کشورهای آمریکا، فرانسه، بریتانیا و آلمان با ارائه پیشنویس قطعنامهای برای نشست آینده شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، خواستار پاسخگویی فوری ایران و همکاری هم جانبه تهران با آژانس شدند.
خبرگزاری «رویترز»، چهارشنبه 11 خرداد خبر داد، این قطعنامه از ایران میخواهد «تا نسبت به انجام تعهدات قانونی خود، فورا اقدام کرده و پیشنهاد مدیرکل آژانس برای همکاری بیشتر با هدف شفافسازی و حل و فصل همه مسائل باقیمانده پادمانی را بپذیرد.»
به گفته رویترز، متن این پیشنویس به تمام کشورهای عضو آژانس ارسال شده است.
در نشست فصلی پیشین شورای حکام آژانس، آمریکا و شرکای غربی این کشور، از ارائه پیشنویس قطعنامه علیه ایران خودداری کردند. به گفته رویترز، این اقدام بهاین دلیل صورت گرفت تا رضایت ایران در مذاکرات وین برای دسترسی به توافق نهایی حاصل شود.
این پیشنویس میباید هفته آینده به صورت رسمی به نشست شورای حکام ارائه شود. اعضای شورای حکام نیز میباید بدون مخالفت این پیشنویس را تصویب کرده و یا در صورت مخالفت، آن را بهرای بگذارند.
ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز، سهشنبه 10 خرداد، با اشاره به گزارش اخیر آژانس درباره عدم همکاری تهران با این نهاد گفت، واشینگتن از نزدیک با شرکای خود و همچنین اعضای شورای حکام آژانس همکاری خواهد کرد تا در پاسخ به گزارش مدیر کل آژانس، اقدام مناسبی انجام شود.
پرایس با اشاره به مسائل پادمانی آژانس تصریح کرد، نگرانیهای اخیر آژانس «مربوط به تعهدات قانونی در چارچوب امپیتی است. تعهداتی که با پایبندیهای هستهای ایران در برجام متفاوت است.»
آژانس دوشنبه در آخرین گزارش خود درباره برنامه هستهای ایران، پیش از برگزاری نشست شورای حکام، خبر داد که ذخایر اورانیوم غنیشده ایران از مرز «مقدار قابل توجه» مورد نیاز برای ساخت بمب اتمی عبور کرده است.
در این گزارش که رویترز بخشهایی از آن را منتشر کرد، آمده است: «بهرغم فشارهای تازهای که برای احراز پیشرفت در حلوفصل این مشکل انجام شده، ایران تاکنون به سؤالات آژانس بینالمللی انرژی اتمی در مورد منشاء ذرات اورانیوم یافت شده در سه سایت اعلام نشده این کشور، پاسخی ارائه نداده است.»
وزارت خارجه فرانسه نیز روز گذشته خواستار پاسخگویی فوری ایران به سؤالات و خواستههای آژانس شد.
فرانسوا دلماس، معاون سخنگوی وزارت خارجه فرانسه سهشنبه 10 خرداد به خبرنگاران گفت: «در حال رایزنی نزدیک با شرکای خود در مورد چگونگی واکنش به این وضعیت در جلسه بعدی شورای حکام هستیم.»
از سویی سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه سهشنبه در جمع خبرنگاران در واکنش به مفاد گزارش آژانس، ضمن ابراز تاسف مدعی شد که « این گزارش بازتابدهنده واقعیت گفتوگوهای ایران و آژانس نیست.
خطیبزاده همچنین ادعا کرد «این گزارش منصفانه و متوازن نیست و بیم آن میرود که فشارهای سیاسی اسرائیل و برخی کنشگران باعث شده مسیر گزارش معمول آژانس از فضای فنی به فضای سیاسی منتقل بشود.»
گزارش آژانس که بیانگر عدم احراز پیشرفت در تعامل میان این نهاد ناظر بینالمللی و حکومت ایران است، میتواند باعث یک رویارویی دیپلماتیک جدید ایران با غرب در جلسه هفته آینده شورای حکام شود.