گزارشهای رسیده به ایراناینترنشنال نشان میدهند معاملات بازار ارز ایران در روز سهشنبه ۲۸ فروردین برای سومین روز متوالی به دلیل فشارهای امنیتی متوقف شدند. گزارشها از دلاری شدن معاملات در بازار لوازم خانگی و الکترونیکی حکایت دارند.
بازار ارز که پس از حمله اسرائیل به ساختمان کنسولی سفارت ایران در دمشق، هفتهای پرالتهاب را پشتسر گذاشته بود ساعاتی پس از حمله تلافیجویانه جمهوری اسلامی در شامگاه ۲۵ فروردین، رکوردشکنی جدیدی را تجربه کرد.
بامداد یکشنبه ۲۶ فروردین بهای دلار از ۷۰ هزار تومان فراتر رفت اما با فشار نهادهای امنیتی و تهدید صرافیها به بازداشت و پلمب مغازههایشان، اطلاعرسانی درباره نرخ ارز در ایران متوقف شد.
بر اساس اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال، نهادهای امنیتی مانع از درج قیمت و تحولات بازار ارز از سوی رسانهها و کانالهای تلگرامی شدند که این ممنوعیت در روز ۲۸ فروردین به سومین روز خود رسید.
گزارشها نشان میدهند فشار نهادهای امنیتی به صرافیها همچنان ادامه دارد و پس از احضار صرافان بزرگ از سوی اطلاعات سپاه پاسداران، خرید و فروش چندانی در بازار ارز انجام نمیشود.
با وجود فشارهای امنیتی برای کاهش دستوری قیمت ارز، صبح روز سهشنبه دلار به صورت محدود با قیمتهایی متفاوت در بازه ۶۶ تا ۶۹ هزار تومان معامله شد.
قیمت تتر که ارز دیجیتالی معادل دلار است، شامگاه شنبه در ایران به بیش از ۷۲ هزار و ۸۰۰ تومان رسید اما حدود ساعت دو بعدازظهر روز ۲۶ فروردین با افتی چشمگیر در کانال ۶۷ هزار تومان قرار گرفت.
بر اساس گزارشهای رسیده به ایراناینترنشنال در روز یکشنبه، ماموران امنیتی با حضوری پررنگ در بین دلالان، مانع از فعالیت روزانه آنها شده و در ظاهرِ دلال، قیمتهایی پایینتر از بازار اعلام میکردند.
خبرگزاریهای حکومتی و نزدیک به دولت نیز در اقدامی کمسابقه، روز یکشنبه به شکلی هماهنگ شروع به درج روند نزولی قیمتهای بازار آزاد ارز کردند و قرار گرفتن دلار در کانال ۶۶ و ۶۷ هزار تومان را «دستاورد حکومت پس از حمله به اسرائیل» خواندند.
به گفته ناظران، حکومت و نهادهای وابسته به آن در تلاش برای ارائه این تصویر هستند که حمله شنبه شب به اسرائیل، تاثیری بر بازار ارز ایران نداشته است.
تلاش حکومت برای کنترل دستوری بازار ارز در شرایطی است که به گفته کارشناسان اقتصادی، این فشار تنها به صورت موقت میتواند روند اطلاعرسانی درباره قیمتهای بازار آزاد را محدود کند.
اطلاعات رسیده به ایراناینترنشنال نشان میدهد التهاب بازار ارز به دیگر حوزهها نیز سرایت کرده و در بازار لوازم الکترونیکی به ویژه گوشیهای تلفن همراه پایتخت هم معاملات عمده، فقط به صورت دلاری انجام میشود.
بر اساس این اطلاعات، به دلیل اینکه تامین دلار از بازار تبدیل به روندی دشوار برای فروشندگان لوازم الکترونیکی شده، آنها معاملات خود را با اسکناس دلار انجام میدهند.
خودداری خریداران عمده از پذیرش ریال باعث شده است خرید و فروش در این بازار عملا محدود و تقریبا متوقف شود.
در سالهای گذشته با بروز تورم شدید در بازار مسکن رسانههای ایران خبر داده بودند برخی صاحبخانهها به ویژه در مناطق نسبتا مرفه پایتخت، اجارهبها را با دلار محاسبه و دریافت میکنند.
به گفته کارشناسان، با وجود تاکید علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی بر ضرورت «دلارزدایی» از اقتصاد ایران و دخالت در بازار ارز، احتمالا به زودی تمام کالاهایی که بهنوعی وابستگی به دلار دارند، به این سرنوشت دچار خواهند شد.