ماتئوش موراویهتسکی، نخست وزیر لهستان هشدار داده است که جنگجویان واگنر در بلاروس ممکن است خود را بهعنوان پناهجو جا بزنند و وارد اتحادیه اروپا شوند.
او میگوید واگنر همچنین میتواند مهاجرت غیرقانونی از بلاروس را که لهستان آن را «جنگ ترکیبی» توصیف میکند، هموار کند.
نخست وزیر لهستان افزود: «حدود ۱۰۰ نیروی واگنر در نزدیکی شهر گرودنو در نزدیکی مرزهای لهستان و لیتوانی راه افتادهاند.»
شماری از نیروهای واگنر بر اساس توافقی برای پایان دادن به شورش کوتاه در روسیه در ماه ژوئن به بلاروس رفتهاند.
لهستان میگوید حضور واگنر در بلاروس را یک تهدید بالقوه میبیند و به دنبال تقویت مرزها و مناطق شرقی این کشور است.
الکساندر لوکاشنکو، رهبر بلاروس، پیشتر ایجاد بحران مهاجرتی در اروپا از طریق فریب پناهجویان احتمالی در مرزهای خود با کشورهای اتحادیه اروپا را رد کرده بود.
اما آقای موراویهتسکی روز شنبه گفت که بیش از صد عضو گروه واگنر به شمال غربی بلاروس روانه شدند که در نزدیکی «گسست سووالکی» است، مرز شصت مایلی (۹۵ کیلومتری) لهستان با کشور همکار اتحادیه اروپا، لیتوانی، که بلاروس و کالینینگراد را از هم جدا میکند.
نخستوزیر لهستان مدعی شد که این مزدوران ممکن است خود را بهعنوان مرزبانان بلاروسی جا بزنند تا به پناهجویان برای عبور از اتحادیه اروپا کمک کنند، یا حتی برای ورود به اتحادیه وانمود کنند که پناهجو هستند.
او در یک کنفرانس خبری ضمن بازدید از یک کارخانه تسلیحاتی در گلیویس در جنوب لهستان گفت: «حالا وضعیت دارد خطرناکترمیشود.»
او اضافه کرد: «این مطمئنا گامی به سوی حمله ترکیبی بیشتر به خاک لهستان است.»
از زمان شورش کوتاه گروه واگنرعلیه کرملین در ژوئن، چندین هزار جنگجوی واگنر به بلاروس رهسپار شدند. به آنها پیشنهاد شد که به ارتش منظم روسیه بپیوندند یا به بلاروس، متحد نزدیک روسیه بروند.
روز پنجشنبه وزیر کشور لهستان گفت اگر اتفاقاتی مرتبط با گروه واگنر در امتداد مرزهای آنها رخ دهد لهستان، لیتوانی و لتونی میتوانند مشترکا تصمیم بگیرند که مرزهای خود را با بلاروس ببندند.
آخر هفته پیش آقای لوکاشنکو تاکید کرد که مزدوران واگنر را در مرکز بلاروس نگه خواهد داشت.
آقای لوکاشنکو در گفتگو با ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه به شوخی گفت: «آنها میخواهند به غرب بروند… سفری به ورشو…»
«اما البته، همانطور که توافق کردیم، آنها را در مرکز بلاروس نگه میدارم.»
آقای موراویهتسکی گفت که در سال جاری تاکنون شانزده هزار مرتبه تلاش شد که افرادی از مرز بلاروس و لهستان عبور کنند.
به گفته فرانتکس سازمان مرزی اتحادیه اروپا بین ژانویه تا ژوئن ۲۳۱۲ مورد عبورغیرقانونی از مرز بلاروس به اتحادیه اروپا صورت گرفته است.
لهستان و لیتوانی هر دو حصارهایی را در امتداد مرزهای خود با بلاروس ایجاد کردهاند تا از تعداد افرادی که به طور غیرقانونی عبور میکنند، بکاهند.
مینسک با اتهاماتی روبرو شده است که بر اساس آن، پناهجویانی از خاورمیانه را تشویق کرده است تا با وعدههای دروغین دسترسی آسان به اتحادیه اروپا با پرواز به این کشور سفر کنند.
مرزبانانی لهستان میگوید که مرزبانان بلاروس به پناهجویان کمک میکنند تا غیرقانونی و دور از گذرگاههای رسمی بازرسی وارد این کشور شوند.
آقای موراویهتسکی این اظهارات را در حالی عنوان کرده که لهستان در آستانه انتخابات پارلمانی پاییز امسال است و دولت لهستان بر اقداماتی تاکید میکند که جهت تقویت امنیت مرزی صورت گیرد.