دادگاهی در هلند، مسئول پیشین زندان پلچرخی کابل را به جرم ارتکاب جنایت جنگی و جنایت بشری در بین سالهای ١٩٨٣ تا ١٩٨٨ به ١٢ سال زندان محکوم کرد.
از شخص متهم بنام «عبدالرزاق رفیف» یاد شده و قاضی این دادگاه به دادگاه منطقهای هوگو گفته که عبدلرزاق «با زندانیها به گونه بیرحمانه و توهینآمیز برخورد میکرد و خودسرانه آنان را از آزادیشان محروم میکرد.» به باور قاضی، اعمال او جنایت جنگی به شمار میآید.
قاضی این دادگاه گفته که عبدالرزاق ٧۶ ساله در سالهای ١٩٨٣ تا ١٩٨٨ نقش پررنگی در آزار و اذیت زندانیان داشت و فرماندهی و نقش موثری نیز در زندان پلچرخی داشت.
فرد متهم اما قبلا گفته بود که او را اشتباهی به جای کسی دیگری گرفته و او «هیچ چیز حتی نام خود را به یاد ندارد.»
دادگاه گفته است که در زمان عبدالرزاق، هزاران زندانی شکنجه شدند و برخی نیز اعدام شدند. به گفته قاضی دادگاه، عبدالرزاق «در خشونتها دخیل بود. او فرمان میداد و میدانست در زندان چه اتفاق میافتد و هیچ اقدامی در برابر زیردستان خود که زندانیان را آزار و اذیت میکردند، انجام نمیداد.»
این دادگاه، یکی از واپسین نمونههای مجموعهای از این دست تلاشها در کشورهای اروپایی است که به هدف پاسخگو کردن افرادی که در کشورهای جنگزده شامل افغانستان و سوریه مرتکب جنایت شدهاند، راه اندازی میشود.
دادستانها میگویند که پلیس در سال ٢٠١٢ کار تحقیقات را پس از آنکه اطلاع یافتند که فرد متهم در هلند زندگی میکند، آغاز کردند. وی در هالند با نام جعلی زندگی میکرد.
میریام بلوم میگوید مقامهای هلندی پس از صحبت با ٢۵ شاهد در کشورهای مختلف و استفاده از مدارک زیاد، قانع شدند که فرد مورد نظر همین شخص است.
اصل قانونی «صلاحیت قضایی جهانی» که کشورها را قادر میسازد افرادی را که مرتکب جرمهای جنگی شدهاند، مجازات کنند، راه را برای این اقدام قوۀ قضاییه هلند هموار کرده است.
به بنیاد این اصل، کشورها میتوانند افرادی را که حتی جرم را در کشوری دیگری انجام دادهاند نیز دادگاهی کنند.
این اصل تاکنون برای پروندههایی مربوط به جنگ سوریه استفاده شده است. واپسین نمونه از این اقدام هم مربوط به یک دکتر سوری پناهنده در آلمان بود که متهم به شکنجه بازداشتشدگان در سوریه شده بود.