خانه / اخبار مهم روز / رویترز : ایران روی انبار باروت نشسته است

رویترز : ایران روی انبار باروت نشسته است

رویترز در پایان گزارشی راجع به اوضاع اقتصادی ایران از قول پرفسور محسن صدیقی پرسیده است : “پس این درآمدهای نفتی کجا می روند؟ چرا هیچ بهبودی در زندگی خود احساس نمی کنیم.”
تبلیغ بازرگانی

رویترز نوشته است که رهبران ایران با اتکاء به افزایش بهای نفت پس از اشغال اوکراین برای به سرانجام رساندن مذاکرات وین عجله‌ای از خود نشان نمی دهند. به نوشتۀ رویترز، رهبران ایران بر این گمانند که افزایش بهای نفت فرصت تنفس تازه ای را برای جمهوری اسلامی ایران فراهم ساخته است.

یک مقام ارشد دولت ایران که نامش را فاش نکرده به رویترز گفته است که برنامۀ اتمی ایران به خوبی پیش می رود و زمان به سود جمهوری اسلامی ایران است و با شکست مذاکرات وین دنیا به آخر نمی رسد. رویترز می نویسد که در حال حاضر جمهوری اسلامی ایران روزانه آنهم با تخفیف بسیار یک میلیون و پانصد هزار بشکه نفت صادر می کند و مقصد عمدۀ صادرات نفت ایران چین است. بهای نفت در بودجۀ سال آیندۀ ایران ٧٠ دلار تعیین شده، در حالی که بهای نفت برنت در حال حاضر به ١۳٩ دلار در بشکه می رسد.

هنری روم، کارشناس مسائل ایران در شورای اروآسیا، به رویترز گفته است که جمهوری اسلامی ایران دربارۀ توانایی‌های خود دچار مبالغه شده است و ارزش تعدیل تحریم ها را دست کم گرفته است. او گفته است : رهبران ایران احتمالاً اغماض آمریکا و غرب را برای اعمال محدود تحریم های نفتی به دلیل جنگ اوکراین به حساب قدرت اقتصادی خود گذاشته‌اند.

رویترز سپس می افزاید برغم افزایش درآمدهای نفتی، تحریم های بین المللی بر زندگی روزمرۀ ایرانیان اثر سنگینی گذاشته و تقریباً تمام بخش های جامعه به ویژه دهک های پایین درآمدی با پی آمدهای تورم مهارگسیخته، کاهش ارزش پول ملی و افزایش بیکاری روبرو هستند، در حالی که رهبران جمهوری اسلامی از وقوع دوبارۀ اعتراض های اجتماعی اقشار و طبقات فقیر جامعه نگران به نظر می رسند.

سعید لیلاز، اقتصاددان اصلاح طلب در ایران، مشکلات اقتصاد داخلی ایران، به ویژه سوءمدیریت و فساد را که به گفتۀ او درآمدهای ضروری برای توسعه و سرمایه‌گذاری و ایجاد شغل را می بلعند برای هیئت حاکمۀ ایران چالشی بمراتب بزرگتر از تحریم ها می داند. به نوشتۀ رویترز چهل و یک میلیون ایرانی اکنون زیر خط فقر زندگی می کنند و نرخ تورم بیش از ۵٠ درصد برآورد می شود.

آلکس وتنکا، مدیر تحقیق دربارۀ ایران در مؤسسۀ “میدل ایست” به رویترز گفته است : “همۀ شاخص های اقتصادی از وخامت واقعیت های اقتصادی ایران خبر می دهند و اغراق نیست اگر بگوییم که ایران روی انبار باروت نشسته است.”

قیمت مایحتاج عمومی از قبیل نان، گوشت و برنج هر روز افزایش می یابد. رسانه های رسمی کشور هر روز اخبار اخراج و اعتصاب کارگران را که ماهها حقوق نگرفته اند منتشر می کنند، از جمله در کارخانه‌های دولتی. به نوشتۀ رویترز، خرید خانه در تهران عملاً ناممکن شده است. در ماه های گذشته قیمت ها در برخی مناطق دست کم پنجاه درصد افزایش یافته‌اند و ارزش ریال در مقابل دلار بیش از ٧٠ درصد کاهش یافته است.