معاون عملیات سازمان امداد و نجات هلال احمر از افزایش قربانیان سیلاب امامزاده داوود به ۸ نفر خبر داد و گفت ۱۹ نفر همچنان مفقود هستند. بارندگی و سیل همچنین اراک را در خاموشی فرو برد، در محلات یک کشته برجای گذاشت، راهآهن تهران–شمال را مسدود کرد و به رفسنجان خسارات گسترده وارد کرد.
مرتضی مرادیپور، معاون عملیات سازمان امداد و نجات هلال احمر، بامداد جمعه درباره آخرین آمار جانباختگان و مفقودشدگان سیلاب امامزاده داوود در شمال غرب تهران، گفت که در این سیلاب هشت نفر جان خود را از دست دادند و ۱۹ نفر همچنان مفقود هستند.
مرادیپور افزود که در جریان سیلاب امامزاده داوود هشت مصدوم به اورژانس تحویل داده شدند و ۷۰۰ نفر نیز تاکنون به مناطق امن منتقل شدهاند.
به گفته معاون عملیات سازمان امداد و نجات هلال احمر ۳۰۵ نیروی امدادی در عملیات امداد و نجات سیل امامزاده داوود شرکت دارند که از میان آنها، ۲۵۴ نفر از استان تهران به محل اعزام شدند و ۳۱ نفر از استان البرز و ٢٠ نفر از سازمان امداد و نجات هلال احمر در محل حادثه حضور دارند.
از سوی دیگر صادق سکری، مدیرکل روابط عمومی راهآهن، گفت که به دنبال وقوع سیل شدید در فیروزکوه، قسمتی از مسیر راه آهن تهران- شمال در بلاک مهابادزرین دشت دچار سیل بردگی و تخریب شده است.
مدیرکل روابط عمومی راهآهن تاکید کرد که راهآهن تهران-شمال، تا اطلاع ثانوی مسدود است و ماموران فنی شرکت راه آهن برای بازسازی خط به محل اعزام شدهاند.
در همین حال مدیرکل ستاد بحران استان مرکزی اعلام کرد که وقوع سیل در شهرهای محلات و خمین، تاکنون یک کشته و چهار نفر مصدوم برجای گذاشته است.
محمود محمودی، مدیرعامل شرکت توزیع برق استان مرکزی، نیز گفت که بارشهای سیلآسای شامگاه پنجشنبه و بامداد جمعه سبب قطع برق در مناطقی از استان مرکزی از جمله شهرهای زرندیه، محلات، غرقآباد، ساوه و بخش وسیعی از شهر اراک شده است.
محمودی افزود که در جریان بارش شدید ۳۷ فیدر فشار متوسط خروجی از پستهای برق ۶۳ به ۲۰ کیلوولت در نقاط مختلف استان مرکزی از مدار خارج شدند که از این تعداد ۱۹ فیدر مربوط به اراک، هشت فیدر در زرندیه، هفت فیدر در محلات ، یک فیدر در غرقآباد و دو فیدر در ساوه بوده است.
در استان کرمان سیلاب وارد مناطقی از شهر رفسنجان شد و تصاویر منتشر شده نشان میدهد که سیلاب خسارات عمدهای به خیابانها، میادین و منازل شهر رفسنجان وارد کرده است.
در پی وقوع سیل همچنین بزرگراه رفسنجان-یزد مسدود شده و تعدادی از خودروهای عبوری در محاصره سیل قرار گرفتهاند اما نیروهای امدادی در این منطقه حضور ندارند و سرنشینان خودروها خواهان اعزام نیروهای امدادی به منطقه شدند.
در غرب استان سمنان از عصر پنجشنبه بارش شدید باران سبب آبگرفتگی مسیر تهران به مشهد و ایجاد ترافیک چندین ساعته شد و معاون استاندار سمنان نیز اعلام کرد که بارش باران سبب توقف ۳۰ دقیقهای قطار در این مسیر نیز شده است.
محمد حمیدی، معاون استاندار سمنان، همچنین گفت که بامداد جمعه دستور تخلیه روستای بنه کوه گرمسار برای پیشگیری از خسارات جانی احتمالی در برابر سیلاب صادر شده است.
حمیدی با بیان اینکه همه نیروهای امدادی، خدماتی و راهداری استان سمنان در آمادهباش کامل هستند، اضافه کرد که با وجود تلاش نیروهای امدادی، جاده روستای جوین در شهرستان سرخه در غرب سمنان همچنان مسدود است و عملیات بازگشایی آن از صبح جمعه آغاز میشود.
وضعیت در مناطقی از استان البرز نیز بحرانی گزارش شده است و مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز گفت که سیلاب در برخی از راههای روستایی بخش بالا طالقان را مسدود کرده است.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری البرز افزود: سیلاب ابتدا در روستاهای حصیران و مرجان رخ داده و پس از آن چهار روستای دیگر از جمله مهران و پراچان نیز در بر گرفته است.به گفته اورژانس این کشور، سیلاب منطقه امامزاده داوود در غرب تهران، منجر به رانش زمین شده است.
