اقتصادآنلاین گزارش میدهد؛
حقوق وزیران دولت هرگز به صورت رسمی اعلام نشده است اما برخی از وزرا در دولتهای مختلف میزان دریافتی خود بهعنوان وزیر را اعلام کردهاند.
اقتصادآنلاین _ سجاد مالمیر؛ ۱۰ آبان به صورت رسمی اعلام شد که قانون شفافیت لازمالاجرا شده و تمام دستگاهها و سازمانهای دولتی موظف شدهاند اطلاعات مربوط به حقوق، دستمزد و سایر مشخصات مدیران خود را بهصورت عمومی و شفاف منتشر کنند.
گفته شده که هدف از اجرای قانون شفافیت، ایجاد ساختار فشار در ارگانهای دولتی، نظارت مردمی و مبارزه با فساد اداری و اقتصادی است و از مهمترین اطلاعاتی که این قانون انتشار آنها را الزامی کرده، میتوان به سوابق شغلی و تحصیلی مدیران، نحوه استخدام و بهکارگیری آنها، میزان دریافتیهای ماهانه و سالانه و حتی برنامهها و طرحهای تصویبشده اشاره کرد.
با اجرای این قانون، حقوق وزیران، استاندارها، فرماندارها، مدیران کل، روسای ادارهها و سایر مدیران در دسترس عموم قرار خواهد گرفت. تاکنون اطلاعاتی نظیر میزان دریافتی یا سوابق تحصیلی مدیران هرگز در اختیار مردم قرار نگرفته و این قانون میتواند به یک نقطه عطف در این زمینه تبدیل شود.
پیش از این وزیران الزامی به افشای حقوق خود نداشتند اما در دولتهای مختلف برخی از آنها به هر دلیلی میزان دقیق یا حدودی دریافتیشان به عنوان یک وزیر را اعلام کردهاند:
حقوق وزیران در دولت روحانی
حسن روحانی، رئیس جمهور اسبق کشورمان در بخشی از خاطراتش از انتخاب کابینه یازدهم در سال ۱۳۹۲ به ماجرای دیدارش با حسن قاضیزاده هاشمی، وزیر سابق بهداشت جهت متقاعد کردن او برای پذیرفتن پست وزارت بهداشت پرداخته و از واکنش متفاوت قاضیزاده هاشمی به پیشنهاد او سخن گفته است.
روحانی نوشته است: «دکتر قاضیزاده هاشمی گفت من ماهانه ۴۰۰ میلیون تومان درآمد دارم آن وقت شما میخواهید با ۱۰ میلیون تومان حقوق ماهانه مرا وزیر کنید؟! من لبخندی زدم و گفتم البته که ضرر میکنید اما ملت از وزارت شما سود میکند! دکتر هاشمی از دوستان من در دوران جنگ بود و میدانستم که این حرفهایش کموبیش شوخی است و هنوز روح ایثارگری در او هست.»
روایت دیگری که از حقوق وزیران دولت حسن روحانی وجود دارد، سخنان محمود واعظی، رئیس دفتر دولت دوازدهم در این خصوص است که نوروز امسال در گفتوگو با خبرآنلاین به میزان حقوق دریافتی وزرای دولت دوم روحانی اشاره کرد. واعظی در این مصاحبه در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چرا روحانی حقوق وزرا را کم کرد، گفته است: «دکتر روحانی گفت که در حال حاضر با توجه به تحریم، وضعیت طبقه متوسط و حقوق بگیر خوب نیست و دولت باید از خودش شروع کند، لذا ایشان در آن زمان گفتند که من مصلحت نمیدانم که اعضای دولت بالای ۱۰ میلیون حقوق بگیرد. آن زمان از اعضای دولت ما برخی اعضای هیئت علمی بودند که حقوق معمولیشان قبل از این که عضو دولت شوند ۱۴-۱۵ میلیون تومان بود یا در برخی شرکتها بودند یا جایی مدیر عامل بودند که حقوق عادی شان ۱۲-۱۳ میلیون تومان بود. ما در دولت استقبال کردیم و برای ۴-۵ سال حقوقمان زیر ۱۰ میلیون تومان بود.»
حقوق وزیران در دولت رئیسی
در دولت سیزدهم دو تن از وزرا در خصوص حقوق و وضعیت معیشتی خود سخنانی را مطرح کردند. ۹ دی ۱۴۰۲، سیدصولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ویژه برنامه صف اول که در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد، در پاسخ به سوال یکی از دانشجویان درباره حقوق دریافتی خود گفت: «مجموع حقوق و اضافهکار و حق ماموریت و… من حدود ۵۰ میلیون تومان در ماه است.»
پیش از آن، حجت عبدالملکی وزیر کار دولت سیزدهم که در خرداد ۱۴۰۱ استعفا کرد، از وضعیت معیشتی نچندان خوب وزرا گفته بود. وزیر سابق تعاون، کار و رفاه اجتماعی ۱۶ آبان ۱۴۰۰ در اولین نشست شورای عالی کار در دولت سیزدهم درباره وضعیت قدرت خرید کارگران گفت: «قدرت خرید کارشناسان، کارمندان و همچنین خود ما تحت تاثیر قرار گرفته و دچار مشکلات معیشتی هستیم چه در قدرت خرید و چه در موارد دیگر با مشکل رو به رو هستیم.»
حقوق وزیران در دولت پزشکیان
حدود ۷۰ روز از ورود وزرای دولت چهاردهم به پاستور میگذرد و در این مدت هنوز هیچ یک از وزرا توضیحی در خصوص میزان دریافتی خود مطرح نکردهاند، اما رئیس دولت در اولین نشست خبری خود در ۲۶ شهریور، میزان تقریبی دریافتی خود بهعنوان رئیس جمهور را ۶۰-۷۰ میلیون تومان اعلام کرد. مبلغ ۷۰ میلیون تومان که پزشکیان به آن اشاره کرد سقف حقوق کارمندان در سال ۱۴۰۳ است و احتمالاً حقوق دریافتی وزرای دولت هم از این رقم تجاوز نمیکند.
این در حالی است که وزیر کار دولت سیزدهم سال گذشته مجموع حقوق خود شامل حقوق، اضافه کار و حق ماموریت را ۵۰ میلیون تومان اعلام کرد و اگر افزایش حقوق ۱۴۰۳ را هم محاسبه کنیم، میتوان پیشبینی کرد که حقوق یک وزیر در سال ۱۴۰۳ بالاتر از ۵۰ میلیون تومان و کمتر از ۷۰ میلیون تومان است.