برخی کاربران در شبکههای اجتماعی روز جمعه از کندی یا قطعی اینترنت در برخی نقاط استان خوزستان از جمله اهواز، سوسنگرد، شادگان، ایذه و بهبهان خبر دادند.
به گفته کاربران شبکه های اجتماعی، اختلال در اینترنت همزمان است با فراخوانی برای راهپیمایی اعتراضی شهروندان در برخی نقاط استان خوزستان علیه گرانی. برخی گزارشهای غیررسمی نیز حاکی از برقراری جو امنیتی در برخی مناطق این استان در روز جمعه است.
استان خوزستان سال گذشته و همزمان با تشدید بحران بیآبی به مدت چند هفته صحنه اعتراض های وسیع مردم این منطقه بود؛ اگرچه اعتراض ها از این استان به برخی از دیگر مناطق ایران سرایت کرد اما در نهایت با سرکوب خشن و گسترده نیروهای امنیتی و انتظامی فروکش کرد.انتقادها نسبت به وضعیت نابسامان معیشتی و مالی و شرایط اقتصادی کشور در روزهای گذشته شدت گرفته است، ولی به نظر میرسد مقامات جمهوری اسلامی میخواهند سیاستهای اقتصادی دولتهای قبل را عامل بروز مشکلات کنونی معرفی کنند.در عین حال، در روزهای اخیر، آرد و نان با افزایش ناگهانی قیمت روبرو شده و مسئولان اقتصاد ایران از اختصاص یارانه نان بر اساس کد ملی افراد، خبر میدهند.
معاون اول رییسی: مردم نگران گرانیها نباشند، کوپن میدهیم
محمد مخبر، معاون اول رئیس جمهوری ایران روز جمعه گفت نان صنعتی گران شده اما برای نان سنتی یارانهای در نظر گرفتیم که به صورت کالابرگ الکترونیکی به اقشار آسیب پذیر پرداخت خواهدشد.
وی با بیان اینکه برای کالاهای دیگر هم مبلغی در نظر گرفته شده تا مردم احساس آرامش کنند، افزود اقشار پر درآمد باید بخشی از هزینههای تامین این کالاها را پرداخت کنند و دولت هم به اقشار کم درآمد جامعه کمک خواهدکرد. او وعده داد این کمک هزینه ها قبل از آزادسازی قیمت ها به حساب سرپرستان خانوار واریز شود.
معاون اول رییس دولت سیزدهم مقصر گرانیهای اخیر در ایران را مشکلات جهانی و جنگ در اوکراین دانست و گفت برای حمایت از دهکهای پایین جامعه علامه بر کوپن و یارانه به آنها سبد سهام هم میدهیم.
هشدار نسبت به بروز ناآرامی
انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان در گزارشی از وضعیت «قیمت کالاهای اساسی» در یک سال گذشته، اعلام کرده است که بیشترین افزایش قیمتها در در گروه اقلام خوراکی و به میزان «۱۶۷ درصد» بوده است.
این وضعیت باعث شده برخی افراد و گروهها به رئیس جمهوری ایران در مورد ناآرامی در کشور هشدار بدهند.
محمد تقی فاضل میبدی، عضو مجمع محققین و مدرسین حوزه علمیه قم به ابراهیم رئیسی هشدار داده که «اگر اقتصاد کشور سامان نیابد، و گرانیها مهار نشود، باید منتظر شورش گرسنگان بود، شورش از انقلاب خطرناکتر است.»
روز گذشته نیز بسیج دانشجویی در بیانیهای خطاب به ابراهیم رئیسی، نسبت به بروز ناآرامیهای اجتماعی به او هشدار داد.
با این حال ،احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در ایران، افزایش قیمت در فروردین ماه را گردن جنگ اوکراین انداخته و اوجگیری قیمت کالاها را مسئلهای جهانی خوانده است.
ادعای مقامات دولتی در ایران و انتساب بحران نان به جنگ اوکراین در حالی است که آبان ۱۴۰۰ پیش از تهاجم روسیه به اوکراین، گزارش شده بود در پی وقوع شدیدترین خشکسالی ایران در ۵۰ سال گذشته، تولید گندم در کشور کم شده و مقامات به دنبال واردات این کالای اساسی از کشورهای دیگر، به ویژه روسیه، هستند.
ناکامی در تامین آرد و غله از منابع داخلی به گونهای فزاینده افزایش یافته است که چندی پیش محمدرضا مرتضوی، رئیس انجمن آردسازان ایران در دوازدهم اردیبهشت در مصاحبهای گفت که «ایران هیچوقت تا این اندازه وابسته به واردات غلات نبوده» و از لزوم واردات «۲۰ میلیون تن غلات» در سال جاری خبر داده است.
ایران در حال حاضر به نحوی به محتاج واردات گندم و غله است که برنامه «خودکفایی گندم» سالها به عنوان یکی از راهبردیترین برنامهها معرفی شده و از دولت اکبر هاشمی رفسنجانی آغاز و در دولتهای بعدی دنبال شد؛ تا جایی که مقامات دولت نهم اعلام کردند با افزایش تولید گندم، ایران به یکی از صادرکنندگان این محصول تبدیل شده است.