتهای ایرانی مرتبط با سپاه پاسداران دور نگه میدارد و از مزایای اقتصادی هر توافق هستهای برای ایران میکاهد. مخالفان استدلال میکنند که فهرست سازمانهای تروریستی خارجی یک عامل بازدارنده ضروری و تنبیهی است.
مقامات دولت بایدن گفتهاند که اگر ایران به تسلیحات هستهای دست یابد، تهدید سپاه پاسداران و سایر نهادهای مرتبط قرار گرفته در فهرست سازمانهای تروریستی بسیار شدیدتر خواهد بود.
والاستریت ژورنال به نقل از دیپلماتهای درگیر در مذاکرات وین چنین نوشت که اگر ایران به مهار تجاوزات منطقهای خود متعهد شود و از هدف قراردادن آمریکاییها خودداری کند، واشینگتن سپاه را از فهرست سازمانهای تروریستی خود خارج میکند و اگر ایران همچنان به توافق پایبند نشود، امکان بازگرداندن آن به این فهرست وجود دارد.
به گفته این روزنامه مشکل این جاست که ایران حاضر به مذاکره مستقیم با واشینگتن نیست، و بنبستی ایجاد کرده که به گفته مقامات ارشد آمریکایی میتواند توافق را به خطر بیندازد.
مرحله تصمیمگیری دشوار درباره سرنوشت مذاکرات وین و بررسی امکان حذف سپاه پاسداران از فهرست سازمانهای تروریستی در حالی است که این سازمان نظامی ایران تنها چند روز پیش مسئولیت حمله موشکی به اربیل در شمال عراق را برعهده گرفته و مدعی شد یک مجتمع اسرائیلی را در این شهر هدف قرار داده است. البته طی این حمله موشکهای سپاه در نزدیکی کنسولگری جدید الاحداث ایالات متحده اصابت کرده و روند مذاکرات را پیچیده کرد.
نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائیل یکشنبه گفت: «ما از قصد ایالات متحده برای تسلیم شدن به تقاضای ظالمانه ایران و حذف سپاه از فهرست سازمان های تروریستی بسیار نگران هستیم». او در اینباره افزود که به نظر میرسد واشینگتن «به هر قیمتی» که شده خواهان دستیابی به توافق با ایران است.