مدیر عامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب ایران، با اشاره به بحران تنش آبی در کشور، از شناسایی ٢۷۲ شهر دارای مشکلات تأمین، انتقال و توزیع آب خبر داد و گفت که شمار روستاهای نیازمند به تانکرهای آبرسانی سیار، به هفت هزار عدد افزایش یافته است.
تبلیغ بازرگانی
اتابک جعفری مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب ایران، روز جمعه ۲٧ خرداد، اعلام کرد که بر اساس داده های جمع آوری شده در سراسر کشور، ۲۷۲ شهر ایران با «تنش آبی» و مشکلاتی شامل تأمین، انتقال و توزیع آب آشامیدنی روبرو هستند و تعداد روستاهایی که به آبرسانی سیار نیاز دارند نیز در تابستان بیشتر خواهد شد.
وی افزود: «کاهش بارشها تاثیر قابل توجهی بر منابع آب سطحی و زیرزمینی گذاشتهاند و در برخی از روستاهای کشور به دلایلی از جمله عدم تکمیل طرحهای آبرسانی یا خشک شدن منابع تامین آب، آب شرب مورد نیاز از طریق تانکرهای آبرسانی سیار تامین میشود».
اتابک جعفری تصریح کرد: «در اردیبهشت ماه سال جاری، در مجموع چهار هزار و ۹۵۳ روستای کشور تحت پوشش آبرسانی سیار قرار داشتند اما با توجه به وضعیت بارندگی امسال و تشدید تنش آبی در سراسر کشور، شمار روستاهای نیازمند آبرسانی سیار احتمالاً در تابستان به شش تا هفت هزار روستا افزایش مییابد».
وی در خصوص احتمال قطعی آب در تابستان، گفت: «سیاست اصولی و ماموریت شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تأمین پایدار آب برای مردم در تمام سال است اما امسال با وجود خشکسالی و کمآبی کمسابقه در بیشتر استانها به ویژه در استانهای شرقی و جنوبی کشور، با اقداماتی از جمله حفر چاه، افزایش مخازن ذخیره، افزایش خطوط انتقال آب و ارتقای تصفیهخانهها در شهرهای دارای تنش آبی، آب آشامیدنی این شهرها را در تابستان و پاییز تامین میکنیم.
قطع آب مشترکان پر مصرف از ابتدای تیر ماه
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور همچنین در خصوص برخورد با مشترکان پرمصرف گفت: «مشترکان بدمصرف آن دسته از مشترکانی هستند که دو برابر الگوی تعیین شده، آب مصرف کردهاند».
اتابک جعفری با بیان اینکه «متوسط الگوی مصرف در کشور حدود ١۴ مترمکعب در ماه است»، تأکید کرد: «پس از تذکر و اخطار در چند مرحله به افراد بد مصرف، از ابتدای تیر امسال انشعاب آنها قطع میشود و بر اساس جداول تنظیمشده، این قطعی آب از چند ساعت آغاز و در مراحل بعدی شامل موارد جدیتر نیز میشود».
وی افزود: «هماکنون نیز تعداد مشترکان بدمصرف در کلانشهری مثل تهران حدود پنج درصد است که البته این مشترکان تا ۱۵ درصد آب را مصرف میکنند.»
مسئولان وزارت نیرو در هفتههای گذشته بارها به شهروندان تهرانی هشدار داده بودند که آب شرب آنان را در صورت استفاده زیاد بین چندین ساعت تا چند روز قطع میکنند.
محمدرضا بختیاری مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، چند روز پیش گفت که آببهای مشترکان پرمصرف نیز بهصورت پلکانی افزایش مییابد.
به گفتۀ وی، «الگوی مصرف برای هر خانوار تهرانی ۱۴ مترمکعب در ماه یا ۱۴۰ لیتر به ازای هر نفر در شبانهروز است که ۴۰ درصد مشترکان تهرانی مطابق الگو و ۲۰ درصد کمی بیش از الگو آب مصرف میکنند و ۲۰ درصد باقیمانده مشترکان پرمصرف و بد مصرف هستند.»
او همچنین در صحن علنی شورای شهر تهران گفته بود که در سال جاری، تهران جزو پنج یا شش استان پرتنش آبی ایران است.
هماکنون ذخیره آب سدهای استان تهران بهشدت کاهش یافته و آماری که وزارت نیرو بهتازگی منتشر کرد نشان میدهد که تهران به میزان ۹۰ روز مصرف آب، کمبود دارد.
انوشیروان محسنی بندپی رئیس مرکز کیفیت هوا و تغییر اقلیم، بهتازگی گفته است که تا سال ۲۰۴۰ میلادی، تنش آبی ایران از ۸۰ درصد عبور میکند.
به گزارش روزنامه همشهری، در حال حاضر سیستان و بلوچستان، تهران، خوزستان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و البرز بهترتیب بیشترین تنش آبی را در ایران دارند و ۵۳ درصد ظرفیت سدهای کشور خالی است.
بنا به گفتۀ کارشناسان، مدیریت ناکارآمد منابع آبی، سدسازیهای بیرویه، طرحهای غیراصولی انتقال آب مواردی است که در کنار خشکسالیهای سالهای اخیر بحران کمبود آب را در ایران تشدید کرده است.