احمد وحیدی، وزیر کشور نیز اعلام کرده است که حجم گل و لای در برخی از محلههای امامزاده داوود به چهار متر رسیده است.
«بارشهای سیلآسا»
محمدحسن نامی، معاون وزیر و رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، روز پنجشنبه هشدار داد که «موج جدید بارشهای سیلآسا در راه است.»
رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفته است، «پدیده اقلیمی مونسن تا سهشنبه هفته آتی میتواند برای کشور تهدیدزا باشد لذا تمام استانها به صورت آمادهباش باشند.»
محمدحسن نامی با اشاره به ورود سه توده رطوبتی به ایران تصریح کرد: «تودههای رطوبتی زمانی که با هم برخورد میکنند میتوانند بارندگی بسیار شدیدی به همراه داشته باشد.»
در این حال علی نصیری، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران نسبت به وقوع دوباره سیل هشدار داد و گفت: «هواشناسی برای جمعه، شنبه و یکشنبه در تهران بارش شدید باران را گزارش کرده است.»
وی افزود: «اگرچه طبق پیشبینیها احتمالا این بارشها در مدت زمانی کوتاه و در هنگام عصر و ساعات آغازین شب رخ خواهد داد، اما چون بارشها در زمانی کوتاه و با حجم زیاد پیشبینی شده است، احتمال جاری شدن سیلاب و آبگرفتگی وجود دارد.»
این مقام امدادی تهران در ادامه سخنان خود از آمادهباش کامل دستگاههای امدادی و تعطیلی اماکن تفریحی و واحدهای صنفی در حاشیه روددرههای پایتخت مانند دربند، درکه، فرحزاد خبر داد.
همچنین معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای تهران با اشاره به اعلام وضع نارنجی از سوی سازمان هواشناسی و تداوم سامانه بارشی تا روز یکشنبه از شهروندان تهرانی خواست که از هرگونه تردد و اتراق در بستر رودخانهها و مسیلها اکیداً خودداری کنند.رضا کیاییپور گفت: «بر اساس هشدار نارنجی رنگ سازمان هواشناسی، وقوع بارانهای شدید، وزش باد شدید موقتی و رعد و برق تا چند روز آینده ادامه دارد که این امر احتمال جاری شدن سیلاب و روانابها را در پی خواهد داشت.»
مسئولان منطقهای در جنوب شرق تهران نیز از تلاشها برای تخلیه واحدهای مسکونی حاشیه رودخانه شهرستان قرچک خبر دادهاند.
مجید قیصرپناه، بخشدار مرکزی قرچک، گفت: «چهار روستای قشلاق اول، داودآباد، جیتو و صالحآباد در مسیر رودخانه جاجرود قرار دارند که از صبح امروز اخطارهای لازم برای تخلیه منازل و پیشگیریهای لازم از وقوع سیلاب و خسارات احتمالی به ساکنین داده شده است.»
بارش شدید باران و سیل طی شبانهروز گذشته به جز تهران برخی دیگر از نقاط ایران را نیز متاثر از خود ساخته است، از جمله استان سیستان و بلوچستان که تاکنون پنج نفر در آنجا بر اثر حوادثی که ناشی از بارندگی بود جان باختهاند.
این میان ادارهکل هواشناسی استان کهگیلویه و بویراحمد هم با توجه به ورود سامانه بارشهای مونسونی به استان هشدار قرمز صادر کرد.
طبق اعلام هواشناسی، مناطق یاسوج، باشت، امامزاده جعفر، بویراحمد، چرام، دهدشت کهگیلویه، لنده، بهمئی و ارتفاعات و نوار شمالی و شمال شرق و شمال غرب استان کهگیلویه و بویراحمد از شامگاه پنجشنبه تا اواخر روز شنبه شاهد بارندگی خواهند بود.این کشور در یک هفته اخیر شاهد بارندگیهای شدید و سیلآسای در مناطق مختلف به ویژه جنوب و شرق این کشور بوده است.
پیش از این نیز سیل در مناطق شرقی استان فارس، منجر به کشتهشدن دستکم 23 نفر شد.
ناظران پیشتر هشدار داده بودند، عدم توجه مقامات این کشور به محیط زیست، ضعف مدیریتی، تغییر کاربری بستر و حریم منابع مهم آبی و تغییر ریختشناسی و شرایط پوشش گیاهی از جمله مهمترین دلایل وقوع سیل در این کشور است.
از سوی دیگر، ضعف مدیریت بحران در ایران، که پیشتر خود را در همهگیری کرونا، زمینلرزه «ازگله» در سال 1396 و فروریختن ساختمان «متروپل» آبادان نشان داده بود، باعث افزایش لحظهای قربانیان شده است.