برکناری ناگهانی حسین طائب، رئیس سازمان اطلاعات سپاه پاسداران ایران در بحبوحه تشدید تنشها میان ایران و اسرائیل و بهدنبال آن واکنشهای شتابزده داخلی باعث شده تا فضای بیاعتمادی بر مسئولان و وابستگان به نظام حکمفرما شود.
به گفته ناظران نگاهی به اظهارات اخیر علی لاریجانی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در ایران مبنی بر اینکه «امروز اسراییلیها دریافتهاند که چطور باید با ما مقابله کنند» و اشاره او به ورود تلآویو و بهرهبرداری آن از شکافهای بهوجود آمده در درون و خارج از ایران علیه تهران، نشان میدهد که تا چه حد حذف طائب از قدرت که دو روز پیش از رسانهای شدن توسط اسرائیل پیشبینی شده بود باعث گسترش شکافها و تشدید فضای بدگمانی میان بدنههای نظام شده بهطوری که برای توجیه این تغییر و ترمیم بدنه فرسوده نظام به اظهارنظرهای نوری همدانی، مرجع شیعی حکومتی به عنوان حکم متوسل شدهاند.
در همین رابطه و تحت عنوان اینکه جمعی از طلاب حوزه علمیه قم در واکنش به برکناری حسین طائب از ریاست سازمان اطلاعات سپاه، از حسین نوری همدانی، مرجع تقلید وابسته به حکومت ایران، خواستهاند تا برای «خنثیسازی فتنهها» به آنان راهنمایی کند، پرسشی مطرح شده و او نیز در پاسخ به آن نوشت: «شکی نداریم دشمنان همیشه مشغول نقشههای جدیدی هستند».
به گزارش «خبرآنلاین»، شنبه 4 تیر، جمعی از طلاب حوزه علمیه قم درباره جابجایی صورت گرفته در سازمان اطلاعات سپاه ضمن ابراز نگرانی از «شایعهپراکنی و ایجاد تفرقه در جامعه» از نوری همدانی خواستهاند «بصیرتافزایی» کرده و آنان را راهنمایی کند.
نوری همدانی در پاسخ ضمن قدردانی از «خدمات فراوان» حسین طائب، نوشت، شکی ندارد دشمنان مشغول «نقشههای جدید» هستند تا به نظام و انقلاب ضربه بزنند. او در ادامه اشاعه چنین بدگمانیهایی را توطئهای برای «ایجاد اختلاف و تفرقه و ناامید ساختن مردم از نظام» دانست.
طی روزهای اخیر برکناری ناگهانی حسین طائب از سازمان اطلاعات سپاه بدون انجام تشریفات مرسوم موجب شایعاتی درباره حذف او شده و واکنشهای بسیاری را در ایران برانگیخته تا جایی که باعث بیاعتمادی شدید میان برخی از بدنههای نظام شده است.
تاکنون مقامات ارشد ایران به این جابجایی ناگهانی در فرماندهی سازمان اطلاعات سپاه که گفته میشود مهمترین نهاد امنیتی و اطلاعاتی کشور است، واکنشی نشان ندادهاند که ادامه این سکوت به گمانهزنیها دامن زده است.
همزمان با واکنش نوری همدانی به برکناری طائب، عباس کعبی، عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری نیز در پیامی، ضمن قدردانی از خدمات طائب به «عصبانیت» آمریکا و اسرائیل از دست او و سازمان اطلاعات سپاه اشاره کرد.
در سوی دیگر این شکاف فزاینده که در حکومت ایران پس از برکناری طائب رو به گسترش است، حمید رسایی، روحانی اصولگرا، عزل او را با عزل آیتالله منتظری، قائممقام رهبر پیشین ایران مقایسه کرده و یکی از تاثیرگذارترین و خبرسازترین عزل در تحولات انقلاب دانست. او در توییتر خود نوشت: «بدون شک این جراحی سبب ارتقای امنیت کشور خواهد شد.»
عباس سلیمی نمین، عضو برجسته دیگر جناح اصولگرا، در واکنش تندی به حمید رسایی، وی را «فردی غیرمطلع در عرصه سیاسی» خواند و نوشت: «عدم درک صحیح از مسائل، در موضعگیریهای او کاملاً مشهود است.»
سلیمی نمین در ادامه تلاش کرد تا برکناری طائب را طبیعی جلوه داده و طبق روال معمول جابجاییها در حکومت ایران قلمداد کند. او افزود که جابجایی طائب «بعد از 13سال که این مسئولیت را برعهده داشت، کاملاً منطقی و اصولی است».
با این حال، افکار عمومی در ایران قانع نشده، و با توجه به این که رسانههای اسرائیل، تنها رسانههایی بودند که دو روز پیش از برکناری طائب، از نارضایتی شدید مقامات ایران نسبت به عملکرد او، خبر دادند، در اینباره گمانهزنیها در ایران و فضای بدگمانی بهویژه در میان دلواپسان نظام تشدید شده است.
کشته شدن افسران ارشد سپاه و دستاندرکاران برنامه هستهای ایران در کنار حملات متعدد به تاسیسات تحقیقاتی و پایگاههای پهپادی این کشور طی دو سال اخیر، که به اسرائیل نسبت داده میشود، نشانگر اشراف اطلاعاتی و چیرگی عملیاتی تلآویو و ضعف شدید ایران است.
در همین زمینه ابراهیم یونسی، وزیر اسبق اطلاعات، یک سال پیش هشدار داده بود که «نفوذ موساد در جمهوری اسلامی» به حدی است که به گفته او «جا دارد همه مسئولین جمهوری اسلامی برای جان خودشان نگران باشند».
با توجه به این که مسئولیت امنیت مسئولان ارشد حکومت ایران به عهده «سپاه حفاظت ولیامر» است، حال در ادامه تغییرات پس از برکناری طائب، رمضان شریف، سخنگوی سپاه از جابجایی فرماندهی این نیرو نیز خبر داده و اعلام کرد: حسن مشروعی فرد با حکم حسین سلامی، فرمانده کل سپاه به سمت «فرمانده سپاه حفاظت ولی امر» منصوب شده است.