میدان مرکزی دمشق، پایتخت سوریه شاهد تظاهرات صدها نفر برای دموکراسی، حقوق زنان و یک دولت سکولار بود. آنها خواستار جدایی دین از دولت شدهاند و همچنین بر وحدت ملی سوریه نیز تأکید کردند.
روز پنجشنبه ۱۹ دسامبر (۲۹ آذر) صدها نفر در میدان مرکزی امویان در دمشق، پایتخت سوریه برای دموکراسی، حقوق زنان و یک دولت سکولار، در تظاهرات شرکت کردند. آنها خواستار جدایی دین از دولت شدهاند و همچنین بر وحدت ملی سوریه نیز تأکید کردند.
در دوران بشار اسد، هرگونه اعتراضات خیابانی در سوریه با خطر جانی همراه بود. اعتراضات علیه رژیم دیکتاتوری بشار اسد در سال ۲۰۱۱ میلادی، با تظاهرات مسالمتآمیز آغاز شد.
اما این اعتراضات سرانجام سرکوبهای خشونتآمیز، شکنجه از سوی حکومت و نیز ۱۴ سال جنگ داخلی را در این کشور به دنبال داشت.
اکنون پس از سقوط رژیم اسد، بار دیگر امکان برگزاری تظاهرات در پایتخت سوریه فراهم شده است.
“ما دموکراسی میخواهیم، نه یک نظام دینی “
بر اساس گزارشها، بر روی پلاکاردهای معترضان شعارهایی همچون “هیچ جامعه آزادی، بدون زنان آزاد وجود ندارد”، قابل مشاهده بوده است. شرکتکنندگان در این تظاهرات همچنین خواستار “آزادی و حقوق برابر” برای تمامی اقلیتها در سوریه شدند.
گزارشها حاکی از آن است که معترضان با صدای بلند شعارهای “ما دموکراسی میخواهیم، نه یک نظام دینی” و نیز “ملت سوریه یکپارچه است” را فریاد میزدند.
طبق ارزیابی شماری از کارشناسان، نگرانی معترضان در این زمینه بیاساس نیست. پس از سقوط اسد، سوریه اکنون توسط یک دولت انتقالی به رهبری گروه اسلامگرای هیئت تحریر شام، اداره میشود.
با این وجود که این گروه تلاش میکند خود را “میانهرو” نشان دهد، اما زنان همچنان از اعمال محدودیتهای احتمالی برایشان، نگران هستند.
“ماهیت بیولوژیکی”
اظهارات اخیر عبیده ارنائوط، سخنگوی این گروه اسلامگرا پیرامون نقش زنان به این نگرانیها دامن زده و انتقادهای گستردهای را برانگیخته است.
ارنائوط گفته است که زنان به دلیل “ماهیت بیولوژیکی” خود برای تصدی سمتهایی همچون وزارت دفاع یا نقشهای قضایی “مناسب” نیستند.
علاوه بر زنان، اقلیتهایی همچون مسیحیان، علویان و دیگر گروهها در سوریه نیز پس از سقوط حکومت اسد از سرکوبهای احتمالی بیم دارند.