پایگاه خبری «آکسیوس» در گزارشی خبر داد که ایران با شروط درخواست شده از جانب آمریکا برای حذف سپاه پاسداران از فهرست «گروههای تروریستی» موافقت نکرده است.
باراک راوید، خبرنگار آکسیوس به نقل از دو منبع آگاه آمریکایی و یک مقام اسرائیلی نوشت، ایران شرط آمریکا مبنی بر ارائه تعهد عمومی برای کاهش فعالیتهای بیثبات کننده خود در منطقه را نپذیرفته ولی در مقابل حاضر شده است، در نامهای خصوصی به آمریکا در این زمینه تضمین کتبی ارائه دهد.
موارد اختلافی در مذاکرات احیای توافق هستهای موسوم به «برجام» هنوز بین ایران و آمریکا ادامه دارد. منابع مختلف در هفته گذشته خبر داده بودند که آمریکا به ایران پیشنهاد داده است، اگر تهران به صورت عمومی تعهد دهد که فعالیتهای بیثبات کننده خود را در منطقه کاهش دهد، واشینگتن نیز در مقابل، سپاه پاسداران را از فهرست «گروههای تروریستی» این کشور خارج میکند.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا، بدون اشاره به مخالفت ایران با چنین درخواستی به آکسیوس گفت، واشینگتن با حفظ موضع، پیشنهاد خود را به ایران دوباره ارائه داده و اکنون منتظر پاسخ این کشور است.
این در حالی است که حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران در دو روز گذشته، در دیدارهای جداگانهای با مقامات عراقی و سوری اعلام کرده بود، تهران درباره موارد اختلافی اخیر مذاکرات وین، «ابتکارهایی» به طرف آمریکایی ارائه داده و واشینگتن میباید «در عمل حسن نیت خود را نشان دهد.»
به گفته یک سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، برخلاف ادعای امیرعبداللهیان، آمریکا بسته پیشنهادی خود را به ایران ارائه داده و واشینگتن منتظر پاسخ تهران است.
او در مصاحبه خود با آکسیوس تصریح کرد: «شکافهای برجستهای در مذاکرات وجود دارد و ایران مسئول پر کردن این شکافهاست.»
انتقادات گسترده
پیشنهاد آمریکا برای حذف سپاه از فهرست «گروههای تروریستی»، با واکنش زیادی در داخل آمریکا مواجه شد.
شماری از سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه آمریکایی، ضمن ابراز مخالفت خود با این اقدام، نسبت به پیامدهای آن هشدار دادند.
به گفته این سناتورها، این اقدام دولت جو بایدن به سود منافع ملی آمریکا نیست.
میخائیل اولیانوف، نماینده روسیه در مذاکرات وین پیشتر اعلام کرده بود، ایران و آمریکا میباید در وین «تصمیمی دوجانبه» اتخاذ کنند تا روند نهاییشدن مذاکرات وین آغاز شود.
محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران نیز در اظهاراتی با تکرار مواضع پیشین مقامات ایران مدعی شد که تهران خود را به مذاکرات وین وابسته نکرده و تصریح کرد، «برنامههای اجرایی حوزه هستهای» ایران بدون تاثیر از مذاکرات وین، «طبق مفاد خود» به جلو پیش میرود.
فرانسه پیش از این هشدار داده بود، ایران همزمان با مذاکرات وین، در حال توسعه برنامه اتمی خود است.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، چهارشنبه 23 مارس، گفت که آمریکا و متحدانش در مذاکرات هستهای با ایران پیشرفتهایی داشتهاند اما هنوز مشخص نیست مسائل باقیمانده حلشدنی است یا خیر.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز این هفته اعلام کرد، دولت بایدن برای مدتی طولانی «جایگزینهای» برجام را با فرانسه، آلمان، بریتانیا، اسرائیل و کشورهای خلیج مورد بحث قرار داده است.
به گفته پرایس، هدف از این گفتوگوها، آمادگی برای سناریویی بوده است که در آن توافق سال 2015 احیا نمیشود.